Skocz do zawartości

Amerykańskie Prawo Jazdy Na Motocykl Na J1 - Wyrobienie...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja zmienilem status z wizy turystycznej na studencki. Jestem w trakcie wyrabiania amerykanskiego prawa jazdy. Jest to mozliwe ale rzeczywiscie prawo jazdy wazne jest na okres trwania wizy i prawdziwe jest to ze musisz to zrobic 6 miesiecy przed wygasnieciem wizy. Ja wyrabiam w stanie NY i niepotrzebowalem SSN bo jak mi powiedziano nie moge go dostac bo w teori nie moge pracowac. Tak wiec musialem isc do biura Social Security i poprosic o specjalny list ze nie przysluguje mi numer SSN. Lacznie bylem w DMV 5 razy az wreszcie sie udalo mi sie uzyskac wymagane 6 punktow. Ale z tego co zaobserwowalem to urzednicy nie sa chetni do wydawania prawka osoba na statusie studenckim.....ale to tylko moje spostrzezenia dlatego ze za kazdym razem chcieli wiecej papierow;/

• 2 miesiące później...

Napisano

Hej, w wakacje bede na wizie J-1 w okolicach NY ew. Filadelfii, i chcialbym zdac amerykanskie prawko, jakie musialbym dostarczyc dokumenty? Rozumiem, ze paszport z wiza, ds2019, jakies rachunki - czy daloby sie bez tego obejsc? Moze ktos w skrocie opowiedziec cala procedure (od maja 2011 zmieniaja sie przepisy dlatego tez pisze).

edit

wyczytalem ze w nevadzie mozna zrobic bez tych roznych proof of costam

5. What do I need to bring for a license or an ID?

The DMV can often change their requirements. As of May 5, 2010, the requirements

are:

1. Valid Passport

2. I-94 that has the words ?F-1 D/S? or ?J-1 D/S? on it

3. If you have a Social Security number, you will need to show your original Social

Security card or a W-2 tax form or other tax form that has your Social Security

number on it.

If you do NOT have a Social Security number, you will be able to write that on

the DMV form when you meet with the DMV staff person. The requirement to get

a Social Security rejection letter (SSA-L767) is no longer in effect.

4. You will need to give them your complete Nevada mailing address.

5. Money ? there are several fees. This website explains the fees

http://www.dmvnv.com/dlfees.htm

6. Although an I-20 or DS-2019 is not required, we still recommend you bring your

current one in case you are asked for it. If you are on OPT, we recommend that

you bring your OPT card.

7. If you already have or had a driver?s license in another U.S. state, you will need

to show them that license. (this does not apply to ID cards)

Napisano

Ile w ogole trwa takie wyrobienie prawka w Stanach, wystarczylby adres np. wynajetego mieszkania? Co do proofs myslalem aby przyniesc formularz w-2, i zalozyc konto w banku (musza przyslac list z potwierdzeniem). Jeszcze jedno - czy ichniejszy kurs jest obowiazkowy, czy moge sobie po prostu przyjsc i zdac?

Napisano
Jeszcze jedno - czy ichniejszy kurs jest obowiazkowy, czy moge sobie po prostu przyjsc i zdac?

Mozesz sobie przyjsc i zdac jezeli sie kwalifikujesz.

Moze ktos w skrocie opowiedziec cala procedure (od maja 2011 zmieniaja sie przepisy dlatego tez pisze).

Procedura " w skrocie" jest na stronach stanowych DMV.

Co sie zmienia odd maja 2011?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Slyszalem o tej ustawie arizonskiej i cos mi sie chyba pomylilo... Planuje jednak robic prawko w pensylvanii i z tego co sprawdzalem w wymaganiach to skompletuje wszystkie papierki (ds2019, w2 tax form itp) oprocz 2 proof of residency... Czy ma ktos pomysl jak to zalatwic? Konto w banku to raz a dwa?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...