Szynszyl Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Witam, Mam pytanie - wiem, że pojawiały się już posty co z aktualną wizą przy zmianie nazwiska jednak mój problem jest troszkę inny... Otóż - mój problem dotyczy zmiany imienia, całe życie używałam innego niż dokładnie to co widniało w dokumentach i w końcu kiedyś aby uniknąć dalszych pomyłek je oficjalnie zmienić. Po zmianie imienia nie zmieniłam paszportu (miał jeszcze długą ważność). I nagle okazało się, że na gwałt potrzebuję wizy do USA, nie było czasu na wyrabianie nowego paszportu, wiza została zatem wpisana do paszportu ze starym imieniem. Na tej wizie i z paszportem z dawnym imieniem wjeżdżałam do USA 3x i nigdy nie było najmniejszego problemu. Problem pojawił się jednak teraz - kończy mi się stary paszport i troszkę nie wiem co zrobić. Wiza jest jeszcze ważna i nie chciałabym wyrabiać nowej (dodatkowy koszt). Jednak pytanie - czy mogę latać np z 2-ma paszportami (w każdym inne imię) lub 2-ma paszportami i decyzją o zmianie imienia? (w języku polskim). Sytuacja wiem, że raczej nietypowa.. jednak może ktoś będzie w stanie poradzić mi co powinnam zrobić? Pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joanna30 Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Możliwa jest podróż z dwoma paszportami, w przypadku, kiedy jeden stracił ważność, ale wiza w nim jest nadal ważna. Wiem też, że po wyrobieniu paszportu na nowe nazwisko (np. po ślubie), takie jeżdżenie nadal jest możliwe, ale w zanadrzu trzeba mieć papier poświadczający, że to ciągle ta sama osoba. Myślę więc, że u Ciebie też będzie taka możliwość. Może napisz do ambasady i zapytaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.