Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Właśnie niedawno odkryłam to forum i jestem pod wielkim wrażeniem ilości informacji tu zawartych. Gratuluje założycielom.

Mam sprawę, którą nie wiem czy można jakoś ugryźć. Może ktoś potrafi pomóc.

Jesteśmy mieszanym małżeństwem, które do tej pory mieszkało w Polsce. Planujemy się wyprowadzić w ciągu pół roku do usa, a ja jestem w trakcie załatwiania papierów w polskiej ambasadzie. Mamy dwójkę dzieci, które mają podwójne obywatelstwo. Mamy również świetną nianię do dzieci i tu jest cały problem. Chcielibyśmy zabrać ją ze sobą do opieki nad dziećmi. Czytałam już oficjalne strony ambasady w sprawie przesiedlenia się rodzin amerykańskich i jest opcja zabrania ze sobą pracowników, ale ta procedura nie wchodzi u nas w grę. Niestety opiekunka jako osoba bez specjalnych środków finansowych, "bezrobotna" - jestem więcej niż pewna, że nie otrzyma wizy turystycznej. A z tego co wiem po złożeniu wniosku i odmowie szanse na szybkie otrzymanie jakiejkolwiek wizy jest utrudnione. Myślałam również o programie au pair, żeby się zgłosiła z wybraną rodziną ale niestety ona ma dziecko i to ją dyskwalifikuje. Chciałaby przyjechać do usa z dzieckiem. Nie wiem czy są jakieś szanse dla niej na przylot do usa. Jeśli ktoś potrafi pomóc proszę o radę. Dzięki.

Napisano

opiekunka bez pracy ?ciekawe stwierdzenie...

No ale jesli pracuje bez umowy to faktycznie tak jakby nie pracowala...Bo jesli by robila i miala by umowe mogla by takie cos wpisac w papiery jakby sie starala o wize turystyczna ale sciagac kogos od tak to lepiej dac sobie z tym spokuj.Jak Ona pracuje to chyba ma jakas kase ?

Moze byc taka osoba sposnorowana na GC ..wpisz w szukaj staranie sie o GC i opienkunka do dzieci-dziecka bo bylo juz to poruszane,,przeszukaj posty Kariny bo Ona o tym pisala.

a ta opiekunka konczyla-skonczyla jakas szkole-kurs do opieki nad dziecmi?

no i tego nie zalatwiasz w polskiej ambasadzie a w ambasadzie USA w Polsce :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...