agusia.led Napisano 3 Maja 2010 Zgłoś Napisano 3 Maja 2010 Dostałam wizę na 10 lat, po 5 miesiącach wyszłam za mąż i zmieniłam nazwisko. Dzwoniłam do konsulatu i tam powiedziano mi, że albo muszę się starać o wizę jeszcze raz!! co jest dla mnie niedorzeczne bo przecież jestem tą samą osobą... albo po wyrobieniu nowego paszportu jeździć ze starym z dołączonym aktem ślubu przetłumaczonym przez przysięgłego tłumacza na język angielski. aha, i jeszcze przypilnować żeby mi przy anulowaniu starego paszportu nie przebili wizy. zastanawiam się czy wybrać tą drugą opcję czy jechać do USA z paszportem z nazwiskiem panieńskim? (przecież nigdzie nie jest napisane że wyszłam za mąż) co myślicie?
sly6 Napisano 3 Maja 2010 Zgłoś Napisano 3 Maja 2010 Takie sa zasade albo sie starasz od nowa o wize albo tez lecisz na 2 paszportach wraz z aktem slubu I teraz tak w Polsce zmienily sie przepisy i jesli w USC masz podane ze masz inne naziwsko to masz -nie pamietam ile dokladnie czasu .ze musisz ten paszport wymienic na nowy,jak tego nie zrobisz to Ci urzad go anuluje a wtedy nie wylecisz z Polski,czy tez Unii... Tak wiec musisz dokonac wyboru o terminie waznosci paszportu dowiesz sie dzwoniac do urzedu paszportowego ile masz czas na wymiane .. tutaj masz o zmianie przepisow temat: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...c=15556&hl=
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.