Skocz do zawartości

Program Trainee/intern - Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tymi studiami to nie tak że potrzebne mi są do wyjazdu... to raczej nastawienie i nakłady na kulturę w Polsce skłaniają mnie do myśli o ewentualnym przebranżowieniu... zresztą zawsze miałem zainteresowania informatyczno-sprzętowe, więc nie robiłbym niczego na siłę :) no i zawsze lepiej mieć szersze możliwości..

Co do pasji, to chodzi pewnie o takie ściśle powiązane z zawodem?

A w Twoim przypadku... nie myślisz o staraniach o wizę H1-B po zakończeniu studiów? bo chyba nabyte w tej chwili znajomości i doświadczenie mogłyby to umożliwić?

Napisano

Pasja oczywiście że powinna być związana z zawodem. Chodzi o to, że jak człowiek się pasjonuje czymś to po pierwsze zdobywa dodatkowe, bardzo cenne doświadczenia a po drugie w pracy podchodzi do zadań z pasją co też ma znaczenie. Ja na przykład czasem siedzę po godzinach za darmo albo robię coś w domu (np. piszę program albo skrypt w matlabie) bo mnie po prostu wciągnęło. Nie wiem jak to jest w Polsce ale w USA podejście do pracy z pasją jest cenione. Mam możliwości do H1-B. Mój poprzedni pracodawca przyjąłby mnie z otwartymi rękami. Obecny też pewnie będzie chciał mnie zatrzymać po stażu. Tylko że ja nie jestem za bardzo zdecydowany. Na razie chcę kontynuować naukę. Potem szczerze mówiąc wolałbym chyba mieszkać w Polsce, ale niestety ani praca ani płaca nie są za bardzo interesujące a do tego szerzy się patologia typu ZUS, wszelkie urzędy itp. Noszę się też z zamiarem kontynuowania studiów w USA i również rozważam pozostanie na uczelni zamiast pójścia do normalnej pracy.

Napisano

no cóż.. zawsze jak polskie realia Cię rozczarują możesz po studiach spróbowac wyjechać na H1-B.. albo w innym europejskim kraju spróbować. Pozostanie na uczelni też jest dobrym pomysłem.. o ile uczelnia ta umożliwia, albo wręcz wspiera projekty badawcze :) nie wiem jak to jest w USA w tej chwili, ale wydaje mi się że u nas niektóre uczelnie za bardzo skupiają się na dydaktyce i zamieniają w "fabryki magistrów" :)

W jakim rejonie stanów w ogóle odbywasz praktyki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...