manolo3000 Napisano 6 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2010 Witam wszystkich! Znalazłem dosyć tani przelot z Warszawy do Orlando na wakacje, jest prawie 200$ tańszy od wszystkich konkurencyjnych, jednak obsługiwany jest przez AirCanada, więc przesiadka jest w Toronto. Niestety nie posiadam paszportu biometrycznego, a z tego co się orientuję do Kanady bez wizy można wjechać tylko z paszportem biometrycznym. Czy ktoś się orientuje czy w przypadku tranzytu na lotnisku w Kanadzie będę mógł skorzystać z mojego obecnego paszportu, czy muszę koniecznie mieć biometryczny? Cena za lot jest naprawdę bardzo atrakcyjna, ale nie chciałbym kupić biletów które okażą się bezużyteczne. Dziękuję za pomoc
Rademedes Napisano 7 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2010 przy wjezdzie do Kanady, aby wjechac bez wizy musisz miec paszport biometryczny, nie ma znaczenia czy wlatujesz z mysla pozostania w Kanadzie dluzej czy tylko jako tranzyt wiem rowniez, ze czesto na lotnisku w Kanadzie pojawiaja sie ludzie bez paszportu biometrycznego (niedopatrzenie osoby, ktora wydaje karte pokladowa na lot do Kanady), to jednak ma sie jesli juz sie nie zmienilo taki czlowiek jest podobno dokladniej sprawdzany, ale brak paszportu biometrycznego nie powoduje automatycznej odmowy wjazdu do Kanady - mimo wszystko ja bym nie ryzykowal, jak masz czas to zmien paszport
sly6 Napisano 7 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2010 kiedys na stronie Ambasady bylo napisane ze jak lecisz turystycznie lub tez masz tranzyt musisz miec wize a teraz trzeba miec paszport biometryczny bo moga Cie nie wpuscic na teren Kanady nawet jak bedziesz tranzytem
gal Napisano 7 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2010 Na lotniskach kanadyjskich trzepia niemolosiernie, gorzej niz na amerykanskich. bez wizy i paszportu biometrycznego nie radzilbym udawac sie bo zawroca cie z lotniska. Przejscia ladowe sa znacznie "delikatniejsze"
manolo3000 Napisano 8 Lutego 2010 Autor Zgłoś Napisano 8 Lutego 2010 OK. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Widzę że będę musiał wyrobić nowy paszporcik, ale na szczęście mam jeszcze zapas czasu. Pozdrawiam
Gucio Napisano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2010 Hmmm, nie bede sie klucil, ale chyba nie macie racji. Jesli to jest tranzyt tylko, to manolo3000 nie bedzie przekraczal granicy Kanadyjskiej i na lotnisku pozostanie w strefie miedzynarodowej. Jesli chcialby wyjsc na zewnatrz lotniska to juz co innego bo musi sie odprawic, a w tym wypadku to sie nie bedzie odprawial w Kanadzie. Ja bym zapytal w Ambasadzie Kanadyjskiej.
sly6 Napisano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2010 Gucio a jak lecisz tranzytem przez USA a nie wychodzisz z lotniska to potrzebujesz wize czy tez nie? a no tak Tak samo bylo przed marcem 2008 roku ze jak leciales tranzytem to musiales miec wize do Kanady,nawet jak byles w strefie i nie wychodziles po za lotnisko a tutaj jest odpowiedz ze strony Ambasady Kanady : 24. Nie posiadam paszportu biometrycznego. Wybieram się na urlop do Republiki Dominikany lub innego kraju. Samolot, którym będę leciał będzie miał międzylądowaniew Kanadzie, podczas którego odbędzie się tankowanie.Czybędzie mi potrzebna wizado Kanady? Tak. W takim przypadku będzie potrzebna wiza tranzytowa. Aby ją uzyskać należy złozyć takie same dokumenty jak w przypadku ubiegania się o wizę na pobyt czasowy. Dodatkowo należy dołączyć kopie rezerwacji lotniczych, biletów lub dokumentów z biura podróży związanych z wyjazdem.Podania o wizy tranzytowe są zwolnione z opłat wizowych. http://www.canadainternational.gc.ca/polan...s.aspx?lang=pol a czy mozna pisac do Ambasady Kanady,prosze bardzo,nie mam nic przeciwko temu ale jak widac po tym 24 odpowiedz juz jest podana
zenax Napisano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2010 Czy można tą wizę tranzytową zalatwić jakoś mailem czy trzeba składać papery, zdjęcia itd? Jak długo się czeka? Czy trzeba odbierać osobiście? Mam przesiadkę w Kanadzie dwa razy - do USA i spowrotem w odstępie trzech miesięcy, czy muszę mieć 2 wizy? bo każda jest na 48h.
sly6 Napisano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2010 wiza wielokrotnego przekroczenia granicy bedzie Cie kosztowac 150 dol kan wiec taniej i szybciej bedzie wyrobic Ci paszport biometryczny bedziesz mogl miec 2 paszporty ,,w 1 znich mozesz miec wize wazna do USA ... a jesli tak juz chcesz miec wize to tutaj masz to opisane co musisz miec,ile placic : http://www.canadainternational.gc.ca/polan...r.aspx?lang=pol http://www.canadainternational.gc.ca/polan...t.aspx?lang=pol
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.