Giggsy Napisano 30 Września 2011 Zgłoś Napisano 30 Września 2011 Witam wszystkich. Sprawa wygląda tak: facet mojej matki otrzymał ofertę pracy w Kanadzie. I mam w związku z tym kilka pytań. Jestem tegorocznym maturzystą, moi bracia, mający 8 i 13 lat obecnie się edukują (odpowiednio II klasa podstawówki i II klasa gimnazjum). Ten rok szkolny zapewne dokończą, ale jeśli zdecydujemy się na wyjazd, jak będzie wyglądała ich dalsza edukacja? Mogą kontynuować naukę w Kanadzie? I jak miało by to wyglądać? Bo poziom ich języka angielskiego jest proporcjonalny do wieku i tego czego nauczyli się na tym przedmiocie w polskiej szkole... Pytanie drugie. Mam maturę, czy istnieje szansa, że mógłbym studiować w Kanadzie? Jeśli tak, to czy studia te są płatne, jak powiedzmy, w college'ach w USA? Jakie mam inne wyjścia? I pytanie numer trzy. Moi rodzice niestety kilka lat temu się rozwiedli i jak już wcześniej wspomniałem, matka znalazła sobie nowego partnera. Nie uregulowali jeszcze swojego związku, są bez ślubu. Jak ta sprawa wyglądałaby w perspektywie otrzymania przez nas wiz? Bo teoretycznie, ani oni się nie pobrali, ani nie jesteśmy jego dziećmi... Dodam tylko, że ojciec wyrazi zgodę na wyjazd braci, ja jestem już pełnoletni. Bardzo prosiłbym o odpowiedź. Z góry serdeczne dzięki.
sly6 Napisano 30 Września 2011 Zgłoś Napisano 30 Września 2011 Nauka w Kanadzie dla takich osob jak Ty jest platna wiecej niz dla osob co maja obywatelstwo lub tez staly pobyt I tez zalezy w jakiej Prowincji bedziesz sie uczyc to moga byc rozne ceny .. Takie obliczenia znajdziesz na danych stronach danych szkol. a do jakiej Prowincji bylby wyjazd? Co do Ciebie to mozesz wyjechac na program pracy wakacyjnej i wtedy mozesz pracowac 1 rok legalnie w Kanadzie-mozesz tez sie uczyc ale do max 6 miesiecy ,bo powyzej musisz miec wize na nauke.. A Twoja mama ma wspolne rachunki w banku,za mieszkanie z tym nowym Panem?bo jesli nie ma a jak ma a nie ma tych rachunkow z min 1 rok to pozostaje slub aby razem wziasc dzieci i mozna starac sie o pozwolenie na nauke na granicy jesli rodzic-konkubent ma wize pracownicza Tez zalezy jaka ma ta osoba oferte pracy bo przy pewnych pracach zona-konkubina moze dostac wize pracownicza .. jak widzisz sa pewne wyjscia ale nalezy zobaczyc jakie ma sie dokumenty .. wiele masz odpowiedzi tutaj zawartych http://www.cic.gc.ca.../work/index.asp
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.