dazy Napisano 23 Marca 2011 Zgłoś Napisano 23 Marca 2011 Widze, że Ty z tą szkołą miałeś trochę inaczej. Ja płaciłam tylko tzw. wpisowe, a czesne będę płacić dopiero po otrzymaniu wizy. Stąd też szkoła wymagała ode mnie tych papierów z banku, a że nie miałam całej sumy jaką oni chcieli, to moja rodzina to załatwiła. Także gdyby chodziło o moje zaświadczenie z banku to nie byłoby problemu, ale to musi być od rodziny, a trochę mi głupio tak ciagle ich tam dręczyć hehe No ale już ich poprosiłam o kopię tych dokumentów, a swój wyciąg z banku i tak wezmę, chociaż ma się nijak do I-20. W ogóle co to banku, to już pytałam jakieś 2 tyg temu czy oni mogą mi taki papier wydać, że na dzień dzisiejszy mam taką a nie inną kwotę w $, a oni mi powiedzieli, że nie mogą, że to musi być konto walutowe :/ Ale pójdę jeszcze raz, do innej pani z obsługi, może tamta nie była zorientowana
sly6 Napisano 23 Marca 2011 Zgłoś Napisano 23 Marca 2011 dazy jesli rodzina cos wykonala-pomogla to moze znow Ci wysle cos,przeciez tutaj chodzi o wize a nie o Twoje widzimisie
Bloosik Napisano 23 Marca 2011 Zgłoś Napisano 23 Marca 2011 dazy, tak jest gdy nie wpłacasz całej sumy od razu tylko najpierw deposit, wtedy musisz udowodnić, że masz pieniądze na spłatę całej sumy wtedy ewentualnie wyślą I-20, jednak mi szkoła powiedziała, że nie wyślą I-20 dopóki nie wpłacę full payment. No więc co mi szkodziło, wpłaciłem A w tym banku pomęcz ich trochę bo im zależy oczywiście na tym, abyś Ty otworzyła kolejne konto (walutowe)
dazy Napisano 24 Marca 2011 Zgłoś Napisano 24 Marca 2011 Jedna szkoła chce płatność z góry, inna nie. Ja mam opłacone dwa miesiące, a planuję uczyć się 5 Mniejsza o to, chciałam się podzielić z Wami pewną informacją. Jak już pisałam wcześniej, dzwoniłam do ambasady w Warszawie i tam mi powiedziano, że to zaświadczenie od rodziny raczej powinno być. Ale napisałam też do Krakowa, i odpowiedź była zupełnie inna - odpisano mi, że nie musi być, że to zaświadczenie nie jest wymagane. ech bądź tu mądry i pisz wiersze mam jeszcze dwa pytania odnośnie DS-160: przy kategorii praca/nauka... jezeli nie pracuję i nie studiuję (już skończyłam studia) to co ja tam mam wybrać? not empolyed? a nastepnie w rubryce "Explain"(tłumaczone jakos "Inne") napisać dlaczego? i drugie pytanie, tam jest coś takiego jak: kto pokrywa koszty podróży? Jeżeli moją naukę sponsoruje rodzina w USA, to mam napisać, że koszty podrózy również pokrywa ta rodzina? czy że pokrywam je sama?
sly6 Napisano 24 Marca 2011 Zgłoś Napisano 24 Marca 2011 jak dzwonilas pod 0-700 to rozmawialas z infolinia a nie z Ambasada.. co do ds 160 na kazdym forum piszemy jeden raz dany temat-post ..bo zrobi sie tak ze w 2 tematach beda podobne odpowiedzi.. a co bys TY wpisalas,ze co skonczylasz szkole,czy jak?napisz jakos klarownie i juz. co do podrozy to mozesz wpisac ze oplacasz sama lub tez ta rodzina.
dazy Napisano 24 Marca 2011 Zgłoś Napisano 24 Marca 2011 w tym rzecz że studia skończyłam 2 lata temu... dałam odpowiedź "not employed" i napisałam, że nie mogę znaleźć pracy głównie z powodu takiego, że nie znam żadnego języka obcego, który praktycznie wszędzie jest wymagany... nie wiedziałam co tam napisać, by nie przekreslić sobie otrzymania wizy, hm, może lepiej napisać że, nie pracuję bo planuję naukę w szkole językowej, by znaleźć dobrą pracę, co radzicie?
Bloosik Napisano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2011 No witam ponownie, byłem nastawiony więc starałem się o nową wizę F1 i ją otrzymałem a na tej starej wizie F1 konsul na moich oczach postawił pieczątkę z napisem: ''Cancelled without prejudice'' bo wiadomo, że nie mogę mieć dwóch wiz tego samego typu a jej data ważności była do 2015 roku. Tą nową wizę otrzymałem także na 5 lat ale znowu przy polu Annotation jest napisany obecny nr SEVIS wraz z nazwą szkoły i miastem. Jednak podczas rozmowy konsul powiedział mi, że ''wiza będzie wielokrotnego wyjazdu'' a gdy go zapytałem czy to oznacza, że za rok będę mógł sobie znowu polecieć na tej wizie do tej samej szkoły to on odpowiedział: ''a to proszę pytać już w szkole''. Następnie go zapytałem ile będzie ważna wiza a on odpowiedział, że 5 lat. Tak reasumując, trochę to bezsensu jeśli powiedzmy za rok będę chciał znowu polecieć do tej szkoły i będę musiał się starać o nową wizę F1 skoro ta jest teoretycznie ważna na 5 lat i tamta poprzednia także była tyle ważna.. Jednak przy staraniu się o tą poprzednią anulowaną wizę konsul powiedział, że ''będzie ważna tylko na ten wyjazd'' a przy staraniu się teraz o tą obecną co dostałem konsul powiedział, że będzie ona ''wielokrotnego wyjazdu'' a w polu Annotation jest na niej napisane właściwie wszystko tak samo jak na tej starej tylko oczywiście nr SEVIS nowy... Więc co, za każdym razem kiedy postanowię, że lecę do szkoły, będę musiał starać się o nową wizę i tą poprzednią będą mi anulować i tak w kółko ?? Po co w ogóle w Annotation piszą te rzeczy, na wizie turystycznej nie ma żadnych dopisków i tutaj też nie powinno być, powinno być to oczywiste: wiza ważna do 2016 roku to tyle ma być ważna. Takie to niejasne trochę..... Co o tym sądzicie? sly6 co byś na to powiedział? Dzięki z góry za odpowiedzi P.S. Do szkoły lecę tej samej w NY, wylot początek czerwca
sly6 Napisano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2011 i dobrze Konsul powiedzial prosze pytac szkoly bo moze Ci nie wydadza nowego juz I-20 i co wtedy? wtedy nie polecisz juz do szkoly wiec o nowy I-20 sie starasz,masz wize wazna na 5 lat i wielokrotnego wjazdu i lecisz
Bloosik Napisano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2011 ale.... jeśli wydadzą nowe I-20 to przecież będzie ono miało nowy nr SEVIS...?
sly6 Napisano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2011 a pisales do Ambasady w tej sprawie? napisz moze na forum dla takich osob jak Ty ,jest wiele dla zagranicznych studentow i Ci to wyjasnia dokladnie a jak mozesz dostac nowy I-20 bez oplaty za nowy sevis?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.