Marv Napisano 18 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2011 Witam mam pewien poważny problem byłem na WAT w zeszłym roku podczas mojego rocznego urlopu dziekańskiego , w tym roku chciałbym znowu wyjechać , będzie to mój 3 raz z rzędu . Jestem obecnie na 3 roku semestr 6 ale w indeksie jest wpisany mój urlop dziekański z zeszłego , zastanawiam się jak duża wagę będą przywiązywać do tego co jest tam napisane ? Obawiam się że konsul może to wziąć za próbę oszustwa , to znaczy że złamałem warunki programu przebywając w stanach na J1 podczas urlopu i nie tylko nie przyzna mi wizy ale jeszcze mnie zakwalifikują jako oszusta ! Czy ktoś zna może podobne przypadki , te które ja znalazłem na forum są trochę inne niż mój ?
sly6 Napisano 18 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2011 a jak wtedy bylo na rozmowie.ktos chcial zobaczyc Twoj indeks?
Marv Napisano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Napisano 18 Lutego 2011 a jak wtedy bylo na rozmowie.ktos chcial zobaczyc Twoj indeks? Wiesz ja byłem tam w zeszłym roku 3 raz , więc nie byłem na rozmowie , biuro po prostu przesłało dokumenty , a udało mi się tylko dlatego ze indeks kserowany był przed wbiciem mi pieczątki z urlopu , ale teraz na pewno zobaczą że byłem na urlopie w czasie ostatniego wyjazdu , mogą potraktować to jako złamanie warunków przebywania na wizie J1. Nie wiem jak wielką wagę przykładają do sprawdzania indeksów , boje się ze jak mnie na tym złapią to tafię na "czarna listę" , a wtedy z wyjazdów do stanów w przyszłości lipa ! Bardzo chciałem jeszcze raz pojechać w tym roku , ale nie wiem czy ryzykować , a może po prostu zapisać się do jakiejś szkoły policealnej czy na studia od lutego i wyjechać dzięki zupełnie innemu indeksowi , tylko czy fakt że najpierw byłem studentem a teraz jestem w jakiejś policealnej ? Zastanawiam się jak duża wagę przywiązują w konsulacie w Krakowie do takich dokumentów , czy zdarza się im coś przeoczyć czy zawszę badają sprawę dokładnie ? Z góry dzięki za każdą pomoc !
sly6 Napisano 18 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2011 to jest pytanie z wieloma odpowiedziami tzn 2 sa tacy Konsulowie ze sie przygladaja indeksom i teraz ktos Ci powie ze nic nie mial a Ciebie sprawdza i co wtedy ? jak bedziesz miec wiarygodna odpowiedz to moze takie cos sie udac.
Marv Napisano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Napisano 18 Lutego 2011 Tyko że ja najpewniej nie będę się miał ja z tego wytłumaczyć bo po pierwsze nie będę rozmawiał z konsulem osobiście , mój pośrednik prześle wnioski wizowe i otrzymam odwiedź pozytywną albo negatywną a wtedy już będzie za późno żeby coś z tym zrobić. Po drugie ja na miejscu konsula stwierdziłbym że przepisy zostały złamane i nielegalnie przebywałem na wizie J1 ( która przysługuje tylko aktywnym studentom ) chyba nie mogę się tłumaczyć niewiedzą ani faktem ze nikt nie zwrócił na to uwagi , bo wtedy biuro które mnie wysyła do USA też może mieć problemy , a na końcu to ja na tym najwięcej stracę. Z drugiej strony konsul może nie zwrócić uwagi na ten urlop w końcu byłem już 2 razy w stanach i wracałem zgodnie z planem , nie miałem żadnych problemów i zgodnie z indeksem nadal mam status studenta , mam po co wracać bo dopiero w 7 semestrze bronię pracę. Zastanawiam się czy ktoś z forum nie miał podobnego przypadku ? Dzięki za każdą próbę pomocy :-)
milky_way Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 @Marv jeśli nadal będziesz starał się o wizę, proszę napisz jaki był rezultat spotkania z konsulem..
c4r0 Napisano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2011 ja na miejscu konsula stwierdziłbym że przepisy zostały złamane i nielegalnie przebywałem na wizie J1 ( która przysługuje tylko aktywnym studentom )Heh, poważnie? Coś mi tu nie pasuje. Ja jestem właśnie na J-1 na rocznym stażu. Jak niby miałbym nie mieć dziekanki jeśli mnie nie ma w kraju przez rok?! Student na urlopie dziekańskim jest dalej studentem, ma ważną legitkę i przysługują mu zniżki komunikacji miejskiej, więc dlaczego z wizą miałoby być inaczej?
sly6 Napisano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2011 J-1 jest na takie wyjazdy jak Ty piszesz c4r0 a jest cos takiego jak work i travel ..I moze tutaj chodzic o pewne ale podejscia na rozmowie.
c4r0 Napisano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2011 Aha, no to chyba, że tak. Ale w takim razie J-1 powinna w ogóle nie przysługiwać na wyjazdy W&T jako nie związane z kierunkiem kształcenia na studiach, a nie powinien mieć tu znaczenia urlop dziekański. Przynajmniej ja tak to rozumiem.
Marv Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2011 Aha, no to chyba, że tak. Ale w takim razie J-1 powinna w ogóle nie przysługiwać na wyjazdy W&T jako nie związane z kierunkiem kształcenia na studiach, a nie powinien mieć tu znaczenia urlop dziekański. Przynajmniej ja tak to rozumiem. W programie W&T warunkiem uczestnictwa , jest posiadanie statusu aktywnego studenta , czyli studenta nie będącego na urlopie dziekańskim , z racji tego ze W&T trwa zwykle 4 miesiące w okresie wakacyjnym więc żaden urlop nie jest do tego potrzebny , tak więc poprzez pobyt w USA podczas urlopu dziekańskiego złamałem pewne postanowienia umowy , jeśli to wyjdzie to może mi to nawet podpaść pod nielegalny pobyt , więc ważne jest dla mnie jak to przedstawić żeby dostać w tym roku wizę bez problemów. Zwłaszcza że słyszałem że przepisy się zmieniły i muszę się osobiście stawić z indeksem w konsulacie , a tam urlop wbity :-( Napiszę jak mi poszło po rozmowie , tyle że na razie nie wypełniałem jeszcze wniosków , więc nie wiem kiedy odbędzie się rozmowa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.