pawel.majewski Napisano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 Witam wszystkich, długo przeglądałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie ale niestety nie udało mi się dokładnie znaleźć tego co szukałem. Jestem w USA już drugi rok jako au pair. Po ukończonym programie planuję podjąć naukę w college'u i zmienić swoją wizę J1 na F1. Z tego co udało mi się dowiedzieć - po zmianie statusu tutaj w USA nie będę mógł opuścić kraju gdyż będzie się to wiązało z dużym ryzykiem (odmowa wydania wizy w Polsce w trakcie studiów?!). Nie wyobrażam sobie bycia tutaj bez możliwości swobodnego podróżowania (nie tylko do Polski) podczas nauki w szkole... czy przyznanie mi statusu F1 anuluje moją obecną wizę J1, która jest ważna do czerwca 2012? Pomyślałem, że z przyznanym statusem F1 mógłbym pojechać do Polski z całą dokumentacją i starać się o wizę F1. Jeżeli dostałbym odmowę czy mógłbym wrócić na mojej obecnej J1, ukończyć program i mimo wszystko podjąć naukę? (status F1 został mi przyznany mimo wszystko!). Planuję rozpocząć całą procedurę już w przyszłym miesiącu - co da mi szansę otrzymania statusu do końca bieżącego roku. Bardzo proszę o odpowiedź i drobną pomoc w tym temacie! Doceniam pracę wszystkich forumowiczów, a zwłaszcza ekspertów którzy odwalają kawał dobrej roboty! Dziękuję, Paweł.
sly6 Napisano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 Jesli faktycznie chcesz jezdzic po za USA to musisz miec wize F-1 w paszporcie,bo zmieniajac status w USA Twoj status J-1 przestaje byc a jest jako status studenta . No i teraz nalezy sie dobrze zastanowic co zrobia w Ambasadzie jak przyjedziesz starac sie o wize F-1 a nadal masz byc na J-1-au pair .,masz wazna taka wize. Bo przylatujac po wize do Polski a masz juz status studenta moga ale nie musza Ci odmowic wizy .pare bylo przypadkow ze ktos jednak dostal wize A jak chcesz poleciec do USA na J-1 a po przylocie masz juz status studenta?wylatujac z USA ten status przestaje byc juz wazny wiec jesli wleciesz na J-1 to taki bedziesz miec status .Wtedy znow musisz od nowa wszystko zaczynac.
pawel.majewski Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 dzięki za szybką odpowiedź! Czyli dostając status studenta przestaję być od razu au pair i moja wiza J-1 jest nieważna? Jak wygląda sprawa starania się o wizę w krajach ościennych (np Meksyk?) jadę do Meksyku na wakacje i "przy okazji" mam ze sobą wszystkie papiery z mojego statusu F-1 i udaję się do tamtejszego konsulatu... czy ktoś z forumowiczów probował dostać wizę w Meksyku lub Kanadzie?
sly6 Napisano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 jako sama wiza nie przestaje byc wazna-chyba ze Ci ja anuluja na granicy- w Ambasadzie.. poprostu masz inny status i tak tez musisz byc w USA jako student a nie jako np au-pair Co do starania sie o wize w Meksyku czy tez w Kanadzie to musisz raz zobaczyc ile tam sie czeka na rozmowe -kolejna sprawa na stronach Ambasad-Konsulatow jest napisane ze powinienies wykazac zwiazki z krajem gdzie sie starasz o wize oraz ze Konsulowie nie moga pewnych papierow sprawdzic np z miejsca zamieszkania na stale ..Bo to ze masz papiery z USA to ok ale nie moga stwierdzic czy dane papiery z Polski sa ok .. I teraz -sa przypadki ze ktos dostal wize tak ,musisz poszukac na forach anglojezycznych jaki to odsetek osob jest ..na co zwrocic uwage Bo starac sie mozesz. czas mozesz sprawdzic tutaj http://travel.state.gov/visa/temp/wait/wait_4638.html
pawel.majewski Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 A czy przyznany mi status studenta jest ważny od chwili wydania decyzji czy od momentu kiedy zaczynam naukę? Sprawdziłem czas oczekiwania - 2 dni dla Meksyku... słyszałem właśnie, że ludzie tak robią i "podobno" są większe szanse otrzymania wizy właśnie tam niż w kraju z którego się pochodzi. Ryzyko jest zawsze i wszędzie i to bez dwóch zdań. Teraz znajdę jakieś dobre anglojęzyczne forum aby zagłębić się w temat wydawania wiz w Meksyku dla nie-meksykanów.
pawel.majewski Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 http://tijuana.usconsulate.gov/who_can_apply_visa.html Who Cannot Apply in Mexico: Third country nationals who are not resident in Mexico and who are applying for a B1/B2 visa (including B1/B2 renewals). Applicants who entered the U.S. with a visa issued in their home country and changed status with Department of Homeland Security in the U.S. who seek a new visa in the new visa category. . Applicants who entered the United States in one visa category and are seeking to re-enter the U.S. in a different visa category. Applicants who have been out of status in the U.S. having violated the terms of their visas or having overstayed the validity indicated on their I-94s. Applicants who entered the U.S. under the auspices of the Visa Waiver Program. Applicants who obtained their current visa in a country other than that of their legal residence. Czy to oznacza, że nie mógłbym się ubiegać o wizę w Meksyku? ;( Czy może tyczy się to kolejnej próby zmiany statusu (wjechałem na J1, zmieniłem na F1 i w Meksyku staram się o kolejną kategorię?)....
sly6 Napisano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 co do waznej wizy J-1 to musisz tez sprawdzic czy by Cie wpuscili na teren USA ,,po zmianie statusu w USA .bo mozesz miec wazna wize ale czy Cie wpuszcza to juz inna sprawa moze byc. Sa takie przypadki tzn kiedys pisalo o tym ze jechali tak ludzie ale po wizy H1B jak mieli status pracowniczy do Meksyku-bo Meksyk szybciej mial ruch bezwizowy dla Polakow niz to zrobila Kanada .Ale jak kto jest teraz to trzeba sprawdzic. a moze napisz do Ambasady USA w Meksyku i zobaczysz co Ci odpowiedza. Co do Kanady to musisz miec paszport biometryczny aby wjechac bez wizy tam. status studenta,turysty,pracowniczy jest wazny od chwili wydania zgody przez urzad.
c4r0 Napisano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 Hmm. Przy dobrych wiatrach będę przez to przechodził za rok (zmiana statusu na F-1 w czasie pobytu na J-1). Nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że w konsulacie nie dadzą wizy komuś kto ma już status studenta i studiuje (i oczywiście nie ma nic przeskrobane jak karalność czy przedłużenie pobytu w przeszłości). Czy to się na prawdę zdarza?
sly6 Napisano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 Sa takie przypadki bo gdzie masz napisane ze jak masz status studenta to wedle przepisow musza dac Ci wize-tak sam nie musze Cie wpuscic itd a ze sa rozne przypadki oraz osoby to bedziesz miec tez rozne odpowiedzi..
pawel.majewski Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 Zdarza się i to bardzo często dlatego właśnie próbuję ugryźć to wszystko z drugiej strony. Chciałbym otrzymać wizę F1 jeszcze przed podjęciem nauki a nie już w jej trakcie ;/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.