grodek Napisano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 Hello!Ja pozwolę sobie podłączyć się do tematu, ponieważ w połowie stycznia równiez wybieram się do NY. Pierwsze trzy doby w pełni zorganizowane przez firmę spędzamy w hotelu na Manhattanie. Kolejne cztery doby już niestety w Holiday Inn Newark International Airport. I tu pojawia się moje pytanie, a nawet dwa. 1. Czy z tej lokalizacji warto wracać na Manhattan a jeśli tak to jakie połączenie jest najdogodniejsze i ekonomiczne. 2. Czy może lepiej jest zwiedzić inne miejsca a dojeżdżanie na Manhattan nie ma sensu... Z góry dzięki! Ad. 1 - Pociąg z Newark. Tylko i wyłącznie. Za kilka $, w pół godziny będziesz na Penn Station, czyli w samym centrum. Rozkład jazdy i ceny znajdziesz na www.amtrak.com Ad. 2 - Z całym szacunkiem dla New Jersey, ale tam nie ma co zwiedzać. A w szczególności wokół Newark... Tak więc chyba nie masz wyjścia
grodek Napisano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 Swietnie, naprawde wielkie dzieki za pomoc i pozwole sobie podpytac jeszcze o pare szczegolow dotyczacych NYC niebawem Ceny hoteli na Manhattanie sa rzeczywiscie hmmm... Ogarnelam hotele..., mamy z glowy nocleg i zakupy wiec teraz lektura przewodnika co i gdzie....pzdr To "co i gdzie" jest moim zdaniem najważniejsze To miasto to naprawdę "Stolica Świata" i warto je zwiedzić. Ja kiedyś mieszkałem tam 3 miesiące, w przeciągu ostatnich dwóch lat byłem 2 x po tygodniu i już bym wracał... Jeżeli Żona mnie nie zabije za klepanie na forum to jeszcze Ci dopiszę kilka obowiązkowych moim zdaniem miejsc. W tym niedrogich knajp, bo NYC to również wspaniałe miejsce pod względem wyżywieniowym. A więc jedziemy - jedzenie: 1. Hamburgery - koniecznie trzeba zjeść. Te prawdziwe, amerykańskie nie mają nic wspólnego z g... z Mc Donald`s. Polecam Artie`s Deli na Broadway`u, róg 83 ulicy. NIEBO W GĘBIE Kalorie spalisz później Link: http://arties.com/ 2. Chińczyk - Ollie`s Noddle Shop - Broadway pomiędzy 67 i 68 ulicą. Blisko Lincoln Center. To taki Chińczyk zjadliwy dla Europejczyka. Próbowałem prawdziwego, chińskiego żarcia w Chinatown i rozczarowałem się. Tu się nie zawiedziesz. Polecam Pepper Steak (to tylko nazwa, ze stekiem nie ma nic wspólnego) Link: http://local.yahoo.com/info-11128669-ollie...grille-new-york Dalej - zwiedzanie: 1. Pewnie i tak wjedziecie na Empire State, więc nie odradzam. Ale koniecznie wjedźcie na Rockefeller Center. Widoki 1000 x lepsze niż z Empire, tłum mniejszy i w ogóle fajniej. 2. Tuż obok Rockefeller macie katedrę. Obecność obowiązkowa. Rzadko spotyka się tak piękny kościół, nawet w Europie. 3. Również tuż obok - Radio City Music Hall (gale MTV, etc.) 4. Times Square - zobaczyć trzeba, ale to męczące miejsce. Gdy już tam będziecie zaliczcie koniecznie sklepy M&M`s i Herschey (czekolady...) 5. Nic nie kupujcie w okolicach Times Square - 99% towarów to podróbki lub sprzęty refurbished. Ceny są niskie, ale jakość też... 6. Jeżeli jesteście zaintesowane elektroniką to polecam dwa sklepy: B&H - środkowy Manhattan (http://www.bhphotovideo.com), oraz J&R - dolny Manhattan, niedaleko wejścia na Most Brooklynski ( http://www.jr.com ) 7. I w ten sposób płynnie przechodzimy do Brooklyn Bridge, który jest kolejnym obowiązkowym punktem. 8. Roosevelt Island Tram - kolejka linowa nad East River. Sama Wyspa na którą jedzie to nic ciekawego, ale widoki z kolejki są zacne (na Queensboro Bridge i Manhattan). Za przejazd płaci się kartą do metra. (link: http://www.ny.com/transportation/ri_tramway.html ) 9. ONZ - nic ciekawego jeżeli nie dostaniecie się do środka z przewodnikiem.
podrozwnieznane Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 To "co i gdzie" jest moim zdaniem najważniejsze To miasto to naprawdę "Stolica Świata" i warto je zwiedzić. Ja kiedyś mieszkałem tam 3 miesiące, w przeciągu ostatnich dwóch lat byłem 2 x po tygodniu i już bym wracał... Jeżeli Żona mnie nie zabije za klepanie na forum to jeszcze Ci dopiszę kilka obowiązkowych moim zdaniem miejsc. W tym niedrogich knajp, bo NYC to również wspaniałe miejsce pod względem wyżywieniowym. To "co i gdzie" jest moim zdaniem najważniejsze Moim rowniez na rowni z zakupami nie chcialabym Cie miec na sumieniu, wiec jak znajdziesz wolna chwilke napisz co warto zobaczyc.......a czego nie ma w przewodnikach......klimatyczne miejsca. STOLICA SWIATA powiadasz...hmmm....ja juz wiem ze tam wroce....a moze i zostane...kto to wie
grodek Napisano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 To "co i gdzie" jest moim zdaniem najważniejsze Moim rowniez na rowni z zakupami nie chcialabym Cie miec na sumieniu, wiec jak znajdziesz wolna chwilke napisz co warto zobaczyc.......a czego nie ma w przewodnikach......klimatyczne miejsca. STOLICA SWIATA powiadasz...hmmm....ja juz wiem ze tam wroce....a moze i zostane...kto to wie Trochę już dopisałem powyżej, edytując swój poprzedni post. Z resztą wrócę jutro
Jim Beam Napisano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 Ad. 2 - Z całym szacunkiem dla New Jersey, ale tam nie ma co zwiedzać. A w szczególności wokół Newark... Tak więc chyba nie masz wyjścia Sama prawda.
podrozwnieznane Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 Trochę już dopisałem powyżej, edytując swój poprzedni post.Z resztą wrócę jutro ... jesteś niesamowity! Dziękuję! Z resztą poczekam do jutra
danik Napisano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 Ad. 2 - Z całym szacunkiem dla New Jersey, ale tam nie ma co zwiedzać. A w szczególności wokół Newark... Tak więc chyba nie masz wyjścia Giants Stadium
gal Napisano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 Giants Stadium Tego sie nie zwiedza, tam sie jedzie na mecz
gal Napisano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 Plus bedziecie mieszkali bardzo blisko museum of moving image www.movingimage.us/site/site.php noguchi museum www.noguchi.org ps1 museum http://ps1.org/
bartson Napisano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2010 Dziękuję za cenne info. O połączeniu między lotniskiem a Penn Station dowiedziałem się z przewodnika Pascala ale byłem przekonany, że to dłuższy odcinek drogi. (swoją drogą polecam mapkę metro w Manhattanie z przewodnika) Mam jeszcze pytanie czy New Jersey i okolice lotniska to moze dobre miejsce na odwiedziny w jakims pobliskim duzym outlecie?? (na mój chlopski rozum na zakupy to chyba lepiej wybrac się gdzies na obrzeżach NY a nie na samej wyspie... )
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.