Gość Gosia323 Napisano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2010 Witam Jak już wcześniej pisałam chciałabym wyjechać do USA na Career Training. Jak wiadomo najtrudniejszym etapem jest poszukiwanie praktykodawcy. Na moje wysłane aplikacje na razie nie ma żadnej odpowiedzi. Chociaż od pierwszego wysłanego cv minęło dopiero 1,5 miesiąca zastanawiam się czy wyjechać do USA na wizie turystycznej i osobiście szukać pracodawcy. Jeżeli go znajdę, to czy będę musiała wrócić do Polski żeby załatwić vizę J1 i wszystkie formalności związane z wyjazdem w ramach tego programu,czy jest możliwość załatwić to tam na miejscu?
sly6 Napisano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2010 jest taki druk do zmiany statusu i wiele osob zmienialo to na pracowniczy ale czy to wchodzi ten rodzaj wizy to moze bedzie to napisane tutaj: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00048f3d6a1RCRD
montek Napisano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2010 teoretycznie jest mozliwe, ale zaden sponsor raczej sie nie zgodzi bo prawdopodobienstwo uzyskania zgody na zmiane statusu jest male na dzien dzisiejszy (zmiane statusu na j1). niektorzy sponsorzy nawet zaznaczaja, ze kandydatow na wizie turystycznej z koniecznoscia zmiany statusu nie akceptuja i nalezy ubiegac sie o wize w swoich kraju. uscis tez niechetnie pozwala na zmiane statusu. no i raczej zaden normalny prawnik nie podejmie sie takiej sprawy i bedzie Ci odradzac zmiane statusu na j1. za duzo odmow i zbyt dlugo trwa ta procedura.
grape Napisano 19 Października 2013 Zgłoś Napisano 19 Października 2013 a jak wygląda sytuacja jeśli posiadam wizę J-1 bo jestem na programie W&T i chciałabym ją przedłużyć u innego pracodawcy, który chce mnie na następne 6 miesięcy. Też powinnam spodziewać się odmowy?
sly6 Napisano 19 Października 2013 Zgłoś Napisano 19 Października 2013 tej wizy nie da sie przedluzyc z tego programu ,pisala o tym kiedys Karina Musisz wystapic o inny rodzaj statusu-wizy dowiedz sie u dobrego prawnika jak z tym jest
Rademedes Napisano 21 Października 2013 Zgłoś Napisano 21 Października 2013 W&T jest programem pracy tymczasowej i nie mozna przedluzac wizy J-1 w ramach tego programu. Maksymalna dlugosc wizy to 4 miesiace, lub krocej jesli koliduje to z planem studiow. * przyjechac mozna do 30 dni przed "start date" na formularzu DS-2019, ale nie mozna pracowac. * wyjechac mozna do 30 dni po dacie "end date" na formularzu DS-2019 i rowniez w tym okresie nie wolno pracowac Z tego co pamietam to duzo osob przyjezdzalo wlasnie 2-3 tyg wczesniej i zostawalo maksymalnie ile sie dalo i pracowalo za gotowke.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.