Skocz do zawartości

Obywatel Kanady W Polsce I Przesyłka Od Matki Z Kanady

__Tomek__

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wysłany będzie laptop, zasilacz, cd windowsa do tego troche używanych ubrań i jakieś jedzenie.

1) Co wg Was najlepiej napisać że jest w środku ??

jesli napiszesz ze laptop, to moga otworzyc i naliczyc VAT, jak napiszesz ciuchy to rownie dobrze moga otworzyc, ale wtedy poza VATem moga naliczyc kare za klamstwo w deklaracji celnej

2) Jeśli napisze że laptopa tam nie ma to celnik po otwarciu może go sobie przywłaszczyć ?? Że niby chciałem go oszukać ?? Wtedy straciłbym $1000 :):)

patrz odp wyzej.

PS. nie jego chciales oszukac tylko panstwo, ktore urzednik reprezentuje, w tym wypadku Polska

3) Jaką wartość paczki najlepiej napisać w tym wypadku.. $55 może być .. jak sądzicie ? A może bezpieczniej napisać $400 i zapłacić ten VAT dla świętego spokoju ... może nie sprawdzą zawartości ??

a tego to nikt nie wie, wysokosc VAT moze zostac naliczona na podstawie Twojej deklaracji celnej lub po tzw. cenach rynkowych, zakladajac, ze sprzet ktory wysylasz ma wartosc rynkowa ponad $1000 to VAT moze okazac sie nie maly

Napisano

Te $1000 to i tak jest zaniżone :) Laptop ma wartość w Kanadzie około $1400. Także wrazie czego to szkoda tego VATu (prawie 900zł) Lepiej piwo za te pieniądze sobie kupić ... :)

A poza tym że laptop może zaginąć w UC to chyba się nie zdecyduje i poczekam aż ktoś ze znajomych mi przywiezie osobiście "jako laptop FIRMOWY"

Pozdrawiam i dziękuje za rozjaśnienie tematu

PS. Fajne forum ... dzieje sie...

Napisano

A ja mam take pytanie,

Doczytalem sie, ze przy wjezdzie do Kanady nalezy zglosic jak sie przewozi kwote powyzej $10,000. Czy Kanadyjczycy pobieraja jakies podatki czy inne oplaty za wwozenie pieniedzy? Jaka jest najlepsza metoda na przeniesienie pieniedzy z USA do Kanady?

Dzieki z gory za pomoc.

Napisano

przy wyzszych kwotach urzednicy, moga zadawac pytanie o pochodzenie tych srodkow i ich cel przeznaczenia,

falszywa deklaracja moze prowadzic do utraty tych pieniedzy i rozpoczecia malo przyjemnego dochodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...