bridgitka Napisano 26 Marca 2004 Zgłoś Napisano 26 Marca 2004 czy ktoś sie orientuje na jakiej zasadzie i gdzie najlepiej mo?na dostaa sie w USA na studia uzupe3niające, tzn. wiem cos o punktach z certyfikatu TOEFL'a.......a w ogóle interesuje mnie stopien trudności w studiowaniu na uzupe3niających studiach?? dzieki za informacje pozdrawiam
Chomik Napisano 26 Marca 2004 Zgłoś Napisano 26 Marca 2004 Czesc! Na temat studiów w USA proponuje Ci poczytac np. tutaj: http://www.pso-usa.org/Polish/Studia.htm http://www.usinfo.pl/krakow/EdWeek03/apply_pl.htm http://www.cs.princeton.edu/~mkporwit/studia/ Powodzenia! DAWID P.S. A co - kiedy sie wybierasz? :smt037
bridgitka Napisano 28 Marca 2004 Autor Zgłoś Napisano 28 Marca 2004 sądząc z Twojego emotikonu powątpiewasz w tą idee Chomiczku :?: but why?? sądzisz,?e to cie?ka sprawa?? tzn. ja myśle o uzupe3niających, najpierw musze obronia licencjata, a studia w USA ewentualnie mog3yby nastąic za 1-1,5 roku, wcześniej musia3abym zdaa TOEFL'a.......hmm.........chocia? matwi mnie troche koszt ca3ego tego przedsiewziecia :roll: ale we'll live, we'll see :wink:
Marley Napisano 30 Marca 2004 Zgłoś Napisano 30 Marca 2004 Magister z Polski uznawany jest jako licencjat, jednak trzeba miec wszystkie przedmioty rozpisane i przetlumaczone, lacznie z punktami kredytowymi. Jak sie jest local, to mozna czesc przedmiotow robic za darmo w miesjcowym college, a pozniej przetransferowac na uniwerek. Ale studia nawet dla obywateli sa b.drogie. Jesli znajdziesz sponsora to bedzie super.
bridgitka Napisano 31 Marca 2004 Autor Zgłoś Napisano 31 Marca 2004 hm.....no tak.. sponsor w polsce to nie za dobrze sie kojarzy :wink: kurcze...by3oby fajnie....tak uzupe3niające robia..ale kto wie..wszedzie na przeszkodzie staje kasa :?
Marley Napisano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2004 Sponsor w Polsce brzmi dziwnie, ale przydalby sie;))) Brigitka nie pekaj, najlepiej jakbys miala mgr, to teoretycznie bachelor w kieszeni, i atakujesz MBA. Jak znajdziesz duzego pracodawce (nie restauracja wloska, tylko najlepiej cos z oddzialami w calych stanach lub na swiecie), to doplacaja za studia, po 3-6 miesiacach full time. Licencjata nie zalicza, bo w Polsce robi sie go 3-3,5 roku, a w stanach 4. Wejdz na: http://www.pso-usa.org/Polish/Studia/faq/f...stryfikacja.htm Powodzenia, M.
bridgitka Napisano 8 Kwietnia 2004 Autor Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2004 dzieki Marley za wszelkie info......jeszcze musze skonczya studia tutaj, a pó1niej kto wie a czy to prawda, ?e tam poziom szkolnictwa jest ni?szy ni? w Polsce? pozdrawiam cieplutko :wink:
dżola Napisano 23 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2005 <a czy to prawda, że tam poziom szkolnictwa jest niższy niż w Polsce?> Uważam że to jest nieprawda, (przynajmniej jeśli chodzi o szkolnictwo wyższe) poza tym tego się nie da porównać bo to są skrajne sytemy... nasz nastawiony głównie na mega teorię i śladowe ilości realnych, nowoczesnych praktycznych studiów, a z kolei ich system to raczej minimum teorii, a przede wszystkim praktyka + realne studia przypadków... ale jeśli połączy się oba systemy..... :rotfl2: Pozdro!
GRZESIEK Napisano 13 Września 2005 Zgłoś Napisano 13 Września 2005 a ja pytanko z tej samej beczki moze ktos bylw podobnej sytuacji do mnie tzn skonczylem magistra w polsce i zamierzam studiowac w usa dokladniej na jakijes lokalnej uczelni w ny wiem ze z bechelorem jest troszke latwiej bo zasuwam od razu na master ale .... czy wieksza jerst szansa dostania pracy jako juz bechelor w danym kierunku(moj to GIS) tak aby uzyskac kasiorka na szkołe bo wiem ze to tanie nie jest bede mieszkal u rodzickw wiec koszty utrzymania troszke spadna ale jednak za czesne palcic trzeba a rodzice juz maja komu oplacac studia mojej siostrze ktora nie buli malo )) wiec czy isniteje realna szansa ze szkołą mogłaby w jakis sposob zatrudnic mnie na praktykach lub pomoc z znalezieniu pracy podczas kiedy to ja bede sie u nich uczyl a moze znacie firme lub gdzie takich szukac aby pomogla dofinansowac choc czesc oplac za stuia (zabierali bym mi je z wynagrodzenia) moze ktos b7yl w podobenj sytuacji i wie jak co sie je pls help mi uratujecie mnie !!!! heh pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.