aleksander Posted August 20, 2010 Report Share Posted August 20, 2010 Mam pytanie.W paźdzerniku wracamy z żoną do kraju po 7 latach pobytu w USA .Drogą morską wysyłam samochód a w nim rzeczy osobiste.Natomiast samolotem zabieram komputer PC z monitorem ponieważ obawiam się aby w transporcie morskim nie zaginął.Czy na lotnisku w Warszawie muszę zgłaszać celnikowi ,że przewożę mienie przesiedleńcze w postaci komputera ?.Używam go ponad rok . dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
david7211 Posted August 21, 2010 Report Share Posted August 21, 2010 Jak wysyłasz coś na mienie przesiedleńcze, to musisz zrobić wykaz rzeczy które wchodzą w skład tego mienia. Całe mienie możesz przewieść w ciągu 12 miesięcy od wysłania pierwszej rzeczy. Jeśli chcesz wziąć komputer na mienie to powinieneś zgłosić celnikowi i pokazać listę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksander Posted August 21, 2010 Author Report Share Posted August 21, 2010 Zrobiłem listę rzeczy, która bedzie razem z smochodem i poplynie statkiem ale komputer będzie podróżował ze mna samolotem.Rozumiem ,że na lotnisku w Warszawie muszę zgłosić celnikowi komputer jako mienie przesiedleńcze?. Czy muszę zrobić jakąś dodatkową listę na 1 sztukę ? dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.