MRSLAWES Napisano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2011 Witam, mam pytanie odnoszace sie zmiany statusu z J-1 na Green Card a moze lepiej na H1B. Jestem w USA w LA od Sierpnia 2010 na professiona career training 18 mcy. Moja wiza J-1* wygasa w luty 2012. Moj praktykodawca chce aplikowac dla mnie o Zielona Karte. Bardzo mu zalezy abym zostala u niego w firmie przez kolejne kilka lat. W zwiazku z czym mam pytanie. Zalozeniem wszystkich internship, professional career training programs etc na wize J-1 jest fakt iz owa wiza umozliwa nabycie praktyki i wiedzy ktora praktykodawca wykorzysta po powrocie z USA w kraju rodzinnym... Czy istnie realna szansa aby zmienic status z J-1 na GC (pracodawca bedzie aplikowal) jesli tak to: - jak szybko trzeba aplikowac - jakie dokumenty trzeba wypelnic - jaki jest czas oczekiwania (sredni czas gdyz domyslam sie iz kazda aplikacja rozpatrywana jest pod innym kontem itp) - czy trzeba bedzie re- enter USA - trzeba bedzie wyjechac z USA na min okreslony okres czasu A moze lepiej szybciej i latwiej zmienic status z J-1 na H1B w zwiazku z czym nasuwaja mi sie nastepujace pytania: - jak szybko trzeba aplikowac - jakie dokumnety trzeba wypelnic - jaki jest czas oczekiwania (sredni czas gdyz domyslam sie iz kazda aplikacja rozpatrywana jest pod innym kontem itp) - czy trzeba bedzie re- enter USA - trzeba bedzie wyjechac z USA na min okreslony okres czasu Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam, Mrs Lawes
sly6 Napisano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2011 a ten pracodawca ma prawnika dobrego czy tez tak se mowi aby cos mowic bo mysli ze to jest latwe kolejna sprawa to jak szybko/.chyba masz na mysli ile sie bedzie czekac na zmiane i dostanie.. GC przez prace http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD plus wpisz sobie w w szukaj na forum sponsorowanie pracownicze a co do wizy pracowniczej to http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD
Monika1234 Napisano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2011 Duzo zalezy od tego, jaki zawod wykonujesz i jakie stanowisko zajmujesz? Jesli jest to specialty occupation (wg USCIS oczywiscie) to masz szanse na H1B oraz GC. Jesli chodzi o GC to sa trzy kategorie, w zaleznosci do ktorej sie zaliczysz tyle bedzie trwal caly proces. EB1 - kilka miesiecy, EB2 rok- dwa lata, EB3 kilka lat 5-7 (?). To tak w wielkim skrocie, musisz poczytac sobie o employment based GC. Pytasz sie co lepsze w Twojej sytuacji. Ja zaaplikowalabym o H1B, na ten rok podatkowy limit juz sie wyczerpal, musisz poczekac do 1 kwietnia 2011 aby moc zlozyc aplikacje. Jesli dostaniesz wize to 1 pazdziernika 2011 zmieni sie twoj status na H1B. Dzieki temu, bedziesz miala wiecej czasu aby przeprowadzic proces o GC, nadal bedziesz miala pozwolenie na prace i trzy lata legalnego pobytu w USA (wiec dluzej niz twoja J1). Jesli bedziesz chciala wyjechac do Polski po 1 pazdziernika 2011 to przed powrotem do USA bedziesz musiala sie stawic w ambasadzie po wbicie wizy w paszport. Jesli zaczniesz proces o GC to wszytsko mozesz zalatwic na terenie USA, zielona karte dostaniesz poczta, nie bedziesz musiala leciec po nia do PL. To tak w wielkim uproszczeniu i skrocie. Powodzenia!
Rademedes Napisano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2011 Ja zaaplikowalabym o H1B, na ten rok podatkowy limit juz sie wyczerpal, musisz poczekac do 1 kwietnia 2011 aby moc zlozyc aplikacje. A ja wlasnie sprawdzilem i wynika z tego, ze na 31 grudnia 2010 pozostalo cos kolol 7000 wiz H1B na rok podatkowy 2011, wiec sporo zawazyszy na to ze tygodniowo ubywa okolo 400 wiz.
Monika1234 Napisano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2011 Przepraszam za bledna informacje. Ramedes masz racje - wyczerpal sie Masters Cap na ten rok - "Normalne" H1B sa jeszcze dostepne
Rademedes Napisano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2011 ;-) Master Cap dotyczy tylko ludzi z Master z USA wiec mysle ze malo kto sie kwalifikuje na te kategorie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.