Caroline_9933 Napisano 28 Marca 2011 Zgłoś Napisano 28 Marca 2011 Witam Przepraszam jesli umieszczam pytanie w zlym dziale Przegladalam forum ale niestety nie znalazlam nic co w pelni odpowiadalo by na moje pytanie, mianowicie za miesiac biore w Polsce slub z moim narzeczonym ktory jest obecnie w USA i ma GC. Po slubie chcielibysmy wyjechac razem do USA (dostalam niedawno wize turystyczna na 10 lat ) Mam w zwiazku z tym kilka pytan: Czy powinnam mowic ze moj stan cywilny sie zmienil a w zwiazku z tym nazwisko ? Czy wymienic paszport przed wyjazdem i czy brac ze soba akt slubu ? Po przyjezdzie do USA chcialabym zostac tam do czasu az moj maz dostanie obywatelstwo (ok 2 lata ) Myslalam o tym zeby po przyjezdzie zmienic wize na studencka ale tu pojawia sie moj problem, poniewaz musze wrocic do polski w listopadzie na wazna kontrole lekarska a wtedy stracilabym student visa. Moze powinnam wziac ze soba dokumentacje lekarska i znalesc nowego lekarza juz w USA ktory dalej poprowadzi moje leczenie? Co jest najlepszym wyjsciem w takiej sytuacji ? Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi
sly6 Napisano 28 Marca 2011 Zgłoś Napisano 28 Marca 2011 a jest pare tematow o slubie i nowym nazwisku w USC-paszport oraz co potem sie dzieje jesli zmienisz nazwisko to masz pewien okres czasu aby wymienic paszport na nowy ,w innym przypadku ten paszport bedzie uniewazniony .wez takie cos pod uwage..dowiesz sie tego w urzedzie paszportowym ile bedziesz miec czasu na wymiane paszportu-chyba ze nie przyjmiesz po mezu nazwiska wtedy zostajesz przy swoim paszporcie. Kolejna sprawa to leczenie,Twoj narzeczony musi sie dowiedziec czy jak bedziesz jego zona to bedziesz mogla byc podczepiona pod jego ubezpieczenie medyczne np w pracy w innym przypadku moze sie okazac tak ze leczenie drogo Cie wyjdzie a jak zrobisz dlugi to moze nie byc za wesolo z GC w przyszlosci.. Bo nie wiadomo ile takie cos koszytuje w USA-jak bedziesz sie leczyc i chodzic na wizyty.. Nie bedziesz miec wizy studenckiej a status studencki ale to nie jest takie proste zdobyc takie cos teraz,kiedys bylo latwiej a teraz -mozesz dostac a mozesz nie dostac.wszystko zalezy do jakiej szkoly pujdziesz,jak beda wygladac papiery itd co do granicy to nawet jak nie powiesz a wyjdzie na rozmowie ze chcesz zostac dluzej niz planujesz to mozesz zostac zawrocona i na to zwroc uwage.
Caroline_9933 Napisano 28 Marca 2011 Autor Zgłoś Napisano 28 Marca 2011 Dziekuje za szybka odpowiedz Zastanawiam sie tylko co najlepiej zrobic zeby przeczekac ten czas zamin moj maz dostanie obywatelstwo. Zalezy mi zeby wrocic na ostatnia kontrole lekarska i wlasnie ostatnia moja kontrola wypada w listopadzie. boje sie ze jesli wroce do polski na wizie studenckiej lub turystycznej to moga mnie juz nie wpuscic z powrotem,stad moje pytanie czy moze lepiej znalesc jakiegos lekarza w USA ktory bedzie mogl taka kontrole mojego zdrowia przeprowadzic? Zastanawiam sie nad wiza studencka bo wydaje mi sie ze to najlepszy sposob zeby byc tam legalnie do czasu obywatelstwa mojego meza. Jesli nie wiza studencka to jakie inne rozwiazanie mi pozostaje ? :/
sly6 Napisano 28 Marca 2011 Zgłoś Napisano 28 Marca 2011 TY nie bedziesz miec w USA wizy studenckiej a status i jak sama napisalas wyjezdzajac z USA tracisz ten status a czy bedziesz mogla na wizie turystycznej wrocic to znow inna sprawa-czy Cie wpuszcza.. bo robia ludzie tak ze ida po wize studencka juz do Ambasady USA i nie ktore osoby dostaja taka wize.I wtedy wracaja juz konczyc nauke w USA. Co do leczenia to nie wiem ile takie cos kosztuje w USA jak bys musiala byc leczona lub tez aby ktos Cie kontrolowal bo moze byc tak ze duzoo wydasz za takie cos a wtedy odpowiedz sama sie znajdziec,wiec moze najpierw to sprawdz co bedzie z leczeniem i jaki to moze byc koszt wrazie czego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.