emigum Napisano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2011 Przebywając niedawno w towarzystwie Polaków twierdzących że Amerykanie są głupi, zwłaszcza w zakresie matematyki, pozwoliłam sobie na mały test Otóż zadałam owej grupce 7 osób małą zagadkę: ile jest 1+1x0? 6 na 7 osób stwierdziło że... 0 Żeby być sprawiedliwą, teścik przeprowadziłam również wśród rdzennych Amerykanów. Z podobnym skutkiem. Ja mam zasadniczo 2 pytania: 1. Pytania zadawałaś Polakom mieszkającym w Stanach, czy w ojczyźnie. Jak w Stanach, to wiele tłumaczy i wiele potwierdza. 2. Specjalnie do rezerwatu pojechałaś, żeby zadać im zagadkę?
siemasz Napisano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2011 Fajnie, mnie kiedyś uczono (w podstawówce, w szkole średniej), że nie można dzielić przez zero. Dostaje się na studia, a na pierwszym wykładzie z matematyki prowadzący zadaje pytanie w stylu: 5/0, ile to jest? I w końcu, po 13 latach nauki dowiedziałem się, że jednak można dzielić przez zero. Ale przestańmy z matematyką. Dla zabawy proste pytanie logiczne, ciekawe ile osób odpowie na nie prawidłowo: Zaczynamy pracę 11 dnia miesiąca, pracujemy 14 dni. Kiedy skończymy pracę (którego dnia miesiąca)? Czesc! Prowadzacy na Twojej uczelni mial na mysli zapewne liczbe dazaca do zera(ktorej granica jest zero) , czyli prawie zero , Taka liczbe mozna oczywiscie podzielic i wynikiem bedzie nieskaczonosc(granica). W przypadku gdy w podstawowce/szkole sredniej jest powiedziane ze nie mozna dzielic przez zero, nauczyciele maja na mysli "zero absolutne" i przez takie zero nie mozemy dzielic kolego !! Odpowiedz to 24 .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.