Skocz do zawartości

Zaproszenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ubiegam się o wizę, mam dodatkowo zaproszenie od Cioci, która jest obywatelką USA.

Jeśli w zaproszeniu w punkcie 11. jest napisane: That I intend to make specific contributions to the support of the person(s) named in item 3.

FULL SUPPORT INCLUDING ROOM AND BOARD ALL DAILY EXPENSES

AND MEDICAL NEEDS FOR THREE WEEKS

to czy we wniosku wizowym mogę umieścić pobyt na okres ok. dwóch miesięcy; czy napisać na okres 3 tygodni? Prawdopodobnie w zaproszeniu jest błąd (miało być na 3 mies, nie 3 tyg). Jak wygląda wtedy sprawa z celnikiem, bo to On określa na jaki okres czasu można pozostać legalnie w USA. Powiedzmy, że po otrzymaniu wizy wykupię bilet lotniczy; między przylotem a odlotem będzie różnica 2 miesięcy.

Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi tą sytuację?

Z góry dziękuję, pozdrawiam

Napisano

witaj

nie wiem czy wogole bedziesz pytana o zaproszenie to raz

rozmowe najpierw masz z urzednikiem imigracyjnym a potem moze z celnikiem

a ile chcesz wpisac w ds 160 ze bedziesz chciala byc?najlepiej niech sie to zgadza z tym co masz napisane w zaproszeniu jakbys byla proszona o pokazanie..

Napisano

Chcialabym byc 2 miesiace, na zaproszeniu jednak pisze, ze osoba zapewniajaca mi tam pobyt robi to przez okres 3 tygodni. Dodam, ze jeszcze ucze sie w liceum.

Zatem jesli wypelnie we wniosku, ze pobyt bedzie trwal 2 miesiace a na zaproszeniu bedzie inaczej, to domyslam sie, ze nie spodoba sie to konsulowi.

Jesli wypelnie we wniosku, ze pobyt bedzie trwal 3 tygodnie i powiedzmy dostane wize na rok lub 10 lat, to czy bede mogla tam przebywac na okres dluzszy niz 3 tygodnie - powiedzmy, te moje 2 miesiace? Chodzi mi o to czy celnik wpusci mnie do stanow na okres dluzszy niz zawarty w moim wniosku?

Napisano

roznie z tym jest...wazna jest sama rozmowa i jak Cie ktos zobaczy,bo mozesz powiedziec ze lecisz na 1 miesiac i mozesz nic byc wpuszczona bo wyjdzie ze slub-legalizacja pobytu,praca nielegalna,pobyt nielegalny moze byc i na to zwroc uwage

a moze Ciocia chce Cie widziec przez 3 tyg aby?bo sa takie a TY chcesz byc 2 miesiace to radze se sam po 3 tyg.

Napisano

Ale czy to dopiero nie celnik okresla jak dlugo mozesz przebywac na terytorium USA? Bo jesli we wniosku zaznacze, ze chce 3 tygodnie a dostane pozwolenie od celnika np na 6 miesiecy to czy moge zostac bez problemu przez ten czas mimo, ze we wniosku jest tylko 3 tygodnie?

I jeszcze jedno pytanie; czy jesli zamiescilabym we wniosku, ze moj pobyt w usa to bedzie od konca czerwca do konca sierpnia (czyli ok 2 miesiace) a na zaproszeniu bedzie, ze Ciocia gwarantuje mi pobyt na 3 tyg. to czy konsul bedzie mial powod do nie przyznania mi wizy, jesli poprosi o zaproszenie?

Praca czy ew. malzenstwo nie wchodzi w gre, poniewaz jestem jeszcze niepelnoletnia i w czasie pobytu w usa takze bede.

Napisano

nie ma znaczenia ze jestes niepelnoletnia bo mozesz tam isc do szkoly i tyle Cie widzieli szybko w Polsce-sa takie przypadki..to samo praca nielegalna..

Moze byc jakies ale ze piszesz jedno a zaproszeniu cos innego widac,dlatego tez napisalem wczesniej ze moze byc tak nie zostaniesz o zaproszenie poproszona bo to nie jest druk ktory musisz miec ..

masz racje ze urzednik CBP powie ile mozesz byc ale jest takie cos jak widzisz pod tym linkie

http://polish.poland.usembassy.gov/visas/c...ania.html#pobyt

Napisano

A wlasciwie jesli we wniosku wizowym bym sie zdeklarowala na pobyt 3 tygodniowy w USA to czy urzednik CBP przyzna mi czas pobytu wlasnie taki czy mozliwe, ze dluzszy, czy to od czegos zalezy?

Napisano

zalezy od odpowiedzi-rozmowy

nie czesto sie zdarza ze ktos dostaje pobyt krotszy niz 6 miesiecy ale nalezy to wiedziec ze takie cos moze byc .

I teraz jak napiszesz ze bedziesz w USA 3 tyg,bedziesz 2-3 miesiace a za rok czasu pujdziesz po nowa wklejke do paszportu to moga Ci nie dac poniewaz piszesz jedno a robisz cos innego,wyzej jest to opisane w linku i to tez nalezy miec na uwadze..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...