Skocz do zawartości

Wyjazd Po Samej Anglistyce.

Marqs07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam takie pytanie. Czy po samej filologii angielskiej uda mi się znalezc pracę w Kanadzie? Nie chodzi mi o jakas prace tymczasową, bo nie mowie o wyjezdzie na 1-2 miesiace tylko chodzi mi o wyjazd na stałe. Gdybym byl jakims lekarzem, informatykiem itp to nie byloby takiego problemu, a po samej anglistyce (ukonczonej w Polsce) ciężko bedzie znalezc prace w kraju anglojęzycznym, prawda? Przeciez nie bede mial co tam robic po anglistyce bo i tak kazdy bedzie tam mowil po angielsku na wysokim poziomie. Wiadomo zmywaki, sklepy, bary itp to jeszcze da rade ale jesli chodzi o cos bardziej dochodowego (w koncu wyjazd na stale, a nie na chwile) to dobrzeby bylo skonczyc w Polsce albo lepiej w Kanadzie jakis konkretny kierunek, prawda? Lepiej więc w Polsce nie isc na anglistyke tylko od razu na inny kierunek, czy moze skonczyc tu anglistyke i potem Kanadzie od nowa jakies studia? A moze jest jakas szansa po samej filologii wyjechac i nie musieć studiować jeszcze czegos innego?

Za wszelkie odp. dzieki, pozdr.

Napisano

Tutaj mozesz sprawdzic, kto moze sie ubiegac o wyjazd do Kanady na pobyt staly w ramach "Skilled Worker":

http://www.ci.gc.ca/english/immigrate/index.asp

Wbrew pozorom, rynek pracy dla IT i lekarzy nie jest latwiejszy. Ci drudzy musza miec odpowiednie licencje i certyfikaty do pracy i wbrew pozorom, nie jest to ani latwe ani tanie.

Studia w Kanadzie sa niestety drogie. Jesli ktos zamierza mieszkac na stale i pracowac jako wykwalifikowany pracownik w Kanadzie i nie studiowal jeszcze w Polsce to naturalna powinien studiowac w Kanadzie.

Tak naprawde najwieksza bariera czesto sa pieniadze a nie checi.

Poczytaj strone, ktora Ci podeslalem i zobacz jakie masz mozliwosci wyjazdu.

Napisano

strona CIC Ci odpowie jak jest z wyjazdemna stale przez SW..PNP

bo mozesz jechac na wizie pracowniczej ale za to musisz miec pracodawce,,nie ktore osoby jada na wymiane mlodziezy i na miejscu cos beda szukac jak wiza pracownicza...a potem moze i staly pobyt..

mozesz tez jechac sie tam uczyc i potem zostac na stale bo jest teraz taki program,,o tym poczytasz na stronie CIC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...