Skocz do zawartości

Studia W Usa / Psychologia Kliniczna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Czy ktos ma doswiadczenie z kierunkiem psychologia kliniczna?

Jak to wszystko wyglada w rzeczywistosci? Osoba w mojej rodzinie planuje swoja przyszlosc wlasnie w tym kierunku, ale nie znamy nikogo kto moglby wypowiedziec sie na ten temat. Oczywiscie chodzi mi konkretnie o PSYCHOLOGIE KLINICZNA.

Pozdrawiam

Napisano

Ośmieszasz się. Już nie wspominając, że kompletnie nic nie wniosłeś do tematu. Człowiek zamieszcza post na tym forum ponieważ wybrał sobie pewną drogę w życiu i chce, by ktoś, mu pomógł w postawieniu pierwszego kroku ku jej realizacji, a Ty wyskakujesz z jakimiś swoimi głębokimi przemysleniami, to jak ktoś swoim życiem pokieruje, jest prywatną sprawą każdej osoby. Jeżeli ktoś wybrał tak a nie inaczej, to pewnie dlatego, że wcześniej ten wybór przemyślał i uznał, że tak będzie dla niego najlepiej, a czy tobie się to podoba czy nie nikogo za bardzo nie obchodzi. Skoro zarejestrował się na forum i założył ten temat, to pewnie po to by uzyskać pomoc w realizacji swojego przedsięwzięcia, a nie po to by słuchać rad bufona, któremu wydaje się, że ma monopol na życie.

Z mojej strony także mam pytanie. Studiuję psychologię na SWPS w Sopocie, kieruniek Psychologia Kliniczna. Chciałbym się dowiedzieć czy i w jaki sposób mógłbym się przenieść na studia do USA (interesuje mnie konkretnie University of Chicago), bez konieczności rozpoczynania nauki od początku, a także jakie należy spełnić wymagania, by zostać przyjętym - ogólnie co muszę zrobić, by ze studenta SWPS stać się studentem amerykańskiej uczelni. Zupełnie nic na ten temat nie wiem, posiadam jedynie chęci i dobrą wolę, więc proszę oszczędzić sobie odpowiedzi w stylu tej powyższej. Mówi się, że nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi :)

Napisano

podstawa to jezyk ale nie ten w zyciu codziennym a ten specjalistyczny to raz

fundusze na nauke sa?kolejna sprawa testy jezykowe

wiele tez pisze na stronie danej uczelni ,mozna tez tam napisac e-mail..

Napisano

Poczytaj tutaj

http://www.guidetopsychology.com/be_psy.htm

Jak masz dobre chęci to musisz duuuużo googlować. Ja się spotkałem ze sprzecznymi opiniami. Wiele z nich było takich, że aby coś robić w USA po psychologii to trzeba mieć doktorat, co zajmuje minimum chyba jakieś 7 lat studiów, a może i więcej (wychodziło mi, że około 30 roku życia można podjąc prace)... Większość ofert pracy właśnie wspomina o doktoracie, aczkolwiek spotkałem sie z ludźmi którzy mówili, że to nie prawda, że masters również pozwala na podjęcie jako takiej pracy... Po studiach również trzeba zdać odpowiednie egzaminy wyznaczone przez dany stan... No i pamiętaj, że ktoś musi zapłacić za Twoje studia i jeszcze się musisz w czasie nich utrzymać. Wspaniała idea być psychologiem, ale to bardzo trudna droga życiowa w sensie finansowo (przeważnie nie wiele zarabia) pracowym (nie jest łatwo dostać prace). Powodzenia!

• 7 miesięcy później...
Napisano

Poczytaj tutaj

http://www.guidetops....com/be_psy.htm

Jak masz dobre chęci to musisz duuuużo googlować. Ja się spotkałem ze sprzecznymi opiniami. Wiele z nich było takich, że aby coś robić w USA po psychologii to trzeba mieć doktorat, co zajmuje minimum chyba jakieś 7 lat studiów, a może i więcej (wychodziło mi, że około 30 roku życia można podjąc prace)... Większość ofert pracy właśnie wspomina o doktoracie, aczkolwiek spotkałem sie z ludźmi którzy mówili, że to nie prawda, że masters również pozwala na podjęcie jako takiej pracy... Po studiach również trzeba zdać odpowiednie egzaminy wyznaczone przez dany stan... No i pamiętaj, że ktoś musi zapłacić za Twoje studia i jeszcze się musisz w czasie nich utrzymać. Wspaniała idea być psychologiem, ale to bardzo trudna droga życiowa w sensie finansowo (przeważnie nie wiele zarabia) pracowym (nie jest łatwo dostać prace). Powodzenia!

W sumie musze sie ze wszystkim zgodzic:)

Co do studiow,to nawet i po BA a nawet i bez niego mozna cos robic zwiazanego z psychologia jezeli ma sie doswiadczenie i kursy.Mowie oczywiscie o mniej platnych stanowiskach.BA ogolnie niewiele daje.Masters otwiera wiecej mozliwosci.Ale nawet po BA(lub bez) a z roznymi specjalistycznymi certyfikatami mozna byc na nawet niezlym poziomie jezeli chodzi o zarobki.Wszystko zalezy od tego jakie ktos ma priorytety i co dokladnie chce robic.Co do doktoratu to jest dluga droga,no i przewaznie dla tych ktorzy chca uczyc lub zajmowac sie badaniami.

Podsumowujac studia takie sa drogie ,ale mozna sporo osiagnac w tym zawodzie jezeli sie chce i jest to pasja.Bardzo licza sie praktyki,wolontariat.Trzeba juz zaczac o tym myslec bardzo wczesnie.

Co do psychologa klinicznego to czasem wymagaja doktoratu a czasami tylko masters.A co do przenoszenia sie z uczelni polskiej na uczelnie tutaj to wszystko zalezy od uczelni tutaj,kazda ma inne wymagania.

Napisano

powiem szczerze tylko przy jednej jedynej okazji natknalem sie w zyciu na psychologa byl to esbek ktory obserwowal moje pierwsze widzenie z zona w 1984 roku tutaj w stanach mam niby do czynienia z "psychologami klinicznymi" ale tylko jako tlumacz i to przez telefon ludzie ci nie grzesza ani inteligencja ani dobrymi manierami i maja troche wiedzy z "behavioral psychology" ktorej lizneli na studiach ale tak naprawde po prostu odwalaja w tych szpitalach robote wedlug tzw skryptu ( script...hehehe)

moze i praca psychologa jest pasja ale chyba nie tu moze w polsce moja zona byla w polsce bibliotekarka praca byla jej pasja mimo ze jak mowiono zawod to moze najmniej platny ale za to najbardziej poczytny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...