Jump to content

La I Sf W 5 Dni

mimi7

Recommended Posts

Posted

Hej. Planujemy 5 -dniową wycieczkę z Chicago do LA i SF. samolotem do LA. Chcemy wypożyczyć samochód na lotnisku i przejechać z LA do SF najpierw zwiedzając Parki czyli Death Valley i Yosemite a później wrócić do LA jadąc wybrzeżem czyli drogą nr 1. Poradźcie gdzie najlepiej zanocować po drodze. czy trzeba zarezerwować nocleg dużo wcześniej czy jest szansa, że będą wolne miejsca w dany dzień. Czy trudno się poruszać samochodem po LA - czy łatwo trafić do najbardziej popularnych miejsc? Czy warto jechać do Death Valley. Poradźcie!

Posted

Zobacz mój temat: http://forum.usa.info.pl/topic/19096-wycieczka-po-kalifornii-i-okolicy-wskazowki-i-propozycje/

Jak jedziecie z LA do Death Valley to polecam przez Vegas. Zróbcie tak, żeby do Vegas dojechać jakoś jak już się ściemni, połazić godzinę czy dwie po stripie (Las Vegas Blvd) i przekimać się. Dobrze, żebyście zabukowali hotel albo motel blisko tej ulicy, co by zostawić tam samochód. Death Valley warto zobaczyć, ale raczej będzie to oglądanie z samochodu i ewentualne wyjścia na kilka sekund (możecie spodziewać się temperatury rzędu 45 stopni w cieniu i ... braku tego cienia). Nie wiem co chcecie zobaczyć w Yosemite. Ja wszedłem na Varnel Falls (polecam) i tak ogólnie połaziłem po okolicy. Fajnie byłoby wejść na Half Dome ale nie wiem czy teraz jest otwarty szlak. Poza tym to jest raczej na cały dzień i trzeba rezerwować miejsca przez internet. Jak będziecie jechać PCH-em (Highway 1) z SF na południe to dobrze byłoby, żebyście jechali jakoś po południu bo rano będzie wielka mgła i nie popatrzycie sobie za bardzo na to wybrzeże.

Po LA samochodem ciężko się przebić przez korki praktycznie cały dzień, a parkowanie na 1-2 godzinki to wydatek sięgający nawet kilkunastu dolarów (jak się już znajdzie miejsce...). Jeśli chodzi o znajdowanie drogi, to kwestia przyzwyczajenia. Ktoś, kto nie jeździł nigdy po USA może mieć problem - mój Tata tak miał, próbował ciągle jeździć na nawigacji a to jak dla mnie tylko pogarszało sprawę...

Z noclegiem jest różnie. Przeważnie można coś znaleźć po drodze bez rezerwowania, ale to zależy gdzie. Ja miałem 7 noclegów i tylko w Vegas miałem rezerwację. Ogólnie bez problemów, ale problemy były w rejonie Mono Lake (CA) i w Page (AZ). Wszystko było zapchane bo to blisko parków (pierwsze miejsce koło Yosemite a drugie koło Grand Canyon). Yosemite jest najbardziej zatłoczonym parkiem w lato. No ale się udało, ogólnie ludzie z moteli pomagają i jak nie ma u nich miejsc to np. dzwonią po sąsiednich hotelach pytać o miejsca i pozwalają Ci zarezerwować przez ich telefon, jak już Cię przyciśnie. Mi się udało w ten sposób znaleźć nocleg (zamiast koło Mono spałem w Topaz Lake i zamiast w Page spałem w Kanab, UT). Dodatkowa godzina jazdy (a rano w drugą stronę oczywiście) ale da się zrobić. Ja tam bym nie rezerwował bo to tylko powoduje spinę i konieczność trzymania się planu, ale musicie liczyć się z takimi przypadkami jak ja miałem i ewentualnym spaniem w samochodzie w ostateczności. Aha, i pamiętajcie o tankowaniu, zwłaszcza na drodze LA-SF po gdanicy z Nevadą. Tam może nie być stacji przez np. 50 mil.

Posted

Dziękujemy za cenne wskazówki. Bardzo się przydadzą

Wybieramy się dopiero w październiku ok 6-7 to mamy nadzieję, że nie będzie tłumów. w Las Vegas już byliśmy więc raczej nie będziemy tam dojeżdżać. A co do parków to jeszcze pytanko - czy warto zwiedzić także Sequoia i Kings czy raczej to prawie to samo co Yosemite?

Posted

Czy warto to nie wiem, bo nie byłem tam. Ale na pewno nie jest to to samo co Yosemite bo w Yosemite nie ma chyba sekwoi :) Sekwoje widziałem w Muir Woods i szczerze mówiąc, choć są to wielkie drzewa to wielkiego wrażenia na mnie nie zrobiły. Za to moi rodzice i brat byli zachwyceni.

Posted

5 dni to troche mało - samochodem z LA - LAS VEGAS jest 5h z LV do SF dzien jazdy z SF do LA tez dzien jazdy - ja zrobilem ta trase 3 miesiace temu w 10dni ale i tak uwazam ze to za malo, zeby wszsystko dokladnie zobaczyc :)

Posted

Ja zrobiłem LA - SF - Vegas - Bryce Cyn - Monument Valley - LA, z oglądaniem parków po drodze w 8 dni. To co autor tematu planuje moim zdaniem w 5 dni da się zrobić bez większych problemów.

Posted

To fakt. Ja rzeczywiście w miejscach do zobaczenia spędzałem mniej czasu niż powinno się poświęcić, no i głównie skupiałem się na parkach narodowych a nie na miastach. A prawda jest taka, że każdy z tych parków zasługuje na przynajmniej parę dni wycieczek pieszych.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...