oku Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Może pytania te już zostały tu podane, ale co mi tam pisze je ponownie... Mam 15 lat i w lipcu chciałbym sam polecieć do USA do mojego wuja, który sie niedługo żeni i przebywa w Stanach nielegalnie. Czy w podaniu o wize turystyczna musze napisać, że mam rodzine, która przebywa w stanach (czy oni to sprawdza, że brat mamy tam przebywa :/). Nastepnie jestem ciekawy, bo lece do Atlanty przez Chicago to jak ktoś był w tym "Polskim" mieście czy sa tam na lotnisku jakies oznaczenia w jezyku Polskim, bo nie ukrywam, że bardzo by mi to ułatwiło przesiadke. Ostatnim pytaniem jest to, że słyszałem, że niektórzy musieli wypełniać jakieś papiery w samolocie (np. Co przewoża w bagażu,...), czy ja jako osoba niepełnoletnia też bym musiał to robić ? P.S. Czy mam duże szanse na wize turystyczną ? Adrian Link to comment Share on other sites More sharing options...
SantaCruz_CA Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 1) o wujostwie nie piszesz - oni pytaja tylko o najblizsza rodzine - rodzice/rodzenstwo itd. a jak sie beda pytac do kogo jedziesz, to niech wuja da ci namiary na jakas legalna osobe tam - wtedy mozna powiedziec ze to jakas kolezanka mamy albo cokolwiek takiego... i tak tego nie sprawdzaja 2) nie masz wizy, a juz kupiles bilet? (chyba ze matsz tylko rezerwacje) w chicago nie ma nic po polsku. jedynie po angielsku, ewentualnie hiszpansku 3) nawet jako osoba niepelnoletnia wypelniasz te papiery. nie martw sie - to nic wielkiego. (jezeli lecisz LOTem, to dostajesz te formularze po polsku) szanse na wize... hmmm... mysle ze masz duze ze wzgledu na wiek - za mlody by nielegalnie robic na budowie no i za malo zeby nielegalnie zostac (choc poznalem babke z polski ktora sama wyjechala majac 14 lat ;-) ) jedyny warunek - dobra bajka dla konsulatu - nie mozesz mowic o nielegalnym wujku :!: Link to comment Share on other sites More sharing options...
dominika Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Witam, jak ja bym byla na twoim miejscu to nie podawalabym ze jade do wujka, ktory przebywa w USA nielegalnie !!! Takze ja bym sie nie przyznawala. Ja jade do wujka, ale on jest tam juz legalnie i to jego wpisalam we wniosku. Jesli chodzi o te oznaczenia na lotnisku to nie wiem, bo tez dopiero bede leciec do Chicago pierwszy raz w sierpniu , sama jestem ciekawa... Pozdr. Dominika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chomik Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Nie zapomnij, że w Ambasadzie/Konsulacie musisz się zjawić z rodzicami (o ile do czasu wizyty nie ukonczysz 16. roku życia). Link to comment Share on other sites More sharing options...
racoonek Posted May 18, 2005 Report Share Posted May 18, 2005 7 lat temu też wybrałam się na wakacje do "nielegalnego" wujka (mając kilkanaście lat). Jeśli będziesz wybierał się do ambasady z rodzicem przydadzą się dokumenty o statusie majątkowym (np. posiadanie samochodu czy mieszkania) i zaświadczenia ze szkoły - o to mnie pytali. I oczywiście ksero dokumentu potwierdzającego legalny pobyt w usa, osoby do której jedziesz. Mnie udało się dwa razy. Pierwsza wiza była na 6 mies. a druga na 10 lat. Teraz podobno już za pierwszym razem przyznają na 10 lat. Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SantaCruz_CA Posted May 18, 2005 Report Share Posted May 18, 2005 7 lat temu też wybrałam się na wakacje do "nielegalnego" wujka (mając kilkanaście lat).Jeśli będziesz wybierał się do ambasady z rodzicem przydadzą się dokumenty o statusie majątkowym (np. posiadanie samochodu czy mieszkania) i zaświadczenia ze szkoły - o to mnie pytali. I oczywiście ksero dokumentu potwierdzającego legalny pobyt w usa, osoby do której jedziesz. Mnie udało się dwa razy. Pierwsza wiza była na 6 mies. a druga na 10 lat. Teraz podobno już za pierwszym razem przyznają na 10 lat. Powodzenia. mnie jako ucznia liceum przy pierwszej wizie prosili tylko o pokazanie legitymacji szkolnej. - to wystarczy.... potem jak zalatwialem wize (bez wyjazdu do konsulatu), to wysylalem tylko ksero legitymacji no i potem indeksu i legitymacji i to wystarczylo ;-) nadal wydaja wizy na rozny okres czasu. nie ma reguly ze od razu na 10 lat - mnostwo to ludzi na forum, ktorzy w ostatnich miesiacach dostali wizy np na rok... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.