wtarek Napisano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam wszystkich, przeczytałem już liczne posty na poszczególnych forach i widzę, że aby uzyskać cenne i konkretne informacje i tak trzeba się skoncentrować na danej sprawie, dlatego też pozwolę sobie na założenie nowego tematu. Moja sytuacja jest następująca: 3x byłem na W&T (2006, 2007 i 2009), w III.2010 poleciałem do NYC na wizie turystycznej próbując dostać pracę w ONZ (za namową znajomych, którzy tam pracują). Nie był to jednak najlepszy okres i próba została zakończona niepowodzeniem. W międzyczasie poznałem kogoś i teraz chciałbym wrócić do NYC. Później byłem jeszcze X-XII.2010, również na turystycznej. Mam skończone studia na Politechnice Gdańskiej na wydz. Zarządzania i Ekonomii, obronę miałem w III.2010 (tuż przed wylotem). To jedna z 3 uczelni w Polsce, która po kierunku zarządzanie i marketing daje tytuł magistra inżyniera. Obecnie zastanawiam się nad Internshipem na J1, bądź nad wyjazdem na H2B. Widziałem, iż jest możliwość odbycia najpierw praktyk, a później zatrudnienia w ramach H2B (proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie). Pytanie pierwsze: czy będąc ponad rok po obronie wciąż mam szanse na Internshipa? Widziałem, że w takim przypadku należy mieć 2 lata pracy. Owszem pracowałem w międzyczasie, w trakcie studiów, w sumie ok. 2 lat (prowadziłem biuro organizujące wyjazdy do Stanów na W&T oraz prowadzące rozliczenia podatkowe z zagranicy), obecnie jestem na umowę o dzieło w firmie zajmującej się zakupami grupowymi. W jaki sposób należy udokumentować powyższe prace? A może jest dla mnie szansa na wizę pracowniczą? Czy tytuł Master of Science Engineer kwalifikuje mnie do grupy Employment Second Preference (E2)? Mam w stanach liczną grupę znajomych, na których wsparcie mogę liczyć w poszukiwaniu firmy (w branży związanej z marketingiem), jednak nie do końca wiem, w którą stronę skierować poszukiwania. Dlatego też liczę na Waszą pomoc w wyborze najlepszej opcji. Pozdrawiam serdecznie, Arek
sly6 Napisano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2011 jak tutaj ktos napisal umowa o dzielo nie daje Ci zaswiadczenia ze pracowales ..a teraz dlaczego nie pomyslisz i h1b ,bo h2b tez moze byc ale ..a staz to wiza h3 jakie masz wizy,co musisz miec aby myslec o danych wizach to poczytaj tutaj http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD
wtarek Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2011 Dziękuję za informację - opcja z wizą H-1B brzmi obiecująco. Rozumiem, że teraz wszystko zależałoby od znalezionej firmy, która spełniałaby warunki i zgodziłaby się przejść przez cały proces legalizacji, by móc mnie zatrudnić. Czy po okresie na wizie H-1B można się starać o sponsorowanie w ramach E-2? A może jest (przynajmniej teoretyczna) możliwość starania się o E-2 od razu?
sly6 Napisano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2011 http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000b92ca60aRCRD i E2 inna http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD
wtarek Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2011 Przepraszam, byłem nieprecyzyjny. Miałem na myśli Employment-Based Immigration: Second Preference EB-2, a nie E-2. Czyli ponawiam pytanie z poprzedniego postu ale już w kontekście EB-2. Na stronie USCIS jest tylko informacja o wymaganym wykształceniu. Na stronie ambasady wyczytałem, że ten typ dotyczy głównie zawodów takich jak, np. architekt. Zastanawiam się, czy mój dyplom w ogóle się kwalifikuje. A jeśli tak, to co dalej?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.