dagmarcia Napisano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2005 Kochani! Chcialam sie podzielic radosna informacja! Otoz dzis zapadla decyzja, ze moj wspanialy pracodawca bedzie mi sponsorowal wize H1-B. Nawet nie macie pojecia, jak sie ciesze :czarodziej: A post umieszczam tutaj, poniewaz na uzytek forumowiczow bede Was update'owac regularnie o postepach i w ogole jak to wszystko wyglada. Moze komus sie przyda pozdrawiam z San Francisco, dagmarcia PS ale dzis bedzie impreza, whew whoa ! ! ! :peace: :piwo: :faja:
kajko Napisano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2005 a teraz na jakej jesteś wizie J1? pisz koniecznie o wszystkich szczegółach i GRATULUJE
dagmarcia Napisano 27 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2005 Tak, na J1, internship, 18 miesiecy (uplynelo niecale 8). pozdrawiam z San Francisco, dagmarcia PS alez ja kocham pogode w Kalifornii!
Anniiaa Napisano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2005 witaj Dagmara!! zastanawialam sie czy intership jest oplacalny ale widze wlasnie ze w twoim przypadku okazal sie nawet bardzo oplacalny Napisz jak to było z toba (chodzi mi o wszystko od podszewki, bo to dosyc droga sprawa i nie wiem czy sie zdecydowac), czy z praktyk da sie wyzyc w US? w jakiej dziedzinie ty masz praktyki?? i twoj pracodawca bez oporow zgodzil sie ciebie sponsorowac? :?:
dagmarcia Napisano 2 Maja 2005 Autor Zgłoś Napisano 2 Maja 2005 Hej, krotki opis tego jak wyjechalam znajduje sie tutaj: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...=607&highlight= Z malym update'em - aktualnie zarabiam juz nie $2.5K miesiecznie, a $3.5K. A i znow szykuje sie mala podwyzka w okolicach lipca, bo wtedy jest u nas oficjalne annual salary review. Za tyle da sie wyzyc calkiem przyzwoicie nawet w tak drogim miescie jak San Francisco. Przyzwoicie - czytaj - latam sobie w rozne miejsca mniej wiecej raz na 4-5 tygodni, co tydzien imprezy, jakies wyjazdy (benzyna w USA jest tania, ale moj Taurus spala jej nieprzyzwoite ilosci) etc. Ogolnie nie oszczedzam, choc trzymam jakis zapas $$$ na wszelki wypadek. Niestety, z tego co wiem, praktyki zalatwiane przez rozne biura to sa tak naprawde "long-term work&travel" i z mozolnie zdobywana edukacja przewaznie nie maja nic wspolnego. Ponadto pensje sa tam duzo nizsze - w granicach $1K-$1.5K miesiecznie. A to troche malo, zeby "pozyc jak czlowiek". Co do H-1B - no coz, musze przyznac, ze sprawowalam sie calkiem niezle przez ostatnie 8 miesiecy i pracodawca jest ze mnie zadowolony. Great job, jak powiedzial moj szef 8) Oprocz tego ja daje im value, ktorego nie znajda u zadnego Amerykanina - bedac odpowiedzialna za rynki europejskie (taak, ekspansja firm amerykanskich do Europy, oh yeah ), mam wiedze ktorej im niestety brakuje. No wiec ogolnie nie bylo najmniejszego problemu, choc stresik przed rozmowa oczywiscie sie pojawil :roll: No i tyle. Jesli masz wiecej pytan - daj znac! pozdrawiam z San Francisco, dagmarcia PS A dzisiaj caly dzien na plazy! Tylko z surfingu nici, bo pojawily sie rekiny :cry: . No i kto je zapraszal do Santa Cruz? :?
meya Napisano 3 Maja 2005 Zgłoś Napisano 3 Maja 2005 A ile zajmie zalatwianie wszystkich formalnosci zwiazanych z wiza H1B? Myslisz, ze zdazysz w ciagu tych 10 miesiecy, ktore Ci zostaly, czy bedziesz musiala poczekac na papiery w Polsce przez jakis czas?
dagmarcia Napisano 3 Maja 2005 Autor Zgłoś Napisano 3 Maja 2005 Processing can take 2 to 4 months; however, premium processing is available where INS will respond within 15 days for an additional fee. To mowia wstepne papiery od prawnika. Wiec mysle ze zdaze bez problemu pozdrawiam z San Francisco, dagmarcia
jokssi Napisano 9 Maja 2005 Zgłoś Napisano 9 Maja 2005 dagmarcia Co musi zalatwić pracodawca chcąc sponsorować cię na HB1 ? Własnie dostałem J1 ale moj pracodawca to dobry znajomy. Podejżewam jednak że będę pracował w całkiem innym temaci niż miałem na DS. Chcialbym jednak po przyjeździe prosić go o HB1. Prosze opisz dokłądnie czym tam się zajmujesz i co trzeba załatwić z szefem aby dostać HB1. Pozdrawiam.
dagmarcia Napisano 9 Maja 2005 Autor Zgłoś Napisano 9 Maja 2005 Co musi zalatwic? Jest cala lista rzeczy. Postaram sie w tym tygodniu przeklepac je tutaj, zeby troche naswietlic sprawe. Wazna rzecz - koszt tej zabawy to kilka tysiecy $$$. Czym sie zajmuje? Sales & Marketing mowiac w skrocie. Moja firma sprzedaje software dla retailerow internetowych. Od paru lat jest na rynku amerykanskim, ma bardzo duzych klientow. Moja dzialka to "ekspansja" na rynki europejskie - glownie UK i Niemcy. Ciesze sie, bo w Polsce zbieralam doswiadczenie w marketingu w duzych korporacjach, tutaj po pierwsze jest to bardziej sales a po drugie rozmiar firmy jest zupelnie inny (jest nas w sumie niecale 100 osob). Daje to bardzo ciekawa i nowa perspektywe na biznes. No, ale to juz wywod na zupelnie inne forum chyba
Bozka Napisano 9 Maja 2005 Zgłoś Napisano 9 Maja 2005 Dagmarciu mam dwa pytanka... ..czy pracodawca u którego jesteś jest dany przez biuro które organizowało Ci wyjazd, czy też sama go sobie załatwiałaś? ... w topicu do którego podałaś linka piszesz o organizacji AIESEC, do której należysz co trzeba zrobić żeby do niej należeć?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.