Skocz do zawartości

High School W Nowym Jorku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, piszę z prośba o pomoc w znalezieniu szkoły. Brat mojego męża wraz z moja teściową zamieżają zostać w NYC mają

green cards. Problem polega w tym, że chłopak ma iść do szkoły, ale oni nie wiedzą do jakiej go posłać, ogólnie rzecz biorąc

to on się boi, że sobie nie da rady w tej szkole.

Teraz w Polsce powinnien iść do I liceum, ma on 16 lat.

Może ktoś na forum poleci dobre szkoły(high school) w NYC albo na Ridgewood, bo tam obecnie mieszkają, i gdzie pomagają w zaklimatyzowaniu się oraz z językiem.

Pozdrawiam:)

Napisano

Ridgewood to dzielnica bardzo wielokulturowa.

W NYC posylany jestes do szkoly lokalnej w wypadku ridgewood bedzie to Grover Cleveland HS. To jesli chodzi o rejonizacje i szkoly publiczne.

W tej szkole jest bardzo duzo polskich mlodych ludzi. szkola jest taka sobie. Jesli osoba (uczen) jest bardzo zdolny moze w trakcie roku szkolnego szukac innej szkoly lepszej poziomem gdzie obowiazuja egzaminy

http://www.greatscho...nd-High-School/

Napisano

Dzięki gal za odpowiedź, znam tą szkołe, bo obok niej jest bardzo fajny park:)

Teraz muszę tylko zmotywować młodego, że da sobie rady w szkole, bo najbardziej

boi sie, że sobie z językiem nie poradzi.

A czy możesz napisać jak wygląda sytuacja gdy dziecka w klasie, czy ma on jakieś dodatkowe kursy z języka angielskiego?

Napisano

a to zalezy czasami od dziecka oraz tych tzw motywacji od strony bliskich

Bo mozna powiedziec ze sobie poradzi ale nie znajac dobrze dziecka moze byc roznie i tak tez bywa..

Co nie oznacza ze cos sie wydarzy ale nalezy zobaczyc jak sobie to dziecko radzi w nowym towarzystwie,jak sie uczy itd

Napisano

Orłem nie jest ale jak mu ktoś poświęci chwilę i wytłumaczy to całkiem nieźle mu później idzie ta nauka.

Młody wyjścia nie ma i musi iść tam do szkoły. Niestety nie mają oni w stanach znajomych, którzy

mają dzieci w podobnym wieku, więc nie ma kto im pomóc w formalnościach.

A czy w takich szkołach jak na przykłąd na Ridgewood, gdzie mieszka sporo polaków istnieją przy szkołach jakieś

stowarzyszenie, które pomagają imigrantom?

Napisano

Dzięki sly za link, już kiedyś korzystałam z pomocy postów Donaty:)

Ale gdyby ktoś jeszcze na forum był zorientowany w temacie to proszę pisać:)

Napisano

Kiki w szkole Grover Cleveland HS mieli program dla Polskich dzieci, nie wiem czy teraz jeszcze jest.

Byl i to dosc dobry.

Co mozesz zaszczepic temu mlodemu czlowiekowi to (trudny wiek do adaptacji szczegolnie ze to chlopak) koniecznie koniecznie wziac kogos, kto mowi dobrze po angielsku doszkoly i rozmawiac o wszystkim z (principal) dyrektorem.

Czasami Polacy nie wiedza jakie sa programy bo sie o nie nie dopytaja.

Wazne jest dostac jak najwiecej informacji od dyrekcji.

Mlody czlowiek ma przed soba pewna bariere i trudno mu bedzie, ale majac wsparcie pozytywne wsparcie od najblizszych da rade bez problemu.

Najpierw zrobia mu prawdopodobnie egzamin oszacowujacy jego poziom.

Tym niech sie wcale nie przejmuje, polskie dzieci z reguly sa orlami w bardzo krotkim czasie, wazne jest aby nie dal sie wciagnac w roznego rodzaju "bullies" bo to dobre miejsce wylegowe szczegolnie gdy mowa o mlodych nowych.

Musi miec ogromne wsparcie w rodzinie najblizszych i w razie jakiegokolwiek mowie jakiegokolwiek problemu rozmawiac.

Bedzie OK, nie on pierwszy nie ostatni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...