Skocz do zawartości

Wyjazd Na Rok Do Rodziny, Wiza Turystyczna Czy Studencka?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszytkich!

Bardzo proszę o radę, bo zgubiłam się już w tych wszytkich procedurach i nie wiem co wybrać.

Sprawa wygląda tak: Ja i mój chłopak kończymy w tym roku studia licencjackie. Chcemy zrobić rok przerwy przed studiami drugiego stopnia (magisterskimi) i wyjechać do USA. W Stanach mieszka moja mama i brat, którzy mają obywatelstwo. Wcześniej jeździłam do nich na wakacje/ferie, ale tylko na dwa miesiące. Chcielibyśmy tam trochę odpocząć, ale też pójść na jakiś kurs roczny np. grafika komputerowa itp. (ale głównie nauczyć się dobrze języka). Na college'ach są takie roczne kursy, nazywają się vacational courses, albo certificate courses. Ja mam wizę turystyczną, a mój chłopak nie ma żadnej, ani nigdy nie był w USA.

Czy radzilibyście nam jechać na wizach turystycznych i później na miejscu zmieniać na studencką?

Czy w konsulacie mój chłopak powinien mówić, że ma takie plany? Czy udawać, że to tylko wakacje?

A może dla mnie są jakieś inne wyjścia, skoro mam mamę obywatelkę?

Czy takie roczne kursy pozwolą mi dostać wizę F1?

Czy jeśli nie będziemy w stanie wytrzymać z moją rodziną roku ;) to możemy wrócić nie kończąc tego kursu np. po pół roku?

Czy jeśli mamy prawo jazdy to możemy jeździć w usa? czy możemy na ten rok kupić auto, czy cena za ubezpieczenie będzie kosmiczna? Bez auta na Florydzie ciężko gdzie kolwiek się dostać.

Błagam doradźcie mi bo to dla nas bardzo ważne! Dziękuję każdemy kto się wypowie w temacie.

Napisano

witaj

Nikt Was na sile nie bedzie trzymac i jesli bedzie Wasza taka wola to bedziecie na kursie 6 miesiecy ale pod warunkiem ze poinformujecie szkole o tym i na czas wyjedziecie-legalnie z USA..

Dobrym rozwiazaniem sa dla Was te wizy studenckie bo takie zmiany statusu z turysty na studenta nie sa takie latwe-kolejna sprawa maja wizy studenckie a nie status bedziecie mogli zrobic sobie prawo jazdy w USA -chyba ze przepisy na Florydzie mowia cos innego.Sprawdzcie to na stronie stanowej dmv.

Jest tez inne rozwiazanie jak sponsorowanie na GC Ciebie jako wolna lub tez jak bedziesz z mezem ale wtedy troche sie czeka na papiery oraz mama lub brat musza takie chciec zrobic .tzn wyslac papiery na laczenie ,o tym poczytasz w dziale emigracja-zielona karta

co do prawa jazdy z polski to wyrobcie sobie w urzedzie komunikacji prawo jazdy miedzynarodowe .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...