Szarakdorsz Napisano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2011 Czyli AOS z wizy J-1 na wizę F-1 jest możliwe? Nie wiem czy pamiętasz mój temat w Emigracji, Sly, ale już prawie zakończyłem swój proces zielonej karty i moim głównym kłopotem było sprowadzenie tutaj mojej dziewczyny. Jako, że na razie finansowo nie ma szans żeby tutaj przyjechała na F-1, znaleźliśmy au pair (która jako tako rozwiązuje problem finansowy, bo ja na razie przez najbliższy rok będę przebywał u rodziców, oszczędzając fundusze + zaczynam college na jesień). Jest już w trakcie załatwiania sobie 200 godzin opieki nad dziećmi więc planujemy żeby przyjechała pod koniec przyszłego roku. Teraz pytanie, jako, że wizy studenckie są wizami stricte nieimigracyjnymi to rozumiem, że po ewentualnym przyznaniu jej statusu F-1 po powiedzmy roku bycia na J-1 i wzięciu ślubu z rezydentem (kolejność J-1/F-1/papiery GC), nie ma ona co liczyć na podróże do Polski przez najbliższe trzy lata (czyli mniej więcej tyle ile będzie się czekać na jej numer) od wzięcia ślubu/złożenia wniosków o GC. Chodzi mi o mizerną szanse na dostanie wizy F-1 w paszporcie po wizycie w Polsce. Prawda?
sly6 Napisano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2011 jest mozliwe pod warunkiem ze nie wyjdzie na rozmowie o GC ze po to ktos przylecial ,staral sie o dana wize aby tak juz zostac na stale.. no ale chyba czytales juz o tym na forum. Moze leciec do Polski ale nie wroci na tym juz statusie do USA a wtedy musi isc po nowa wize do Ambasady. a moze zrobic tak ze wraca z au-pair i idzie po wize F-1 .. a czy ma szanse i jakie to zycie pokaze,jaka szkola,jak z kasa itd
Szarakdorsz Napisano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2011 Dzięki za odpowiedź. Mniej więcej ile dni/tygodni przed wygaśnięciem wizy J-1 powinno się złożyć wniosek o zmianę statusu na F-1. Jako, że przez najbliższy rok/dwa (zależy od tego ile będzie chciała zostać na au pair) będziemy oszczędzać ile tylko wlezie (ja mieszkając u rodziców, ona mieszkając u rodziny au pair), jakie są realne szanse utrzymania się z minimalną pomocą z zewnątrz (stypendia, najtańsze lokum, jakieś "ekhem" tu i tam - nie oszukujmy się każdy to robi ) na wizie F-1 w jej wypadku? Jeżeli by to pomogło, mogę również poprosić moich rodziców o wypełnienie wniosku o sponsorowanie jej,. Co nie znaczy jednak, że będą ją utrzymywać.Chyba, że zaprzyjaźnie się z jakimś Billem Gatesem co nie ma co robić z kasa i sprzedam mu nerkę żeby opłacił jej studia. Tyle ile ja będę mógł pomóc to pomogę. Macie jeszcze jakies pomysły skąd wytrzasnąć troche grosza i jak sprawić żeby to wszystko się zgrało w czasie jak harmonijka?
sly6 Napisano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2011 co do zmiany statusu to musi Ona pokazac ze ma sie za co uczyc ,Ty jako rezydent moze i mialbys jakies stypendium ,nie moze pisac ze bedzie miec stypendium.. masz racje ze mozna wyslac papiery o sponsorowaniu a samemu sie utrzymywac tzn placic za szkole juz,,
Szarakdorsz Napisano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2011 No, no. Taki jest plan. Nie oczekujemy przecież że ktoś nagle jej wyskoczy z $15k na studia Czyli dla zagranicznych studentów nie ma szans na stypendia?
sly6 Napisano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2011 poczytaj na roznych stronach jak z tym moze byc na samym poczatku jak sie starasz o wize musisz pokazac ze masz sie za co uczyc i zyc bez podjemowania pracy na czarno. co do zmiany statusu to poczytaj na forum kto i kiedy wysylal papiery..
Szarakdorsz Napisano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2011 OK, dzięki. Trzymaj się! PS. Zawsze jest jeszcze cień szansy na wynik tej diabelskiej loterii w maju...
sly6 Napisano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2011 wyniki to nic,,wazne aby miec taki numer aby byc zaproszonym na rozmowe i potem aby dostac wize ..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.