PawelUSA Napisano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Witam wszystkich, Od maja zeszłego roku przebywam w USA i uczestniczę w programie au pair. Ostatnio wśród znajomych zawrzało kiedy przyszło do płacenia podatku... Większość z nich powiedziała, że nie zapłaci. Ja myślę podobnie ale zastanawiam się jakie mogą być tego konsekwencje. Au Pair nie jest normalną pracą, nasze wynagrodzenie jest oficjalnie nazywane "kieszonkowym" a rodzina goszcząca w żadnym z opisów nie jest naszym pracodawcą... Czy nie płacąc w tej sytuacji podatku, można mieć trudności przy otrzymaniu kolejnej (jakiejkolwiek) wizy? Czy w ambasadzie/konsulacie mają możliwość sprawdzenia naszego tax background i odmówić nam wydania wizy ponieważ x lat temu nie zapłaciliśmy taxu będąc au pair? Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 jesli myslisz podobnie to nie dziw sie jak kiedys bedziesz legalizowal pobyt lub tez bedziesz miec numer SSN i IRS sobie o tym przypomni . Lepiej juz miec doczynienie z urzedem imigracyjnym niz IRS .. Jesli uwazasz ze Tobie sie uda,nie zamierzasz wracac-legalizowac pobytu to znasz juz odpowiedz. ps pamietaj tez ze kazdy za siebie odpowiada i ponosi za to konsenkwencje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelUSA Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 To, ze mysle podobnie nie znaczy, ze tak wlasnie zrobie. Dlatego wlasnie napisalem na forum aby poradzic sie ludzi, ktorzy wiedza na ten temat o wiele wiecej niz ja. Czy IRS moze mi "cos zrobic" kiedy bede juz przebywal w Polsce? Mam numer SSN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Masz racje ze mozesz tak myslec ale zrobic cos innego...wiele osob tak ma wiec to normalne jesli nie bedzie odpowiedniej umowy z Polska lub tez z Unia to co moga zrobic Ci w Polsce? ale czy warto sobie robic problem na kiedys?no ale wybor nalezy do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelUSA Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Najbardziej boli, że trzeba wysłać im prawie $700 przy zarobkach nie przekraczajacych $200/week... fair to to nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 a czytales o takim czyms jak zwrot czesci podatku ?zapoznaj sie z tym dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal Napisano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Najbardziej boli, że trzeba wysłać im prawie $700 przy zarobkach nie przekraczajacych $200/week... fair to to nie jest. Po pierwsze to upewnij sie ze podatki masz rozliczone wlasciwie. Po drugie nie warto ryzykowac $700 a przyszlosc (nigdy nie wiesz czy nie przyda ci sie czyste konto na wyjazd do USA) Po trzecie to jest pryszcz w porownaniu do platnikow podatkowych typowych. Jak sie ten procent ma w Polsce jak tez jak sie ten procent (kwoty podatku) ma do zarobkow profesjonalistow. Przelknij gorzka pigule i zaplac WARTO byc czystym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.