Skocz do zawartości

Problem: Falszywe Stwierdzenie O Bycu Rezydentem?

Gość alik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To jeszcze nie jesteś rezydentem podatkowym.

Nie wiem jak ze stanem, ale powinnaś chyba dostać około $1000 federalnego chyba, że jakiś detal zmienia sytuację.

• Odpowiedzi 34
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Gość alik
Napisano

robilam 1040-NR EZ.. czytalam instrukcje i robilam jak mowili i nic sie nie dalo odpisac poza tymi 2000 tax break i to ze placilam 1000 za ubezpieczenie,,

Gość alik
Napisano

NR-nonresident

czyli dobrze? bo powiedziales ze nie jestem jeszcze rezydentem

Napisano

Generalnie po 5 latach (niekoniecznie po kolei) positive presence test.

Tak na marginesie, firma rozliczająca znajomego załatwiła mu $X zwrotu, IRS doliczył się korzystniejszego zwrotu. Jeśli cos jest nie tak to jest szansa, że IRS wspomni o tym. Dostałaś już zwrot?

Napisano

Dobre pytanie. Zostałem rezydentem podatkowym w po 4. roku pobytu w 2012, ale doliczono mi pracę podczas poprzedniego pobytu oddzielonego pobytem w Polsce. Mój presence test miał rubrykę dni przed rokiem nie pamiętam którym, ale były więcej niż 3 lata wstecz. Pamiętaj, że jako F jesteś exempt individual i możesz robić exemption od testu. Robiłaś 8843?

Gość alik
Napisano
Pamiętaj, że jako F jesteś exempt individual i możesz robić exemption od testu.

co to znaczy?

robilam 8843

Napisano

Od razu zaznaczam, że mogę się mylić, ale:

Do not count days for which you are an exempt individual. The term "exempt individual " does not refer to someone exempt from U.S. tax, but to anyone in the following categories who is exempt from counting days of presence in the U.S.:

[...]

A student temporarily present in the United States under an "F, " "J, " "M, " or "Q " visa, who substantially complies with the requirements of the visa

[...]

W tym przypadku załączasz 8843 czyli jak każdy na F1.

Stąd możesz być NR dłużej niż test na to wskazuje.

Gość alik
Napisano

Od razu zaznaczam, że mogę się mylić, ale:

Do not count days for which you are an exempt individual. The term "exempt individual " does not refer to someone exempt from U.S. tax, but to anyone in the following categories who is exempt from counting days of presence in the U.S.:

[...]

A student temporarily present in the United States under an "F, " "J, " "M, " or "Q " visa, who substantially complies with the requirements of the visa

[...]

W tym przypadku załączasz 8843 czyli jak każdy na F1.

Stąd możesz być NR dłużej niż test na to wskazuje.

dzieki za pomoc. za rok sie upewnie z VITA i innymi pomocami, czy sie da byc w koncu resedentem. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...