montek Napisano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witam, znajomy jest zielonokartkowcem i teraz wybywa do Polski i zamyka wszystkie interesy. przy wjezdzie bedzie miec ze soba gotowke i to duzo wieksza niz $10 000, prawdopodbnie w okolicach 50 000. czy jest jakis sposob aby nie placic jakiegos podatku, czy cla od tej sumy przy wjezdzie do USA? czy wogole trzeba cos placic? bo informowac trzeba na pewno tak? z gory serdecznie dziekuje! jesli podobny temat byl to przepraszam! szukalem ale nie znalazlem pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 wyjezdzajac z Unii-czy tez samej Polski -lot bezposredni tez nalezy taka sume pieniedzy zglosic.. a ten ktos sie rozliczal z podatku w USA jak byl w Polsce czy tez nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montek Napisano 27 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 przepraszam sly6 bo zapomnialem dodac ze znajomy dostal zielona karte jakis miesiac temu, ale pare lat mieszkal w USA - nie rozliczal sie z podatku, nie pracowal nielegalnie ale nielegalnie byl. ogolnie z Polski bedzie przewozic taka sumie pieniedzy do USA. pytal sie mnie o jakies mienie przesiedlencze czy cos takiego, ze wtedy mozna przewozic rzeczy bez cla. nie wiem, pewnie krece teraz okropnie, ale nie wiem jak szukac jakis info na ten temat. Dzieki za odpowiedz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 no to jest juz jasniej,,poprostu to zglosi na granicy i tyle z tego nie ma cla-podatku .. a co do innych sprawa to niech pisze do Ambasady USA a jak nie to jest taka strona jak ta http://www.cbp.gov/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montek Napisano 27 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 dzieki serdeczne! juz przekazuje jemu ta wiadomosc! pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy2504 Napisano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 przepraszam sly6 bo zapomnialem dodac ze znajomy dostal zielona karte jakis miesiac temu, ale pare lat mieszkal w USA - nie rozliczal sie z podatku, nie pracowal nielegalnie ale nielegalnie byl. ogolnie z Polski bedzie przewozic taka sumie pieniedzy do USA. pytal sie mnie o jakies mienie przesiedlencze czy cos takiego, ze wtedy mozna przewozic rzeczy bez cla. nie wiem, pewnie krece teraz okropnie, ale nie wiem jak szukac jakis info na ten temat.Dzieki za odpowiedz! Najlepsze wyjscie przelew bankowy na konto w USA lub w Polsce(jezeli jedzie do Polski), powyrzej 10 tys trzeba to zglosic, a jak nie i znajda to zabiora.Jak chce miec gotowke przy sobie to ponizej 10 tys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 to ze zabiora to nic,mozna sobie narobic problemow z urzedem celnym a wtedy lepiej to zrobic zgodnie z prawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.