ilto Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 Witam Mysle, ze jest tutaj troche osob, ktore beda mogly mi udzielic odpowiedzi na moje pytanie. Jak to jest z przekraczaniem granicy jesli ma sie podwojne obywatelstwo, a dokladnie ktory paszport komu okazujemy? W przyszlym tygodniu lece do Polski, mam przesiadke w Londynie. I nie jestem pewna gdzie okazuje odpowiedni paszport (polski/amerykanski)...... tak, zebym nie miala zadnych niemilych sytuacji. Mysle, ze zrobie tak: opuszczajac USA.......stanowisko linii lotniczych i security - legitymuje sie paszportem amerykanskim; w Londynie tak samo natomiast na lotnisku w Warszawie polskim. Droga powrotna......tu juz mam troche problem, bo juz na lotnisku w Warszawie sprawdzaja czy ma dokument upowazniajacy do przebywania na terenia USA wize/zielona karte/paszport. Z drugiej strony prawo polskie nakazuje legitymowac sie polskim paszportem na terenie Polski. Jak to jest naprawde? Moze ktos moze sie podzielic wlasnymi doswiadczeniami. Z gory dziekuje za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 Jezeli nie pozostajesz w POlsce dluzej niz pozwala pobyt bez wizy to paszport amerykanski spokojnie wystarczy. Natomiast jesli przebywac bedziesz dluzej niz pozwala bezwizowy pobyt to musisz udowodnic poprzez posiadanie i okazanie paszportu polskiego, ze jestes Polakiem i mozesz przebywac w Polsce tak dlugo jak chcesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilto Posted April 24, 2010 Author Report Share Posted April 24, 2010 Gal pobyt bedzie dwu miesieczny. Rozumiem Twoj tok myslenia ale w amerykanskim paszporcie jako miejsce urodzenia wpisana jest Polska. Wiec od razu wiadomo, ze mam obywatelstwo polskie i powinnam okazac polski paszport odpowiednim sluzbom w Polsce. Czy nie zwracaja na to uwagi? Czy Ty moze przekraczales granice polska na paszporcie amerykanskim i nikt nie robil Ci zadnych problemow z tym zwiaznych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 nie powinni robic problemow, nie wiem czy jest na to przepis, ale posiadajac 2-3 obywatelstwa, np. przylatujac do Polski posiadajac amerykanskie obywatelstwo, powinno sie deklarowac wjazd jako Polak (i tym samym poslugiwac paszportem PL), co bysmy nie zrobili, to dla 'celnika' na lotnisku jestesmy w pierwszej kolejnosci obywatelem Polski, dopiero pozniej innego kraju, moi znajomi lataja z dwoma paszportami, bo tak zostali poinstruowani przez urzednika na lotnisku, jak znajde chwile czasu to poszperam za odpowiednim przepisem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.