Skocz do zawartości

Znizki W Nowym Yorku

alma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo prosze o aktulane opinie dotyczace karty citi pass New York.Czy faktycznie oplacalne sa te znizki,ktore proponuje karta i czy nie ma w nich zadnych negatywnych niespodzianke?A moze ktos orzytsal z innych znizek??Pozdrawiam seredczne.a

Napisano

Według mnie opłaca się kupić tę kartę.

Zresztą najlepiej porównać sobie cenę NYPassa z cenami atrakcji, które chcemy zobaczyć.

Mogę jedynie doradzić coś opierając się na swoim przykładzie. Choć oczywiście Ty możesz chcieć zobaczyć coś innego, więc Twoja kalkulacja może wyglądać nieco inaczej :)

Byłam w NYC w czerwcu. Kupowałam 3-dniowego Passa. Kosztował mnie coś koło $125.

W tej cenie udało mi się zaliczyć:

- rejs na Statuę i Ellis Island (cena biletu na stronie rejsu $12)

- muzeum Madame Tussaud (cena - $35.50)

- dwugodzinny rejs (dookoła) Manhattanu (cena - $31)

- Madison Square Garden All Access Tour (cena - $18.50)

- Top Of The Rock - Rockefeller Center (cena - $21)

- NBC Studio Tour (cena - $19.25)

- Empire State Building ($20)

- Radio City Music Hall Stage Door Tour (cena $18.50)

Wychodzi więc na to, że gdybym chciała kupić bilety na każdą z tych atrakcji osobno musiałabym wydać około $180 (piszę około, bo nie jestem pewna, czy te wszystkie ceny podane na stronach danych atrakcji zawierają już podatek, bo zdążyłam zauważyć, że w wielu przypadkach ceny podawane są netto).

No i oczywiście, jakbym sie uparła, to udałoby mi się zaliczyć jeszcze kilka innych atrakcji, ale nie chciało mi się biegać po mieście z wywieszonym językiem :)

A i tak do niektórych atrakcji trzeba było długo czekać. Najwięcej czasu spędziłam w kolejce do rejsu na Statuę (prawie dwie godziny) i na taras widokowy w Empire State Building (godzinę).

Napisano
Bardzo prosze o aktulane opinie dotyczace karty citi pass New York.Czy faktycznie oplacalne sa te znizki,ktore proponuje karta i czy nie ma w nich zadnych negatywnych niespodzianke?A moze ktos orzytsal z innych znizek??Pozdrawiam seredczne.a

Wszystko zalezy czy wizyte w miescie potraktujesz jak "zaliczanie" tzw atrakcji, czy jako wizyte twoja pojedyncza i w tzw "lay back mode". Ten drugi jest powolny aczkolwiek uzyje to sformulowania "zdrowszy". Prawdziwy NYC mozna zobaczyc przez unikanie "czysto turystycznych miejsc" a wynurzenie nosa poza manhattan do innych dzielnic. Tylko dygresja mojej wlasnej opinii. Wszystko zalezy tez jak duzo masz czasu na wizyte.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...