ilto Napisano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam Mysle, ze jest tutaj troche osob, ktore beda mogly mi udzielic odpowiedzi na moje pytanie. Jak to jest z przekraczaniem granicy jesli ma sie podwojne obywatelstwo, a dokladnie ktory paszport komu okazujemy? W przyszlym tygodniu lece do Polski, mam przesiadke w Londynie. I nie jestem pewna gdzie okazuje odpowiedni paszport (polski/amerykanski)...... tak, zebym nie miala zadnych niemilych sytuacji. Mysle, ze zrobie tak: opuszczajac USA.......stanowisko linii lotniczych i security - legitymuje sie paszportem amerykanskim; w Londynie tak samo natomiast na lotnisku w Warszawie polskim. Droga powrotna......tu juz mam troche problem, bo juz na lotnisku w Warszawie sprawdzaja czy ma dokument upowazniajacy do przebywania na terenia USA wize/zielona karte/paszport. Z drugiej strony prawo polskie nakazuje legitymowac sie polskim paszportem na terenie Polski. Jak to jest naprawde? Moze ktos moze sie podzielic wlasnymi doswiadczeniami. Z gory dziekuje za odpowiedzi
gal Napisano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2010 Jezeli nie pozostajesz w POlsce dluzej niz pozwala pobyt bez wizy to paszport amerykanski spokojnie wystarczy. Natomiast jesli przebywac bedziesz dluzej niz pozwala bezwizowy pobyt to musisz udowodnic poprzez posiadanie i okazanie paszportu polskiego, ze jestes Polakiem i mozesz przebywac w Polsce tak dlugo jak chcesz.
ilto Napisano 24 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2010 Gal pobyt bedzie dwu miesieczny. Rozumiem Twoj tok myslenia ale w amerykanskim paszporcie jako miejsce urodzenia wpisana jest Polska. Wiec od razu wiadomo, ze mam obywatelstwo polskie i powinnam okazac polski paszport odpowiednim sluzbom w Polsce. Czy nie zwracaja na to uwagi? Czy Ty moze przekraczales granice polska na paszporcie amerykanskim i nikt nie robil Ci zadnych problemow z tym zwiaznych?
Rademedes Napisano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2010 nie powinni robic problemow, nie wiem czy jest na to przepis, ale posiadajac 2-3 obywatelstwa, np. przylatujac do Polski posiadajac amerykanskie obywatelstwo, powinno sie deklarowac wjazd jako Polak (i tym samym poslugiwac paszportem PL), co bysmy nie zrobili, to dla 'celnika' na lotnisku jestesmy w pierwszej kolejnosci obywatelem Polski, dopiero pozniej innego kraju, moi znajomi lataja z dwoma paszportami, bo tak zostali poinstruowani przez urzednika na lotnisku, jak znajde chwile czasu to poszperam za odpowiednim przepisem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.