Skocz do zawartości

Wiza J-1 I J-2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Wspolnie z moim narzeczonym jestesmy zainteresowani wyjazdem na program internship (w naszym wypaku bylby to raczej practical training), ale po zasiegnieciu informacji w kilku biurach uznalismy, ze wspolny wyjazd w to sam,o miejsce jest praktycznie niemozliwy. Nas interesuje jedynie wspolny wyjazd.

Natomiast jezeli juz bedziemy malzenstwem, wiem ze istnieje mozliwosc aby jedno z nas wyjechalo na program internship na wizie J-1 a drugie moze mu towarzyszyc jako czlonek rodziny na wizie J-2. I tak zapewne zrobimy, ale nurtuje mjie pewien problem, a mianowicie - druga osoba (mam na mysli ta z wiza J-2) tez ma zamiar podjac zatrudnienie w USA, ale nie chce pracowacx nielegalnie. Z informacji z ambasady USA wiem, ze wiza J-2 nie uprawia do podjecia zatrudnienia, natomiast osoba ta juz po przylocie do USA moze sie starac o work permit/employment authorisation bezposrednio od USCIS.

I tu pojawia sie pytanie - czy ktokolwiek z ucze4stnikow forum orientuje sie, jakie jest prawdopodobienstwo uzyskanbia takiego pozwolenia na prace? Poniewaz nie chcemy pracowac nielegalnie. A moze latwiej jest aby ta druga osoba przed przyjazdem do USA znalazla sobie tak jakas szkole i wjechala na wizie F-1? Lub starac sie o wspolny training, co byloby bardzo trudne, zreszta tez kostowne (dodam, ze w gre nie wchodza praktyki hospitality).

A moze istnieja jakies inne rozwiazania?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Napisano

Znam parę, która wyjechała razem na internship z J-1. Oboje są mechanical engineer i tak się trafiło że się dostali na ten sam staż.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ale my niestety mamy inny kierunek wyksztalcenia oraz doswiadczenie zawodowe w zwiazku z tym na wspolny internship raczej sie nie zalapiemy. Dlatego chcialabym sie dowiedzec czy ktos z uzytkownikow forum orientuje sie czy bez wiekszych problemow mozna dostac pozwolenie na prace bedac na wizie J2 dla czlonkow rodziny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...