Skocz do zawartości

Wjazd Do Usa I Przedłużenie Wizy Turystycznej Przez Celnika Na Granicy A Konsulat W Polsce.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich mam dwa pytanie myśle ze dla osób interesujacych i znajacych prawo imigracyjne USA nie sprawia one zadnego kłopotu. Posiadam wize turystyczna kończy mi się ona 12 kwietnia 2012 r. Chce wyjechać na tej wizie przed jej końcem gdzieś pod koniec marca 2012 r ponieważ wtedy mogę dostać urlop w pracy. Moje pytanie brzmi. Czy gdy celnik na granicy przedłuzy mi wize tak ze bede mógł zostać dłuzej w stanach niz do 12 kwietnia 2012 powiedzmy 6 tygodni dlużej to jeśli bede pożniej starać sie ponownie o wize w Polsce na kolejny wyjazd to konsul uznaje wize przyznana przez celnika na granicy ? czy może powiedzieć że przesiedzialem gdyż moja wiza przyznana przez konsulat skonczyła sie wcześniej niż wrociłem ?

Napisano

Nie jestem znawcą w sprawach wiz, lecz po lekturze forum mogę stwierdzić co następuje. Promesa wizowa wklejona do paszportu uprawnia jej posiadacza do stawienia się na granicy USA i tylko do tego. Potem to urzędnik imigracyjny decyduje czy i na jaki okres posiadacz promesy może dostać właściwą wizę wiazdowo-pobytową do USA. Idąc dalej, sama promesa nie jest jeszcze wizą(podkreśla to ambasada usa) uprawnia ona jedynie jak już powiedziałem do przybycia na granicę celem odprawy(oczywiście przez taki okres na jaki została wydana). Tak więc jeśli twoja promesa traci ważność 12 kwietnia 2012, to w tym dniu jeszcze możesz wjechać do USA i pozostać tam w ramach przyznanej już właściwej wizy(nawet kilka miesięcy). Ważne jest tylko byś dopilnował zwrotu I-94 przy wylocie. Co do ponownego starania się o promesę wizową, to nie powinieneś mieć problemu, jeśli nie przekroczyłeś pobytu wyznaczonego w I-94.

Napisano

moga byc problemy z nastepna wiza jesli kiedys byles w USA np 5-6 miesiecy a wpisales w papiery ze bedziesz pare tyg lub tez 1-2 miesiace ..Bo co innego piszesz -mowisz a co innego robisz..Tak wiec mozesz byc legalnie w USA 6 miesiecy jak taki pobyt dostaniesz na granicy a kolejnej wizy nie otrzymac juz.

Bo sama legalnosc w USA to jest aby 1 skladnik aby nie miec problemow z wiza.

ze strony Ambasady USA o wlocie

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne.html

Napisano

Bylem juz raz w stanach na 2 miesiace teraz koncem marca chce leciec drugi raz na 6 tygodni. Nie mam zamairu siedziec 5 czy 6 miesiecy chce tylko jechać w odwiedziny. Dzieki za odpowiedz teraz juz wiem ze wiza sluzy do lotu na terytorium USA i dojscie do punktu granicznego a pozwolenie na pobyt to juz cos innego "Data upływu ważności wizy nie powinna być mylona z długością zezwolenia na pobyt w USA, którą określa urzędnik imigracyjny w punkcie granicznym na formularzu I-94 rejestrującym wjazd i wyjazd " temat uwazam za zamkniety.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...