Skocz do zawartości

Zielona Karta - Powrót Więcej Niz 180 Dni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

potrzebuje odpowiedzi na pewne pytania. Probowalam znalezc na nie odpowiedzi, ale niestety nie udało mi się to.

Od 3 lat co roku wylatuję do USA. Za pierwszym razem leciałam na wizie imigracyjne po czym otrzymalam GC. Nastepne moje podroze odbywaly sie w wakacje. Jestem studentką i przy kontroli pytali sie mnie kiedy ostatnio bylam w usa i dlaczego tak dlugo mnie nie bylo. W tamtym roku powiedzial mi Pan urzednik, ze jesli bede tak latac to moge utracic GC. I tu zaczynaja sie schody...

W tym roku lece duzo pozniej niz zwykle - koniec sierpnia, a zazwyczaj byl to przelom czerwca i lipca. W tym roku lece tylko na okolo 2 tyg... zazwyczaj byly to 2 - 3 miesiace...

I teraz kilka pytan:

Czy jesli udokumentuje, ze na terenie USA przebywaja moi rodzice, jedno z nich rozlicza sie ze mna to bede mogla spokojnie "przejsc przez bramke"?

Co sie dzieje w momencie, kiedy Pan urzednik stwierdzi, ze za dlugo mnie nie bylo w USA i nie mam zadnych powodow aby tu mieszkac? Od razu deportacja do PL czy moge przekroczyc granice USA? Zabieraja mi GC i co dalej?

Kiedy wylatywalam z USA nikt nie skanowal mojej GC, czy w takim razie wiedza kiedy naprawde wylecialam z USA? czy w tym wypadku wierza na slowo?

I jeszcze jedno pytanie...

Czy na lotnisku w Newarku ludzie sa bardziej pozytywnie nastawieni do Polakow czy raczej niechetnie?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Napisano
Czy jesli udokumentuje, ze na terenie USA przebywaja moi rodzice, jedno z nich rozlicza sie ze mna to bede mogla spokojnie "przejsc przez bramke"?

Nie widze zwiazku, co do tego maja rodzice?

Co sie dzieje w momencie, kiedy Pan urzednik stwierdzi, ze za dlugo mnie nie bylo w USA i nie mam zadnych powodow aby tu mieszkac? Od razu deportacja do PL czy moge przekroczyc granice USA? Zabieraja mi GC i co dalej?

Nikt cie od razu nie deportuje, pozwola ci wjechac, skieruja sprawe do sadu imigracyjnego i tam musisz udowodnic, ze nie porzucilas rezydencji.

Moga ci tez zaproponowac zrzeczenie sie karty "od reki" na lotnisku i wjazd do USA w celu uregulowania spraw.

Moga tez nic nie zrobic i dac ci wjechac kolejny raz.

Kiedy wylatywalam z USA nikt nie skanowal mojej GC, czy w takim razie wiedza kiedy naprawde wylecialam z USA? czy w tym wypadku wierza na slowo?

Wiedza, wiedza. Nie radzilbym klamac, w wielu sprawach "wierza na slowo", ale zlapany na klamstwie na bardzo nieciekawa przyszlosc.

Czy na lotnisku w Newarku ludzie sa bardziej pozytywnie nastawieni do Polakow czy raczej niechetnie?

Polacy to jakis specjalny narod twoim zdaniem?

Napisano

Co mają rodzice do tego? Mogą być jednym z dowodów, że mam powody aby mieszkać w USA, że cos mnie łączy z tym krajem. Np. rozliczenia mamy w których widnieje moje imie i nazwisko (mama sie rozlicza ze mna)

Nie uważam, że Polacy to wyjatkowy naród, ale slyszalam wiele razy o sytuacji w ktorej pasażerów z Polski "dokładniej" sprawdzają właśnie w Newarku.

Napisano

i dobrze slyszalas o Newarku,,nawet jest w dzienniku taki artykul jak bywa tam ale czy gdzies indziej bedzie tak samo to nie wiadomo ,teraz urzednicy bardziej sie takim osobom przygladaja niz kiedys a ze wielu osobom sie udaje to tak bywa

a teraz inne pytanie czy kiedys nie slyszalas o tzw bialym paszporcie ?jakbys taki miala to bylo by latwiej na granicy bo ten paszport jest dla takich osob jak TY,,lub tez slyszalas ale wiele osob Ci odradzalo-mowilo ze po co Ci takie cos ,innym sie udaje to i mi sie uda jakos

a tutaj ten artykul z dziennika

http://www.dziennik.com/news/usa/12505

a Twoja mama rozlicza sie z dochodow Twoich jakie mialas,masz w USA?

jakby tak wpuszczali do USA ze tam mam rodzine to po co by mieli zabierac GC?kazdy kogos tam przeciez

ps pare tyg temu,nawet dni byl podobny temat o takim lataniu do USA a ze nie ma prostej odpowiedzi to tak jest z ta sprawa ze jednym sie udaje jakos teraz a inni maja znow duze problemy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...