Skocz do zawartości

Obecny Czas Oczekiwania W Praktyce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanie do osób robiących wizę turystyczną w ostatnim czasie. Po ilu dniach dostaliście paszport z wizą? Chodzi mi o to, że wyjeżdżam w przyszłą środę a rozmowę mam jutro na 8 rano. Wypadałoby mieć paszport spowrotem już w przyszły wtorek (licząc dzień jutrzejszy wychodzi 5 dni; nie licząc - 4 dni robocze bo Boże Ciało jest po drodze). Na stronie departamentu stanu gdzie można podejrzeć sobie czasy rozpatrzenia wniosku, Warszawa ma 2 dni - jakby się zmieścili i 3-go dnia wysłali to mam szanse dostać we wtorek. Czy ew. można konsula podczas interview poprosić o w miarę szybkie wydanie paszportu?

Czyli w skrócie, jak to wygląda? Ile czasu po decyzji konsula czekaliście na paszport (interesuje mnie ostatni okres a nie np. 10 lat temu :)).

Jeszcze jedno - ile czasu spędziliście w ambasadzie? Przeglądając ostatnie posty o kilku godzinach czekania, trochę mi się odechciewa tutaj robić tą wizę.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Napisano

jesli czytales te ostatnie posty to widziales ze ludzie mieli paszporty po 2-3 dniach ale to zalezy gdzie mieszkasz oraz czy system bedzie sprawny,bo byl przypadek ze ktos czekal i 5 dni ..

co do oczekiwania na rozmowe pod Konsulatem to gdzie czytasz o tych godzinach-chyba ze masz na mysli kogos kto byl po wize w Krakowie i za szybko przyszedl :)

a nie chcial isc wczesniej po wize..Fakt to moze byc nawet i 2 godz jak wyjdziesz ale to nie co kiedys kiedy sie czekalo i 3-4 godz na rozmowe :)

ps mozesz poprosic Konsula o szybkie wydanie paszportu,mozesz tez sledzic los przesylki na dhl stronie,na infolinii i jak bedzie juz w biurze lokalnym ta przesylka to sam po nia pojechac ale wtedy musisz byc w kontakcie z dhl.

a gdzie masz podane na stronie departamentu stanu czas rozpatrywania wniosku,?z tego co wiem to tam pisze ile bedziesz czekac na rozmowe a nie ile wniosek bedzie rozpatrywany ;)

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Dostawali po 3 dniach ale na razie przegrzebałem posty z marca/kwietnia a teraz jest sezon wakacyjny. Dlatego zależy mi na najbardziej aktualnych informacjach. Dziś muszę podjąć decyzję czy wpłacać czy nie bo najwyżej wizę spróbuję wyrobić gdzieś po drodze (z PL do US jest dłuuuuuuga droga).

Napisano

no nie wiem czy gdzies w Niemczech czy tez we Francji wydadza Ci wize i czy wogole ..

bo to ze jestesmy w Unii nie oznacza ze mozesz tam sie starac.Idac tam po wize musisz pokazac swoje zwiazki z danym miejscem a nie z Polska -ze jest w Unii

I teraz od Ciebie zalezy jak bedzie.

Napisano

Toś mnie pocieszył, ale dzięki za odpowiedź. Zapytana czy da się jakoś wcześniej, Pani konsul powiedziała, że paszport nadadzą w piątek więc powinienem go mieć do wtorku. Na wszelki wypadek, mogę rozmawiać z DHLem. Od razu zadzwoniłem i okazało się, że można będzie odebrać paszport w Warszawie u nich, pod warunkiem, że zadzwonię z taką prośbą zanim wyjedzie kurier.

Co do rozmowy z konsulem - myślałem, że będzie strasznie. Wszyscy straszą a przecież Pani/Pan konsul nie zadaje pytań z fizyki kwantowej tylko chce nas po prostu lepiej poznać ;-). Mówiłem całą prawdę a i tak usłyszałem, że dostanę wizę (prawdę tzn. że żeby wyjechać, rzucam pracę, że nie wiem kiedy i czy wjadę do USA, że nie mam domu czy nieruchomości ani nawet sprecyzowanych planów na pobyt USA ani na całą podróż tylko tyle, że jadę przed siebie i będę decydował co będzie dalej w miarę podróży).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...