Skocz do zawartości

Otoczyć Opieką Opiekunki

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ustawa zakłada między innymi:

- Zakaz pobierania od opiekunek, przez rekrutujących i inne osoby działające w ich imieniu, jakichkolwiek opłat;

- Zapobieganie praktyce odzyskiwania przez pracodawców od zatrudnionych przez nich opiekunek kosztów poniesionych w procesie zatrudniania (ten zakaz także obejmuje osoby działające w imieniu pracodawcy);

- Zakaz odbierania opiekunkom ich dokumentów, takich jak paszport, SIN lub zezwolenie na pracę;

- Zakaz wyciągania ujemnych konsekwencji w stosunku do tych opiekunek, które domagają się swoich praw;

- Przedłużenie terminu do składania odwołania, z 2do 3,5 roku. Ktokolwiek złamie zakaz pobierania opłat od kandydatek na opiekunki lub opiekunek, może zostać ukarany grzywną w wymiarze do 50 tysięcy dolarów i karą pozbawienia wolności do roku. "Władze odpowiadają w ten sposób na zapotrzebowanie społeczne", skomentował główne założenia nowej ustawy minister pracy. "Nasze działania zmierzają do tego, by opiekunki, które są w szczególny sposób narażone na wyzyskiwanie, otrzymały od rządu należną im ochronę".

to jest ciekawe:

Prawdziwym ułatwieniem dla opiekunek, ubiegających się o prawo stałego pobytu, jest wprowadzenie nowych zasad zaliczania ich kanadyjskiego zawodowego doświadczenia. Dotychczas musiały one udowodnić, że przepracowały u swojego oryginalnego pracodawcy pełne dwa lata w ciągu 36 miesięcy pobytu w Kanadzie. Zgodnie z proponowanymi zmianami, będą się mogły ubiegać o stały pobyt po przepracowaniu 3.900 godzin. Jest to równoznaczne z przepracowaniem dwóch dni w tygodniu w okresie dwóch lat.

http://www.gazetagazeta.com/artman/publish...cle_27212.shtml

• 2 tygodnie później...

• 1 miesiąc później...
Napisano

Zyje obecnie na terenie Stanow bez uregulowanego statusu i przygotowuje sie do skladania aplikacji o staly pobyt w Kanadzie. Czy moze ktos wie, jak to jest ze sprawdzaniem rekordu kryminalnego w USA? Bede potrzebowal zaswiadczenie z FBI o niekaralnosci. Oczywiscie jestem czysty, ale jak zloze wniosek z odciskami palcow do FBI o takie zaswiadczenie, to czy dostane takie zaswiadczenie niezaleznie od statusu?

Pomozcie, jak cos wiecie,

Pozdrawiam

Napisano
Czy moze ktos wie, jak to jest ze sprawdzaniem rekordu kryminalnego w USA? Jestem tu nielegalnie, a doczytalem sie, ze bede potrzebowal zaswiadczenie z FBI o niekaralnosci. Oczywiscie jestem czysty - nawet mandatu nigdy nie dostalem, ale jak zloze wniosek z odciskami palcow do FBI o takie zaswiadczenie, to czy nie przyjada po mnie z kajdankami?

Pomozcie, jak cos wiecie,

Pozdrawiam

tak zabiora cie w kajdankach do wiezienia z samymi czarnymi i hiszpanskimi i bedziesz jedyny bialy i bardzo dobrze widoczny

• 1 rok później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...