asterhazy Napisano 11 Października 2012 Zgłoś Napisano 11 Października 2012 Przebywam turystycznie w us. Wybieram sie na kilkudniowa wycieczke do kanady. I teraz po kolei - nie mam paszportu biometrycznego wiec potrzebuje wizy - to nie wyglada na trudne wystarczy wizyta w ambasadzie kanady i po problemie. Natomiast zastanawia mnie procedura przy powrocie na teren usa. Czy znowu czeka mnie cala kolomyja z immigration (laczne z wypelnianiem I94 ) czy po prostu respektuja to co mam juz ustalone przy moim wlocie do usa. Inaczej czy wyrywaja ten bialy swistek z paszportu na ktorym mam date max pobytu i wstawiaja nowa ? Czy zostaje bez zmian Ktos przerabial taki temat ???
Big Napisano 11 Października 2012 Zgłoś Napisano 11 Października 2012 Ja. Bylem w Kanadzie (Niagara) samochodem. Wjazd do Kanady "na luzie". Wyjazd juz mniej, bo amerykanski urzednik byl bardzo podejrzliwy, zadawal rozne pytania - gdzie, po co, na jak dlugo, etc. Ogladal tez te I-94 wnikliwie. Byc moze, nie miescilo mu sie w glowie, ze ktos moze sobie przyjechac samochodem z NY do NF na 1 dzien Ale oddal nam dokumenty i wpuscil. Tyle, ze mielismy paszporty biometryczne. A jestes pewien, ze wystarczy wizyta w ambasadzie i sie dostaje wize do Kanady?
sly6 Napisano 11 Października 2012 Zgłoś Napisano 11 Października 2012 Big,tak wystarczy taka wizyta poczytaj moze posty przed 1 marca 2008 roku jak bylo z wizami do Kanady a sie bylo w USA wiecej osob dostawalo tam wizy niz w Warszawie Takie cos pisze na stronie Ambasady USA w sprawie I-94 i podrozy do Kanady http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/rejestracja-wyjazdu-z-usa---formularz-i-94/rejestracja-wyjazdu-z-usa-po-powrocie-do-kraju.html to jest na samym koncu tego linku
Big Napisano 11 Października 2012 Zgłoś Napisano 11 Października 2012 Wiem, czytalem juz wczesniej. OP powinien to przeczytac.
Joyanna Napisano 10 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2013 Mam pytanie. Mam zielona karte,mieszkam w USA,na zielonej karcie mam nazwisko po mezau,natomiast paszport mam polski z nazwiskiem panienskim.Chcielibysmy z mezem pojechac do Kanady na kilka dni,pobyc nad Niagara,czy moge wjechac do Kanady tylko z zielona karta?? czy jesli paszport jest potrzebny to mnie wpuszcza z tym nazwiskiem? Drugie pytanie dotyczy mojego dziecka,ma nie cale 6 lat-jest obywatelka USA czy potrzebny jest jej paszport przy przekroczeniu granicy z Kanada? gdzies czytalam,ze tylko metryka urodzenia wystarczy?
Anubis Napisano 11 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2013 http://www.tripadvisor.com/Travel-g191-s602/United-States:Crossing.The.Border.html
Mateq Napisano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2014 Podepnę się do tematu: Jadę do Toronto w wakację i chciałbym pojechać do Niagara Falls (Amerykańskiego) i może innym razem do NYC. Samochodem. Tam jak w Europie granica wygląda że są "stacje" dwóch państw? Kanada "bramka kanadyjska" - "bramka amerykańska" USA ? Wtedy gdy dostanę I-94 i deklarację celną (po wyjezdzie z Kanady) którą oddaję od razu, co mam napisać w miejscu zatrzymania skoro na 1 dzień? Przy wyjeździe z USA na stacji amerykanskiej mam sie sam upomnieć i oddać ten mały kwitek I-94 czy będą pamiętać? Boję się o czymkolwiek zapomieć żeby potem nie było problemów. Poza tym gdy będę z rodziną (wszyscy maja obywatelstwo kanadyjskie) nie powinno być problemu z powrotem do Kanady?
KaeR Napisano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2014 Nie przypominam sobie oddawania I-94 czy kontroli przy wyjezdzie w NF do Kanady.
Rademedes Napisano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2014 Jak jeszcze byly papierow I-94 to musiales poprosic urzednika kanadyjskiego, zeby to od Ciebie zabral. Sam sie nikt nigdy o takie cos nie pytal bo maja to poprostu gdzies Inna sytuacja jak lecisz do Kanady, pamietam, ze nie raz mnie pytano czy wracam w ciagu 2 tygodni, przy odpowiedzi "ze tak" zostawiali kartke w paszporcie. Tutaj juz pytali o I-94 zawsze a ja nigdy tego dokumentu nie trzymalem w paszporcie.
Mateq Napisano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2014 Ale papierowe I-94 nadal istnieje w czasie podróży lądowej, tak? Bo ja podróżować będę samochodem. Jakbym dostał w jedną stronę i nie oddał w drugą to by było że nie opuściłem Stanów...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.