Skocz do zawartości

Zmiana Statusu Z J-1 Na Green Card Czy H1b

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam pytanie odnoszace sie zmiany statusu z J-1 na Green Card a moze lepiej na H1B.

Jestem w USA w LA od Sierpnia 2010 na professiona career training 18 mcy. Moja wiza J-1* wygasa w luty 2012.

Moj praktykodawca chce aplikowac dla mnie o Zielona Karte. Bardzo mu zalezy abym zostala u niego w firmie przez kolejne kilka lat.

W zwiazku z czym mam pytanie.

Zalozeniem wszystkich internship, professional career training programs etc na wize J-1 jest fakt iz owa wiza umozliwa nabycie praktyki i wiedzy ktora praktykodawca wykorzysta po powrocie z USA w kraju rodzinnym...

Czy istnie realna szansa aby zmienic status z J-1 na GC (pracodawca bedzie aplikowal) jesli tak to:

- jak szybko trzeba aplikowac

- jakie dokumenty trzeba wypelnic

- jaki jest czas oczekiwania (sredni czas gdyz domyslam sie iz kazda aplikacja rozpatrywana jest pod innym kontem itp)

- czy trzeba bedzie re- enter USA

- trzeba bedzie wyjechac z USA na min okreslony okres czasu

A moze lepiej szybciej i latwiej zmienic status z J-1 na H1B w zwiazku z czym nasuwaja mi sie nastepujace pytania:

- jak szybko trzeba aplikowac

- jakie dokumnety trzeba wypelnic

- jaki jest czas oczekiwania (sredni czas gdyz domyslam sie iz kazda aplikacja rozpatrywana jest pod innym kontem itp)

- czy trzeba bedzie re- enter USA

- trzeba bedzie wyjechac z USA na min okreslony okres czasu

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam,

Mrs Lawes

Napisano

a ten pracodawca ma prawnika dobrego czy tez tak se mowi aby cos mowic bo mysli ze to jest latwe

kolejna sprawa to jak szybko/.chyba masz na mysli ile sie bedzie czekac na zmiane i dostanie..

GC przez prace

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD

plus wpisz sobie w w szukaj na forum sponsorowanie pracownicze

a co do wizy pracowniczej to

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD

Napisano

Duzo zalezy od tego, jaki zawod wykonujesz i jakie stanowisko zajmujesz?

Jesli jest to specialty occupation (wg USCIS oczywiscie) to masz szanse na H1B oraz GC. Jesli chodzi o GC to sa trzy kategorie, w zaleznosci do ktorej sie zaliczysz tyle bedzie trwal caly proces. EB1 - kilka miesiecy, EB2 rok- dwa lata, EB3 kilka lat 5-7 (?). To tak w wielkim skrocie, musisz poczytac sobie o employment based GC.

Pytasz sie co lepsze w Twojej sytuacji. Ja zaaplikowalabym o H1B, na ten rok podatkowy limit juz sie wyczerpal, musisz poczekac do 1 kwietnia 2011 aby moc zlozyc aplikacje. Jesli dostaniesz wize to 1 pazdziernika 2011 zmieni sie twoj status na H1B. Dzieki temu, bedziesz miala wiecej czasu aby przeprowadzic proces o GC, nadal bedziesz miala pozwolenie na prace i trzy lata legalnego pobytu w USA (wiec dluzej niz twoja J1). Jesli bedziesz chciala wyjechac do Polski po 1 pazdziernika 2011 to przed powrotem do USA bedziesz musiala sie stawic w ambasadzie po wbicie wizy w paszport.

Jesli zaczniesz proces o GC to wszytsko mozesz zalatwic na terenie USA, zielona karte dostaniesz poczta, nie bedziesz musiala leciec po nia do PL.

To tak w wielkim uproszczeniu i skrocie.

Powodzenia!

Napisano
Ja zaaplikowalabym o H1B, na ten rok podatkowy limit juz sie wyczerpal, musisz poczekac do 1 kwietnia 2011 aby moc zlozyc aplikacje.

A ja wlasnie sprawdzilem i wynika z tego, ze na 31 grudnia 2010 pozostalo cos kolol 7000 wiz H1B na rok podatkowy 2011, wiec sporo zawazyszy na to ze tygodniowo ubywa okolo 400 wiz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...