Skocz do zawartości

Utrata Paszportu W Usa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Mam o to taki problem iz nie mam pojecia jakim cudem ale paszport ktory znajdowal sie w moim pokoj przepadl bez wiesci ... Moje nie skuteczne proby poszukiwan go zawiodly i jestem zmuszony zalatwiac formalnosci zwiazane z wyrobieniem paszportu itp.

Teraz mam nastepujace pytanie :

Z tego co doczytalem sie na googlach musze odwiedzic komisariat policji i zglosic zagubienie paszportu, w paszporcie mialem dwie wizy jedna turystyczna B1/B2 z data waznosci jeszcze 2 lata oraz wize studencka F-1 z waznoscia na 5 lat, wiem tez iz zmuszony jestem isc do konsulatu RP w Chicago i dac wniosek o nowy paszport oraz przedstawic papier z policji o stracie paszportu, nastepnie pojsc do Imigration zeby zalatwic nowa wbitke do nowego paszportu I-94. Moje pytanie wyglada nastepujaco poniewaz jest to dosc dotkliwa strata zarowno pienieznie jak i mentalnie, a wiem ze wiza nie moze zostac wydana mi na terenie stanow zjednoczonych poniewaz wizy wydawane sa tylko i wylacznie w ambasadach i konsulatach USA, w przypadku kiedy opuszcze granice np chcialbym poleciec do polski na swieta bozego narodzenia na dwa tygodnie to musze ubiegac sie o nowa wize to kiedy daje ponownie wniosek o wize i ide na rozmowe z konsulem to czy :

1) Moge przedstawic stare dokumenty wyplacalnosci sponsora i zaswiadczenia notarialne ? ( te ktore zostaly wydane na dana szkole )

2) Czy konsul moze negatywnie spojrzec na sama sprawe utarte paszportu i nie wydac mi nowej wizy jednoczesnie blokujac mi mozliwosc powrotu do USA? Czy raczej to kwestia formalnosci

3) Z tego co doczytalem sie na internecie jest mozliwosc abym mogl poleciec do ambasady / konsulatu USA w Kanadzie lub Meksyku, jak wygladaja formalnosci z tym zwiazane? Czy bedac obywatelem RP nie bede mial wiekszych problemow z uzyskaniem wizy np w Kanadzie.

4) Zalozmy ze osoba ktora skradla moj paszport lub go znazla moze narobic mi problemow ? W sensie czy moze wziasc jakis kredyt na sama wize itp.

5) Poniewaz nie wyrobilem jeszcze prawa jazdy a chcialbym zrobic to w przeciagu miesiaca to czy na ksero kopii, z waznym I-20, polskim dowodem osobistym oraz zaswiadczeniem z polocji jestem w stanie wyrobic prawo jazdy czy tez bez paszportu i wizy sie nie obejdzie.

Dziekuje z gory i pozdrawiam

Maksymilian

Napisano

zapomniales o takim czyms :

W celu ochrony tożsamości utratę paszportu z ważną wizą amerykańską należy niezwłocznie zgłosić do konsulatu amerykańskiego drogą mailową na adres publicwrw@state.gov. Należy podać nazwisko, imię, datę urodzenia, numer utraconego paszportu, datę wydania wizy oraz swój numer telefonu.

http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...s.html#paszport

a co jest wazne ,bo jak Konsul zobaczy ze tego nie zrobiles moze byc roznie z wiza ,pamietaj o tym

Nie ma tak ze masz zagwarantowna wiza czy to w Kanadzie,Meksyku czy tez w Polsce...musisz zobaczyc na strony Konsulatow USA w tych krajach ,,powiem Ci tyllko tyle ze np w Kanadzie czeka sie na rozmowe w sprawie wizy turystycznej cos z 30-40 dni ,,,Do tego aby wleciec na teren Kanady musisz miec paszport biometryczny i musisz pokazac ze miales wazna wize do USA i ze zgubiles paszport bo to moze byc wazne na granicy...

Moze Ci narobic klopotow taka osoba do czasu az nie zglosisz tego Polsce,USA urzedom i Policji .wtedy wrazie jakis ale jestes kryty ale jest tez 1 minus tego,,,wyobraz sobie ze za 2 -3 dni znajdujesz paszport ale procedura poszla i nie da sie tego odkrecic ...

Takim waznym dokumentem w USA jest ID-prawo jazdy USA oraz paszport ,,bo sa tacy ze pokazuja dowod z Polski ale to sa marginalne przypadki ...najlepiej jak poczytasz strone danego stanu oraz pujdziesz do DMV.

co do sponsorowania to moim zdanem moze to byc za stare i nie aktualne ,,dowiedz sie u zrodla,,znajdziesz na www numer na centrale do Ambasady USA ..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...