mery124 Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Mam pytanie do osób, które przechodziły przez to co ja. Chciałabym zmienić swój status na studencki. Jestem obecnie w USA na wizie turystycznej, mogę przebywać tu do 25 grudnia. Chciałabym zacząć studiować , ale problem w tym, że moge dopiero zacząć na semestr wiosenny, który zaczyna się 22 stycznia. Rejestracja do szkoly zacznie się w listopadzie, na razie nie są w stanie mi powiedzieć kiedy dokładnie (jedna Pani powiedziala ze w paździenriku, druga ze w listopadzie). Czy mogę w zwiazku z tym ubiegac sie o zmiane statusu, skoro szkola zaczyna sie miesiac po wygasnieciu mojej wizy. Skladajac papiery o zmiane statusu bede ciagle legalnie, bo bedzie to listopad-grudzien. Tylko nie wiadomo ile zajmie oczekiwanie na odpowiedz. W szkole na poczatku powiedzieli ze nie moge tego zrobic tu, musze wrocic do kraju. Ale potem stwierdzila ze chyba jednak moge, ale oni tego nie wiedza. :/ to kto wie? Szkola to University of Connecticut. Bardzo prosze o odpowiedź osób, które wiedzą coś na ten temat
kopan Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Mam pytanie do osób, które przechodziły przez to co ja. Chciałabym zmienić swój status na studencki. Jestem obecnie w USA na wizie turystycznej, mogę przebywać tu do 25 grudnia. Chciałabym zacząć studiować , ale problem w tym, że moge dopiero zacząć na semestr wiosenny, który zaczyna się 22 stycznia. Rejestracja do szkoly zacznie się w listopadzie, na razie nie są w stanie mi powiedzieć kiedy dokładnie (jedna Pani powiedziala ze w paździenriku, druga ze w listopadzie). Czy mogę w zwiazku z tym ubiegac sie o zmiane statusu, skoro szkola zaczyna sie miesiac po wygasnieciu mojej wizy. Skladajac papiery o zmiane statusu bede ciagle legalnie, bo bedzie to listopad-grudzien. Tylko nie wiadomo ile zajmie oczekiwanie na odpowiedz. W szkole na poczatku powiedzieli ze nie moge tego zrobic tu, musze wrocic do kraju. Ale potem stwierdzila ze chyba jednak moge, ale oni tego nie wiedza. :/ to kto wie? Szkola to University of Connecticut. Bardzo prosze o odpowiedź osób, które wiedzą coś na ten temat Opowiem ci jak wyglądało to u mnie. papiery które składasz o zminane statusu, muszą być WYSŁANE W TERMINIE w ktorym jestes legalnie. A więc jesli możesz przebywać w USA do 25 grudnia to papiery musisz wysłać do tego terminu, więc nawet jeśli w listopadzie będą zapisy to będziesz OK. Jesli już będziesz miał wystarczające gwarancje finansowe (ile to powiedzą ci w szkole) i skompletujesz wszystkie wymagane dokumenty (m.in I-20), wysyłasz to i czekasz na odpowiedź. Może to podobno trwać nawet i 6 miesięcy albo i więcej, nie pamiętam jak to jest obecnie. W każdym razie do momentu otrzymania odpowiedzi, jesteś w USA legalnie. Jesli dostaniesz już odpowiedz (powiedzmy pozytywną, przeważnie będzie to juz po rozpoczęciu semestru na który aplikowałeś/aś) wtedy z dokumentami udajesz się do szkoły żeby wystawili ci nowe I-20 na najbliższy semestr i wtedy zaczynasz studia. Tak mniej więcej wyglądało to w moim przypadku, a było to w roku 2009. Mam nadzieję że pomogłem.
sly6 Napisano 5 Września 2012 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 A kogo sie pytalas w tej szkole i czy ta szkola moze wystawiac I-20 Bo powinni Ci powiedziec ze jak wystapisz o zmiane status w USA to mozesz poleciec do Polski ale nie wrocisz juz na tym statusie do USA i wtedy idziesz po nowa wize .ale nie jest pewne ze taka wize otrzymasz ,jak i nie jest pewne czy tej turystycznej nie stracisz,a mozesz wize studencka tez otrzymac .
mery124 Napisano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Dzięki za odpowiedz. Telefonów wykonałam mnóstwo do róznych szkół. Co inna osoba to inna odpowiedz. Dochodzę do wniosku, że oni sami nie są zbyt dobrze poinformowani. Rozmawiałam z osobami zajmujacymi się ESL. Wybrałam UCONN bo jest to uczelnia najbliższa mojemu miejscu zamieszkania i wydaje mi sie odpowiednia do uzyskania zmiany statusu wizy. Tak oczywiście że wydaja I-20. Do Polski sie na razie nie wybieram. Wiem, że gdybym chciała pojechać musze starac sie o wize. Zastanawiałam się też nad innymi szkołami np językowymi ale tu opinie są podzielone i wydaje mi się, że chyba ciężej jest dostać pozytywna odpowiedz. Nie wiem, takie są moje przemyslenia.
sly6 Napisano 5 Września 2012 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 sa szkoly ze wiedza ale musisz taka szkole poszukac
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.