KaeR Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 To jeszcze nie jesteś rezydentem podatkowym. Nie wiem jak ze stanem, ale powinnaś chyba dostać około $1000 federalnego chyba, że jakiś detal zmienia sytuację.
Gość alik Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 robilam 1040-NR EZ.. czytalam instrukcje i robilam jak mowili i nic sie nie dalo odpisac poza tymi 2000 tax break i to ze placilam 1000 za ubezpieczenie,,
KaeR Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 NR-nonresident. Nigdy nie odpisywałem ubezpieczenia. Tylko $2000. W 1040NR nie sposób się pomylić.
Gość alik Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 NR-nonresident czyli dobrze? bo powiedziales ze nie jestem jeszcze rezydentem
KaeR Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 Generalnie po 5 latach (niekoniecznie po kolei) positive presence test. Tak na marginesie, firma rozliczająca znajomego załatwiła mu $X zwrotu, IRS doliczył się korzystniejszego zwrotu. Jeśli cos jest nie tak to jest szansa, że IRS wspomni o tym. Dostałaś już zwrot?
Gość alik Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 niekoniecznie po kolei? gdzie to jest zapisane w dokumentach .gov? http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/i1040nre.pdf
KaeR Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 Dobre pytanie. Zostałem rezydentem podatkowym w po 4. roku pobytu w 2012, ale doliczono mi pracę podczas poprzedniego pobytu oddzielonego pobytem w Polsce. Mój presence test miał rubrykę dni przed rokiem nie pamiętam którym, ale były więcej niż 3 lata wstecz. Pamiętaj, że jako F jesteś exempt individual i możesz robić exemption od testu. Robiłaś 8843?
Gość alik Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 Pamiętaj, że jako F jesteś exempt individual i możesz robić exemption od testu. co to znaczy? robilam 8843
KaeR Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 Od razu zaznaczam, że mogę się mylić, ale: Do not count days for which you are an exempt individual. The term "exempt individual " does not refer to someone exempt from U.S. tax, but to anyone in the following categories who is exempt from counting days of presence in the U.S.: [...] A student temporarily present in the United States under an "F, " "J, " "M, " or "Q " visa, who substantially complies with the requirements of the visa [...] W tym przypadku załączasz 8843 czyli jak każdy na F1. Stąd możesz być NR dłużej niż test na to wskazuje.
Gość alik Napisano 4 Maja 2013 Zgłoś Napisano 4 Maja 2013 Od razu zaznaczam, że mogę się mylić, ale: Do not count days for which you are an exempt individual. The term "exempt individual " does not refer to someone exempt from U.S. tax, but to anyone in the following categories who is exempt from counting days of presence in the U.S.: [...] A student temporarily present in the United States under an "F, " "J, " "M, " or "Q " visa, who substantially complies with the requirements of the visa [...] W tym przypadku załączasz 8843 czyli jak każdy na F1. Stąd możesz być NR dłużej niż test na to wskazuje. dzieki za pomoc. za rok sie upewnie z VITA i innymi pomocami, czy sie da byc w koncu resedentem. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.