Skocz do zawartości

Pytanie Dotyczące Starego Paszportu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ;)

Chciałbym w te wakacje wybrać się do rodziny w NY, co łączy się z wypełnieniem wniosku ds-160. Wyczytałem, że do prawidłowego wypełnienia formularza, potrzebny jest paszport i to właśnie tutaj zaczyna się problem. Dopiero dziś spostrzegłem, że data końca ważności mojego paszportu to czerwiec 2013. Dodatkowo zdjęcie w nim jest sprzed 10 lat. Zastanawia mnie fakt, co dzieje się np. z 10-letnią wizą, jeśli paszport ważny jest jeszcze tylko 2 lata. Czy przepada, czy zostaje w jakiś sposób 'przeniesiona' do nowego paszportu. Czy lepiej żebym wyrobił teraz nowy paszport? Kolejnym pytaniem jest, czy nie jest za późno, aby składać wniosek, jeśli chciałbym wylecieć na początku lipca?

pozdrawiam

Napisano

witaj

Na Twoim miejscu bym wyrobil nowy paszport bo wydaja paszporty biometryczne ktore sa potrzebne aby poleciec-pojechac do Kanady bez wizy i moze Ci sie przyda taki paszport

a skad wiesz ze na 10 lat dostaniesz wazna wize a moze na 2 lata?...a moze na 1 rok bo i takie tez daja..

a jesli bys nie wymienil paszportu a mialbys ta wize na 10 lat wtedy poczytaj tutaj o tym

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/cz...a.html#paszport

moze tez byc tak ze Ci powiedza abys przyszedl z nowym paszportem bo nie mozna Cie poznac na zdjeciu

jak sie wezmiesz za to teraz jak paszport to zaraz po swietach mozesz isc po wize-wtedy czekasz pare dni na rozmowe i pare dni na dhl z paszportem i wiza a wiec do lipca sie wyrobisz ..

Napisano

dziękuję za odpowiedź

czyli jednak lepiej żebym odnowił paszport. Wiem że czeka się na nowy około miesiąca. Natomiast wydaje mi się, że okres oczekiwania na wizę może być dłuższy niż kilka dni ;/ i że przez to wyrabianie paszportu mogę nie zdążyć, bo do ds-160 potrzebny mi jego numer. Poza tym jestem średnio do siebie podobny, obecnie mam 22 lata, a na zdjęciu 14 hehe ;)

Napisano

nie wiem gdzie idziesz,czy idziesz do Krakowa czy Warszawy

bo w Krakowie mozesz i pare dni czekac ale nawet jak bys poszedl po wize w czerwcu to bys na sam poczatek lipca zdarzyl ja odebrac a Ty sie bedziesz starac o wize na poczatku maja ..

mozesz tak zrobic , odebrac paszport,wypelnic ds 160 i tego samego dnia lub kolejny zadzwonic aby sie umowic na rozmowe i tyle..

Napisano

jak dobrze pujdzie to dostaniesz paszport przed swietami a potem aby wypelnic druk-zadzwonic i sam zobaczysz ze w maju bedzie wiza ;)

Napisano

Mam też podobny przypadek, chodzi o paszport dziecka. Obecnie ma 7 lat a zdjęcie w paszporcie 2-latka . Nie ma jeszcze wizy. Wniosek jednak złożyłem na siebie i dziecko podając numer paszportu dziecka z tym starym zdjęciem. Dziś będę składać wniosek na nowy paszport dla dziecka ( dla świętego spokoju). Wiem że można lecieć na 2 paszportach. Starym z ważną wizą i nowym bez wizy. Zastanawia mnie tylko czy w razie syn miałby dostać wizę czy konsul będzie chciał ją wbić w ten paszport ze zdjęciem 2-latka. Do wizy ma aktualne zdjęcie. Ewentualne plany wylotu mamy na połowę czerwca. Nie wiem co robić. Czy jechać z tym starym paszportem i czekać na rozwój wydarzeń bo wizytę w Warszawie mam za tydzień.

Napisano

na to pytanie nie bedzie prostej odpowiedzi bo moga powiedziec ze prosze przyjsc z nowym paszportem dziecka i wiza bedzie

a jak nie to polecisz na 2 paszportach ;)

Napisano

No rozumiem, zaczekamy zobaczymy. A w razie nie będą chcieli wbić wizy w stary paszport i będą chcieli aby dostarczyć nowy to jak to wygląda. Czy muszę znów umawiać się na rozmowę , czy musze znów wypełniać wniosek, czy dostarczam paszport osobiście czy dhlem ? Czy dostanę jakiś dokument o przyznaniu wizy, nie potrafię tego ogarnąć.

Napisano

nie bedziesz musial sie nic umawiac,wypelniac i zostaniesz po informowany jak kto dostarczyc ..

a najlepiej to zaczekac na rozwoj wypadkow i za duzo nie myslec ;) co bedzie to bedzie ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...