Aleksandra82 Napisano 18 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2010 Moi kochani, na pewno powielam temat, ale zagubiłam się w mętliku postów emigracyjnych: jeśli chodzi o długość całego procesu to lepiej poczekać na narzeczeńską wizę i wziąć ślub tam czy w Polsce i załatwiać spouse? dopiero jestem na etapie planowania i nie chciałabym popsuć sobie wszystkiego na początku. z góry dziękuję za info
Saka Napisano 18 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2010 Do ozenku sluzy wiza narzeczenska. Wiele osob ryzykuje i chajta sie na turystycznej, ale zawsze jest procencik, ze moga wyjsc jakies problamy itd. Zajrzyj do watku czasy oczekiwania i sama sprawdz, bo jednak czasami lepiej chwile dluzej zaczekac i miec pewnosc, niz pozniej cale zycie zalowac.
KW Napisano 18 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2010 masz do wyboru wiza narzeczenska, jakies 6 miesiecy w polsce i potem kilka miesiecy formalnosci i $$ w USA aby dostac GC- jak ci sie bardzo spieszy to to jest dla ciebie wiza immigracyjna - CR1 - do roku czekana w polsce i musicie najpierw wziasc slub ( jesli on na ma polskiego obywatlestwa to nie jest to takie latwe w PL) ale dostajesz GC zaraz po przylocie do USA jest to wersja dluzsza ale mniej kosztowna i w sumie mniej czasochlonna
Aleksandra82 Napisano 18 Lutego 2010 Autor Zgłoś Napisano 18 Lutego 2010 Saka, absolutnie nie chodziło mi o ślub na turystycznej. KW, dzięki, to jednak wychodzi, że taniej i szybciej biorąc ślub w Polsce? (on nie ma polskiego obywatelstwa mimo, iż kiedyś już miał ślub z Polką :/)
mru Napisano 18 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2010 najszybciej : K1 finance visa, ale musisz o nia sie postarac w polsce,i chwile to trwa po przyjezdzie do US bierzecie slub i skladacie papiery o AOS( trwa to 3-6miesiecy) podobno to najszybsza obcja:-) jesli on nie jest obywatelem polskim,to podobno musicie kupe papierow zlozyc w Polsce,i podobno nie jest to szybki proces pisze podobno bo wiem tyle co wycztalam na forach polecam ci poczytac na :http://www.visajourney.com/forums/ pozdrawiam:-)
KW Napisano 18 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2010 Saka, absolutnie nie chodziło mi o ślub na turystycznej.KW, dzięki, to jednak wychodzi, że taniej i szybciej biorąc ślub w Polsce? (on nie ma polskiego obywatelstwa mimo, iż kiedyś już miał ślub z Polką :/) jesli on nie ma polskiego obywatelstwa to bedzie musial przed slubem w poslce postarac sie o sadowe zwolnienie z obowiazku przedstawaiania zaswiadczenia o stanie cywilnym - bo w USA takiego czegos nie maja a u nas to jest wymagane jesli wliczysz to do procedury CR1 to juz chyba lepiej bawic cie w K1, bo wniosek mozecie skladac juz teraz a procedura AOS teraz trwa srednio 3 miesiace tak wiec dla K1 masz 6 miesicecy czekania na K1 - wyjazd, slub, skladanie papierow o AOS ($1000), czekasz jakies 3 miesiace, interview i dostajesz GC albo slub w Polsce po uzyskaniu sadowego zaswiadczenia ( X miesiecy), po slubie skladacie wniosek o CR1, czekasz 8-12 miesiecy, po rozmowie w ambasadzie wyjezdzasz i dostajesz GC w kilka tygodni po wlocie, niby prosciej ale predko w stanach nie bedziesz
Aleksandra82 Napisano 18 Lutego 2010 Autor Zgłoś Napisano 18 Lutego 2010 Bardzo Wam dziękuję. Opcja z polskim ślubem jest jednak kusząca ze względu na możliwość pracy do końca tutaj, a nie biernego czekania na legalizację
KW Napisano 18 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2010 wybor nalezy do ciebie zanim sie zdecydujesz poczytaj o tym sadowym zaswiadczeniu, bo to moze byc trudniejsze jesli on juz byl zonaty czy poprzedni slub byl w Polsce, byl umiejscowiony w Polsce, czy rozwod byl w Polsce/umiejscowiony w Polsce ktos tu sie kiedys chcial hajtac po rozwodzie i byly z tym jakies problemy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.