Skocz do zawartości

Odnaleziony Paszport

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zgubiłem paszport w którym była wiza, więc wyrobiłem sobie nowy. Przy składaniu wniosku o nowy musiałem napisać oswiadczenie o utracie poprzedniego. Pech chciał, że zanim jeszcze odebrałem nowy, przypadkiem odnalazlem swój poprzedni. Czy wciąż mogę posługiwać się wizą ze starego paszportu? Czy muszę złożyć wniosek o nową wizę?

Napisano

na stronie Ambasady USA pisza takie cos ze jak zgubiles paszport-ukradziono Ci go to wysylasz do nich takie zgloszenie

a jesli nic takiego nie wyslales to lecisz na tych 2 paszportach ...

jak chcesz sie upewnic to dzwon na centrale do Ambasady USA ale nie na 0-700 i sie dowiesz co i jak

Musisz powiedziec jak sie maja sprawy ze np nie wyslales zgloszenia o tym do Ambasady i ze masz cala wize w starym paszporcie

• 10 miesięcy później...
Napisano

By było wiadomo jak się sprawa potoczyła: Musiałem mieć ze sobą 2 paszporty.

Jedynie na terenie USA, był maleńki kłopot. Ten gość który "wpuszcza" okazał wielkie zdziwienie. Prosił o wyjaśnienie, czemu na obu paszportach termin ważności wskazuje na to, że oba paszporty są ważne. Nie było z tym problemu i wykazał w pełni zrozumienie, gdy powiedziałem mu że paszport zgubiłem, a po wyrobieniu nowego odnalazł się. W nowym paszporcie wpisał adnotację, na jakim numerze wizy i starego paszportu przekraczam granicę.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam. Posiadam podobny problem. Z jedną różnicą.

Paszport zgubiłem ok dwóch lat temu. Nie zgłaszałem tego do tej pory. Po zgłoszeniu tego i aplikowaniu o nowy paszport (procedura jest już w toku), okazało się, że mój paszport został odnaleziony w październiku 2009 roku, z tymże trafił on do urzędu wojewódzkiego i nie może z jakichś przyczyn zostać już mi zwrócony (posiadał ważność do 2016). Była w nim także ważna 10-letnia wiza amerykańska.

W jaki sposób mam się teraz zwrócić do ambasady? Czy też próbować wskórać coś w urzędzie w sprawie starego paszportu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...