Skocz do zawartości

Studia W Usa - Czy Warto Z Takim Budzetem, Gdzie Etc.

mekintosz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oczywiscie wiem ze mogę poczytać i czytam, ale chciałem zasięgnąć także waszej opinii.

Mieszkanie, a raczej pokój u niego jest pewny, chce on ode mnie niewiele (za 4 latka wyjdzie mi jakieś $20k).

Tak wiec - są szanse i sens z taka kasa wyjeżdżać? Możecie coś polecić?

No i chciałbym jakiś odpowiedzi na moje pytania z pierwszego postu :)

Napisano

pisałes ze masz $55k.To jest kasa tylko i wyłacznie na studia ? jesli chodzi o mieszkanie i zycie w USA to masz na to osobną kase czy ktos ci to "zasponsoruje" ?

Napisano

Te $55-60k to raczej na całość (mieszkanie + czesne + podstawowe wyżywienie i materiały do nauki, nie liczę dodatkowego jedzenia i innych fanaberii - na to mam osobna kasę) w związku z tym własnie szukam tanich szkół jak wspomniana wcześniej. Mieszkanie przez 4 lata u znajomego jeśli wypali (wiadomo zawsze może się stać coś zupełnie nieoczekiwanego) będzie mnie kosztować $20k wiec zostaje $35-40k na szkole i materiały.

Napisano

Sprawdz sobie CU Boulder w Kolorado Bardzo dobra szkola chodz nie wiem jak z finansami.

Druga opcja to zrobic czesc klas w np Metropolitan State college w Denver(taniej niz CU) a pozniej przeniesc sie na univerek.

Napisano

CU to był mój pierwszy typ bo tam niedaleko mam ludzi którzy są w stanie mi pomoc, ale i tak wychodzi 30 kawałków za rok z mieszkaniem, jak wrócę ze szkoły napisze wiecej.

/EDIT

Spojrzalem wlasnie na Metropolitan w Denver ---> http://www.mscd.edu/...stfinancialaid/

Pytanie moze ktos "ogarnia" jak zrozumiec te koszty - $7845.06 za dwa semstry (no bo niby jest tam lamane Fall/Spring), czy za semestr? Jezeli pierwsza opcja (za dwa) to mam spore szanse z kasą :)

• 3 miesiące później...
Napisano

Najlepiej zacznij od CC ,potem mozesz sie przeniesc na lepsza uczelnie.A na koszty wez poprawke,czesto oplaty rosna dosc szybko ,szczegolnie materialy do nauki.Tu uczelnie sa nastawione na kase i nawet uzywane ksiazki sa drogie.

Powodzenia:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...