Sojusz Napisano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2009 Witam. Mam pytanie. Tak jak w temacie. Czy mając obywatelstwo niemieckie mogę wyprowadzić się do Stanów, bez zaproszenia od kogoś z rodziny, bez GC, bez azylu, bez ślubu z Amerykanką, bez wizy itd. Po prostu wyjechać do pracy, zamieszkać, po 5 latach starać się o obywatelstwo. Jakby ktoś wiedział jak to wygląda to proszę o odpowiedź. Z góry dzięki.
Saka Napisano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2009 Kazdy aby pracowac, zyc legalnie w USA potrzebuje wizy, wiec czy masz obywatelstwo niemieckie, polskie, rosyjskie czy meksykanskie nie ma roznicy. Musisz przechodzic te sama droge co inni.
Sojusz Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2009 Z tego co wiem, to żeby pracować trzeba mieć wizę, ale jak to wygląda z przeprowadzką. Znam wielu ludzi, którzy żyją już tam od wielu lat i nie mają żadnej wizy(chodzi mi o emigrantów). Bo do pracy to oczywiste, ale żeby żyć to nie trzeba. Polak potrzebuje GC żeby wyemigrować, a jak wygląda to z obyw. niemieckim? Jak coś źle powiedziałem to proszę o sprostowanie.
Jim Beam Napisano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2009 Jako obywatel niemiecki jestes objety programem Visa Waiver - mozesz jechac tam i "zyc" bez wizy przez cale 90 dni. Oczywiscie nie wolno ci pracowac. Po tym okresie pozostanie w USA czyni cie kolejnym nielegalnym. Wystarczajaco jasno? http://travel.state.gov/visa/temp/without/...t_1990.html#vwp
Sojusz Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2009 Tak jasno, dzięki. A jak to wygląda z przeprowadzką na stałe?
gal Napisano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2009 Witam. Mam pytanie. Tak jak w temacie. Czy mając obywatelstwo niemieckie mogę wyprowadzić się do Stanów, bez zaproszenia od kogoś z rodziny, bez GC, bez azylu, bez ślubu z Amerykanką, bez wizy itd. Po prostu wyjechać do pracy, zamieszkać, po 5 latach starać się o obywatelstwo. Jakby ktoś wiedział jak to wygląda to proszę o odpowiedź. Z góry dzięki. A jak wyglada sprawa w odwrotna strone mozesz napisac Obywatel amerykanski chce pojechac i zyc w Niemczech jakie musi spelnic warunki
Sojusz Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2009 Cytowałeś moją wypowiedź, więc Ci odpowiem: nie mam zielonego pojęcia.
Jim Beam Napisano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2009 Prosta sprawa. Musisz miec GC lub obywatelstwo USA, zeby tam mieszkac "na stale".
Saka Napisano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2009 Z tego co wiem, to żeby pracować trzeba mieć wizę, ale jak to wygląda z przeprowadzką. Znam wielu ludzi, którzy żyją już tam od wielu lat i nie mają żadnej wizy(chodzi mi o emigrantów). Bo do pracy to oczywiste, ale żeby żyć to nie trzeba. Polak potrzebuje GC żeby wyemigrować, a jak wygląda to z obyw. niemieckim? Jak coś źle powiedziałem to proszę o sprostowanie. Obywatel niemiecki moze wyjechac w celach turystycznych do USA na 90 dni i po tym okresie musi wrocic. Polak dostajac wize o dlugosci jej trwania dowiaduje sie na lotnisku w USA, gdy urzednik wbije mu pieczatke- jedyna roznica.
Sojusz Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2009 Prosta sprawa.Musisz miec GC lub obywatelstwo USA, zeby tam mieszkac "na stale". No niestety GC teraz nie obejmuje PL, a żeby mieć obywatelstwo trzeba przez 5 lat tam mieszkać, a jak mówić żeby mieszkać trzeba mieć obywatelstwo. I koło się zamyka. Trochę bezsensu to jest. :/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.