Skocz do zawartości

Amerykańskie Prawo Jazdy Na Motocykl Na J1 - Wyrobienie...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Zdaję sobie sprawę, że kwestię prawa jazdy poruszam po raz setny, jednak przeszukując forum znalazłem tyle rozbieżnych opinii, iż dla pewności chciałbym zapytać jeszcze raz, po kolei;-) W te wakacje wybieram się do Stanów na wizie J1. Chciałbym wyrobić tam na miejscu prawo jazdy na motocykl i po powrocie do Polski zamienić je na normalne, polskie prawko. Pytania, które mi się nasuwają to:

- czy wy robienie prawa jazdy na J1 jest możliwe bez większych problemów? (zawsze sądziłem, że tak, ale po przeczytaniu kilku wypowiedzi na forum nie jestem już niczego pewien:-P)

- czy można je później zamienić na prawo jazdy w Polsce? Z tego co wyczytałem jest taka możliwość po dokonaniu oficjalnego tłumaczenia dokumentu i zdaniu testów teoretycznych, czy są to wszystkie warunki? Jak wygląda kwestia terminu ważności amerykańskiego prawka (rozumiem, że ważność kończy się wraz z wizą)?

- czy ktoś z Was robił prawko na motocykl w Stanach i może podzielić się wrażeniami?

Zapewne coś mi się jeszcze przypomni;-)

Pozdrawiam

Napisano

nie wiem co czytales i jak czytales bo mozesz miec problem jak jestes na wizie turystycznej lub tez jako nielegalny

..i tak nalezy czytac posty na forum ;)

ale jako ten kto bedzie miec J-1 a do tego numer SSN bedziesz miec taka mozliwosc wiec nie bedzie problemu z tym

co do wymiany prawka to jesli Ci dadza prawko wazne z wiza to musisz je wymienic w czasie waznosci w Polsce w innym przypadku nic z tego nie wyjdzie,pamietaj o tym

moga dojsc badania medyczne dla takiego przyszlego kierowcy a jak mieszkasz blisko WORD to tam sie spytaj o blizsze szczegoly

Napisano

Hej,

Przeczytałem między innymi, iż musisz mieć wizę ważną ponad 4 miesiące, dlatego też pytam;-) Z tego co mówisz wnioskuję, że mogę mieć problem, bo prawko jest wydawane na okres ważności wizy, a więc po powrocie do PL już nic z nim nie zdziałam. Dobrze rozumuję?;-)

Pozdr.

Napisano

jesli Ci wydadza prawko na 4 miesiace a bedziesz w Polsce po 4 miesiacach to nic nie zrobisz..

nie wiem gdzie bedziesz sie starac o prawko ale kazdy stan ma strone www i tam sie doczytaj szzcegolow oraz napisz do nich ;)

• 9 miesięcy później...
Napisano

Ja się dołączam do tematu bo chcę wyrobić prawko na wizie J-1 z tym że na samochód.

Weszłam na stronę DMV w Waszyngtonie DC i tam są dwa wymagania które nie jestem pewna jak rozumieć:

1.''Non-US Citizens may obtain a DC drivers license if they have a minimum of six (6) months duration of stay in the United States. The DC drivers license will expire with the US duration of stay.'' - rozumiem ze liczy się czas wbity na wizie, a nie rzeczywisty czas pobytu?

2. Muszę przynieść jakis dokument że jestem rezydentem, wśród tych dokumentów wymieniono np. 'lease agreement' - myślicie że to może być zwykła umowa najmu z osobą fizyczną, bo zatrzymuję się u znajomych w sumie, wiec tylko z nimi mogę podpisać...

EDIT: Kurczę, bo w innych tematach pisze że na wizie J-1 nie ma problemu z wyrobieniem, a przecież ona chyba jest na krócej niż 6 miesięcy wbijana skoro jedziesz na wakacje...? Zgłupiałam już. Proszę o pomoc:)!!

Napisano

Chcac wyrobic sobie polskie prawo jazdy zdajesz tylko teorie i oddajesz tlumaczenie przez tlumacza przysieglego amerykanskiego prawa jazdy wraz z tymze prawem jazdy, a to poniewaz word kontaktuje sie z ambasada amerykanska w Polsce czy taka osoba faktycznie wyrabiala tam prawo jazdy jezeli ambasada potwierdzi to masz nowa kategorie w Polskim prawku, a ambasada odsyla amerykanskie prawo jazdy poczta do domku :( troszke zawile ale mam nadzieje ze zrozumiale. Pozdrawiam.

Napisano

ida bo nie ma z tym problemu ale to zalezy od przepisow w danym stanie i to nalezy miec na uwadze bo trudno jest pisac o kazdym stanie jak jest..

Napisano
ida bo nie ma z tym problemu ale to zalezy od przepisow w danym stanie i to nalezy miec na uwadze bo trudno jest pisac o kazdym stanie jak jest..

Nie no rozumiem, ze zależy od stanu, dlatego wkleiłam te dwa konkretne wymagania ze strony Waszyngton D.C., bo chciałam prosić o pomoc w ich interpretacji, tzn. a propos tego lease agreement i tego wymogu 6miesięcznego pobytu, jako że visa J-1 jest chyba zwykle na krótszy czas wydawana (nie wiem bo jeszcze jej nie dostałam, jednakze work and travel trwa ze 3 miesiące średnio). Stąd nie jestem pewna jak pogodzić te trochę sprzeczne informacje.

Antosia - dzięki za opisanie procedury zamiany amerykanskiego prawka na polskie, mam nadzieje ze uda mi sie wyrobic amerykanskie i to info mi sie przyda :(.

Napisano

Nie ma za co cala przyjemnosc po mojej stronie uprzedzam tylko ze w polskich osrodkach za bardzo nie wiedza o co chodzi z ta procedura "wymiany" i troszke trzeba sie podenerwowac na nich bynajmniej na ul.Odlewniczej w Warszawie:)jak pojawilismy sie z mezem to zrobili zdziwiona mine i dopiero po kilku dniach zadzwonili i poinforowali o calej tej procedurze poniewaz jest to kraj z poza unii :)byc moze teraz juz sie "ogarneli" i sa bardziej zorientowani. dodam tylko,ze w NJ moi znajomi nie mieli problemu z wyrobieniem prawa jazdy na takiej wizie.niestety nie wiem jak jest w innych stanach i czy cos sie nie zmienilo do tej pory:/

Napisano

Ida tylko ze moze byc pewien problem z waznoscia takiego prawa jazdy na J-1 poniewaz jesli bedzie wazne na okres waznosci wizy to jak nie przylecisz szybko do Polski to tego prawka nie wymienisz bo bedzie nie wazne.

Antosia a wystarczylo powiedziec ze maja zadzwonic do Ministerstw Infrastruktury lub tez powiedziec ze prosze o pokazanie przepisu ze nie da sie zrobic i najlepiej mowic ze prosze z kierownkiem-moze byc zastepca danego osrodka ...I czasami takie cos wystarcza-ile podobnych spraw tak zalatwilem nie w takich sprawach..

a sprzeczne informacje ida to gdzie sa>

jesli pisza ze ma byc min pobyt 6 miesieczny i masz go wykazac to tak ma byc a wykazujesz to przez rachunki...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...