jarusiek Napisano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Do sly6 Pytales o Polonie w Kanadzie ? Ogolnie mowiac, moje doswiadczenia byly na ogol pozytywne.Choc jadac zagranice wiedzialem ze trzeba uwazac, bo ludzie sa rozni. Powiem Ci ze ja lubie porownywac swoje doswiadczenia z roznymi krajami. Jesli chodzi o Polonie, niestety ja moze troche generalizuje, ale uwazam ze w europie jest duzo gorzej jesli chodzi o traktowanie sie polakow na wzajem (mowie o poloni angielskiej, zwlaszcza irlandzkiej,dunskiej i norweskiej) Duzo jest zawisci, zazdrosci, chamstwa.Choc spotykalem rowniez wspanialych ludzi.Dam Ci przyklad : przyjechalem kiedys na kontrakt 2 miesieczny do fabryki w ie, i na moim dziale byla grupa tak chamskich i zawistnych polakow ktorzy nie mogli przebolec ze ja przyjechalem w czasach kryzysu do ie i zabieram im prace . Mialem 2 miesiace koszmaru psychicznego(obgadywania , wysmiewania,obrazania, pomowienia).Zostalem psychicznie bardzo nadszarpniety. Wczesniej nie wierzylem ze mozna tak sie zachowywac czy nawet pomyslec. Polak polakowi zgotowal ten los.Szczerze zastanawia mnie to dlaczego tak jest ? W tej fabryce spotkalo mnie w 2dni wiecej przykrych rzeczy niz w 4 lata w kanadzie.Mowie to w doslownym znaczeniu. Ale to sa moje indywidualne doswiadczenia i nie kazdy musi sie z tym zgadzac. W Kanadzie polacy maja wlasna dume, godnosc, szacunek do siebie samych.Nie wiem, moze kanadyjczycy maja tak pozytywny wpyw na nich. Duzo lepiej mi sie pracuje w srodowisku angileskim gdzie obecnie przebywam, a najlepiej z czechami czy slowakami - mieszkalem z nimi i pracowalem i nigdy nie bylo najmniejszego problemu, obserwowalem tez jak sami sie nawzajem szanuja, wiec jako takie porownanie juz mam. Sly6 a co sadzisz o wyjezdzie do stanow w pazdzierniku ? oraz jak Ci sie podobalo w stanach ? Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 No to masz juz dwie odpowiedzi ze albo bedziesz miec jak Irlandii albo tez w Kanadzie.. Fakt nie mozna generalizowac ale podobne osoby spotkasz tez w USA ze beda tak Cie traktowac jak w Irlandii-ze po co przyleciales,nie ma pracy-radze se sam,a co mnie TY obchodzisz itd.. I teraz na kogo trafisz to jest wielka niewiadoma .. Pytasz sie dlaczego tak jest? ja nadal nad tym mysle i jesli chodzi o obce osoby to moge cos zrozumiec ale aby bliskie tak robily(jak rodzina np) to tego nie pojmuje no ale jak piszesz kazdy ma inne zycie-sprawy,inne osoby spotyka na swojej drodze ..I ten szczesliwy co moze dobrze trafic widzisz Ty bedac w Kanadzie w okresie jesieni-zimy to chyba wiesz jak bylo z praca na budowie itd .. I teraz jesli masz na tyle wytrwalosci to lec teraz a jak nie to poczekaj na wiosne .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.