Skocz do zawartości

International Experience Canada Na Rok 2013

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczoraj właśnie przyleciałam do Kanady ;) odziwo urzędnicy bezproblemowo mnie załatwili :) najpierw podeszłam do bramki, tam urzędnik kieruje do pomieszczenia gdzie pisze immigration, tam NIC mi nie sprawdzili. Ani ubezpieczenia, ani biletu. Wydrukował mi papier, wbił do paszportu i mam na rok pozwolenie :)

Hej Justa!!!gratuluje !!chcialam zapytac czy mialas ze soba tylko ten POE letter od CIC i tylko to pokazalas na granicy czy przed wylotem dostalas welcome letter od IEC i tez go mialas ze soba? ja wciaz czekam na Welcome letter od IEC i moje konto na Kompass jes wciaz PENDING! pozdrawiam i Enjoy!!!

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a kiedy to zlozylas papiery,czy masz nadany numer sprawy?

jakis masz kontakt z tym biurem?

Cześć "sly6" wszystkie formalności załatwiłam w tydzień (na przełomie stycznia/początek lutego) z biurem do aplikacji, nie wypełniałam jej online. Biuro złożyło moje dokumenty od razu przy rozpoczęciu procesu wizowego (18 luty) i wysłali mi informacje o nadaniu numeru sprawy i kolejce do rozpatrzenia. Teraz czekam na sygnał od biura lub Ambasady kiedy mam wpłacać 150 CAD na ich konto Ambasady. Nie mogę sama zrobić tego wcześniej. Tak czekałam luty, marzec, w kwietniu zaczęłam czytać fora. Mam dobry kontakt z biurem, zawsze mi odpisują. Poprosiłam o wysłanie mi informacji o statusie sprawy. Dostałam załącznik z informacją - My IEC Application - Account Numer mam nadany, Application Status - Submitted, a dalej juz Pending. Poniżej mam tabelkę gdzie wszystkie dokumenty mam Locked czyli dobrze dodane, a przy Proof of payment - pending. Zapytałam biuro o numer sprawy, mają mi dzisiaj odpisać i go podać. Tyle wiem, biuro piszę mi że muszę czekać. Chciałabym to jakoś sprawdzać stąd moje pytanie, ale moje papiery mogły być złożone w formie papierowej, nie online, dlatego chyba nic nie mogę z tym zrobić. Z kolei oni i tak wszystko mają w systemie komputerowym, hmm, tylko że linka do sprawy MyCIC nie mam, a na stronie mogę znaleść jedynie informację o czasie rozpatrywania spraw - u mnie to może być 69 dni, hmm. Niecierpliwie się jak czytam tu informacje, że ludzie tak szybko dostają informacje o wyniku sprawy, a ja muszę czekać nie wiadomo ile. Załatwiam tą sprawę specjalnie przez biuro, żeby mieć pewność że wszystko będzie ok i szybko dostane decyzje, a tu się okazuje że muszę tak długo czekać, a do tego nic nie mogę sprawdzić , ani niczego się dowiedzieć. Może coś mi doradzisz:) Czytałam tutaj że numer sprawy a także czas wyjazdu (ja akurat chce wyjechać jak najszybciej) nie wpływa na szybkość decyzji, co tez mnie dziwi. Pozdrawiam cie serdecznie

Napisano

Wczoraj właśnie przyleciałam do Kanady ;) odziwo urzędnicy bezproblemowo mnie załatwili :) najpierw podeszłam do bramki, tam urzędnik kieruje do pomieszczenia gdzie pisze immigration, tam NIC mi nie sprawdzili. Ani ubezpieczenia, ani biletu. Wydrukował mi papier, wbił do paszportu i mam na rok pozwolenie :)

Spoko gratulacje. Napisz proszę czy to ubezpieczenie w pzu to na rok? I bez problemu wbili Ci work permit na cały okres który chcesz zostać? I jeszcze pytanie w sprawie pracy. Zgłosiłaś się do biura w Polsce czy pracy szukałaś na własną rękę? Może możesz coś polecić?

Napisano

Megi2311 a można wiedzieć ile zapłaciłaś za to pośrednictwo?

Hej, pierwsza rata 1500 zł, druga po dostaniu wizy 1500 zł, u nich wykupuje ubezpieczenie w wysokości 500 zł

Napisano

Hej Justa!!!gratuluje !!chcialam zapytac czy mialas ze soba tylko ten POE letter od CIC i tylko to pokazalas na granicy czy przed wylotem dostalas welcome letter od IEC i tez go mialas ze soba? ja wciaz czekam na Welcome letter od IEC i moje konto na Kompass jes wciaz PENDING! pozdrawiam i Enjoy!!!

Tak, miałam tylkoPOE letter, nic innego nie dostałam. Nie ma sensu na to czekać na welcome letter, nie wiem czy komukolwiek wyślą . Mają straszny bałagan w systemie

Napisano

Spoko gratulacje. Napisz proszę czy to ubezpieczenie w pzu to na rok? I bez problemu wbili Ci work permit na cały okres który chcesz zostać? I jeszcze pytanie w sprawie pracy. Zgłosiłaś się do biura w Polsce czy pracy szukałaś na własną rękę? Może możesz coś polecić?

ubezpieczenie mam na rok, jakbym wykupiła na krócej i trafiłabym na wrednego urzędasa to mógłby mi skrócić mój pobyt. Bez żadnych problemów mi wbili wizę, dałam tylko ten list i żadnych pytań nie było.

Jeśli chodzi o pracę to znajomi mi pomogli, nie korzystałam z żadnych biur pośrednictwa

Napisano

Hej, pierwsza rata 1500 zł, druga po dostaniu wizy 1500 zł, u nich wykupuje ubezpieczenie w wysokości 500 zł

No to ładnie zmarnowałaś 3000 złotych, ale to twoje pieniądze ;)

Ps. jak ktoś jeszcze nie wykupił ubezpieczenia, a szuka czegoś taniego i sprawdzonego niech zajrzy tutaj. Tylko 8 stron do przeczytania

http://www.polcan.fo...e-iec,5179.html

Napisano

No to ładnie zmarnowałaś 3000 złotych, ale to twoje pieniądze ;)

Ps. jak ktoś jeszcze nie wykupił ubezpieczenia, a szuka czegoś taniego i sprawdzonego niech zajrzy tutaj. Tylko 8 stron do przeczytania

http://www.polcan.fo...e-iec,5179.html

Dlaczego piszesz, że zmarnowałam? Od razu oceniasz, będę miała wizę, ofertę pracy, zakwaterowanie, ubezpieczenie i możliwość załatwiania dalszych spraw na miejscu w biurze w Toronto. Myślę ze jest ok. Tak to moje pieniądze, jeśli chodzi o moje bezpieczeństwo wole zapłacić i mieć pewność że będzie dobrze. Jak już będę na miejscu, to wtedy napiszę opinię kto wyszedł na tym lepiej i chętnie polecę ludziom biuro.

Napisano

Chodzi mi o to, że zapłaciłaś za rzeczy, które mogłaś spokojnie załatwić sama.

Nie zdziw się z ofertą pracy szczególnie. Ta ich pomoc w znalezieniu pracy wygląda mniej więcej tak, że dostaniesz numery telefonów chamsko skopiowane z jednej strony i sobie dzwoń. No, ale może się mylę zobaczymy.

Jest ktoś na tym forum z Rozwoju Zawodowego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...